Baltische staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Baltische landen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Baltische staten
Van noord naar zuid: Estland, Letland en Litouwen
St. Olafskerk, Tallinn, Estland
Sint Peterskerk, Riga, Letland
Allerheiligenkerk, Vilnius, Litouwen

De Baltische staten of Oostzeelanden (ook wel Balticum genoemd) zijn de landen aan de oostkust van de Oostzee. Het zijn van noord naar zuid en in oplopende grootte Estland, Letland en Litouwen. Sommigen rekenen ook de Russische oblast Kaliningrad tot het Baltisch gebied. Ze worden tot Noord-Europa gerekend, maar ook wel tot Oost-Europa.

Vergelijking[bewerken]

De Baltische landen hebben naast hun ligging en hun vergelijkbare grootte gemeen dat ze zich alle drie aan het eind van de Eerste Wereldoorlog losmaakten van de Sovjet-Unie, die toen net ontstaan was. In het Molotov-Ribbentroppact van 1939 kwamen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie overeen dat de Baltische staten opnieuw in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie kwamen. In juni 1940 werden ze door de Sovjets bezet, maar in 1991 opnieuw onafhankelijk. De drie staten zijn parlementaire republieken en in 2004 traden ze toe tot de Europese Unie en de NAVO.

Er zijn echter ook veel verschillen. Litouwen is overwegend rooms-katholiek en was ooit de kern van een groot rijk. Het had een grote Poolse inbreng. Estland en Letland (met uitzondering van Letgallen) zijn protestants, en hadden eeuwenlang te maken met een Duitse elite. Wel zijn dit twee vormen van westers christendom, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Russisch-orthodoxe Kerk die tot het oosters christendom behoort. Taalkundig staan de Letten en de Litouwers dicht bij elkaar, zij spreken Baltische talen. De Esten spreken echter, evenals de Finnen en Hongaren, een Finoegrische taal.

Statistieken[bewerken]

Land Hoofdstad Officiële taal Aantal inwoners (2011) Munteenheid
Vlag van Estland Estland Tallinn Estisch 1.294.455 Euro (EUR)
Vlag van Letland Letland Riga Lets 2.070.371 Euro (EUR)
Vlag van Litouwen Litouwen Vilnius Litouws 3.053.800 Litouwse litas (LTL)

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]