Ballig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ballig, Ballig Bridge en Doran's Bend liggen bij elkaar aan de westkant van de Snaefell Mountain Course
De A3 Castletown - Ramsey Road bij Ballig Bridge. Na het laatste witte huis ligt Doran's Bend

Ballig (ook bekend als Ballig Bridge) (Manx: Farm of the hollow) is een gehucht van enkele huizen op het eiland Man.

Het ligt in de civil parish German in de buurt van het dorp St John's langs de A3 Castletown - Ramsey bij de kruising met de A20 Poortown Road. De omgeving wordt gedomineerd door landbouwgrond, Beary Mountain, het dorp St John en Tynwald Mills (een voormalige watermolen, tegenwoordig winkelcentrum).

Isle of Man TT enn Manx Grand Prix[bewerken]

Ballig ligt ook langs de Snaefell Mountain Course, het circuit dat gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix. Het vormt het een van de markante punten langs dit circuit en ligt tussen de 8e en de 9e mijlpaal. Ballig maakte ook deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course, die gebruikt werden voor de Gordon Bennett Trial en de RAC Tourist Trophy van 1904 tot 1922. Het hoorde ook bij de St John's Short Course, die voor motorraces werd gebruikt van 1907 tot 1910.

Ballig Bridge[bewerken]

  • Ballig Bridge werd in 1935 gebruikt als filmlokatie voor de film No Limit van George Formby. In dat jaar was de brug nog een gevaarlijke springschans, want ze was verhoogd en de coureurs sprongen er overheen.

Gebeurtenissten bij Ballig Bridge[bewerken]

Doran's Bend[bewerken]

  • Tijdens een avondtraining voor de Isle of Man TT van 1950 viel Bill Doran met een AJS in de bocht bij Ballig. Hij had diverse sneden, bloeduitstortingen en een gebroken been. De bocht waar dit gebeurde werd daarna "Doran's Bend" genoemd. Bill Doran verscheen in het hele seizoen niet meer aan de start.

Gebeurtenissen bij Doran's Bend[bewerken]

Veranderingen aan het circuit[bewerken]

  • In 1934 werd een schaapshek aan de oostkant van Snaefell Mountain verwijderd en ook de verhoogde brug bij Ballig
  • Begin jaren zestig werd de weg verbreed bij Ballig en Greeba Bridge.
Bronnen, noten en/of referenties