Balsa (houtsoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
drie stukken balsahout, voor de hobbyist
Frame van een modelvliegtuig, geheel uit balsa

Balsa is een houtsoort geleverd door de snel groeiende balsaboom (Ochroma pyramidale, synoniem O. lagopus). Deze loofboom kan een hoogte bereiken van 20 meter binnen vijf jaar. De balsa groeit in Midden- en Zuid-Amerika. Ecuador levert het grootste deel van de wereldproductie van balsahout. Balsa is het Spaanse woord voor vlot. Vers balsahout is erg zacht.

Het is het lichtste hout dat algemeen in de handel is en daarmee ook uitzonderlijk licht voor loofbomenhout. wat over het algemeen juist relatief hard is, maar dus niet altijd. Daardoor is het populair om te gebruiken in de modelbouw, zeker wanneer gewicht een belangrijke factor is. Dat het soortelijk gewicht zo laag is komt doordat vers balsa erg grote cellen heeft die gevuld zijn met water. Wanneer dat water uit het balsahout gedroogd is, geven de grote cellen het hout sterkte. Naast modelbouw zijn ook volledige vliegtuigen te bouwen van balsahout. Het bekendste voorbeeld is de de Havilland Mosquito.[1]

Omdat de balsaboom een loofboom is, valt balsahout officieel onder het hardhout (loofbomenhout). Deze term lijkt misschien wat tegenstrijdig omdat balsa hout helemaal niet hard maar juist erg zacht is. De term hardhout wil alleen maar zeggen dat het loofbomenhout is, en zegt dus niet altijd iets over de hardheid. Om balsahout hardhout te noemen is dus volledig juist, alhoewel dit in de handel niet snel zal gebeuren. Daar bedoelt men met de term hardhout meestal die houtsoorten die ook daadwerkelijk (uitzonderlijk) hard zijn waardoor ze zeer geschikt zijn voor bijvoorbeeld de bouw, toepassing in de tuin, meubelbouw, etc.

Externe link[bewerken]

  • balsa in het Houtvademecum (bij het Centrum Hout)
Bronnen, noten en/of referenties