Bandar Lampung

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bandar Lampung
Plaats in Indonesië Vlag van Indonesië
Vlag van Bandar Lampung
Wapen van Bandar Lampung
Vlag van Bandar Lampung
Wapen van Bandar Lampung
Bandar Lampung (Indonesië)
Bandar Lampung
Situering
Eiland Sumatra
Provincie Lampung
Tijdzone +7
Coördinaten 5° 27′ ZB, 105° 16′ OL
Algemeen
Oppervlakte 169 km²
Inwoners
(2010)
881.801
Politiek
Burgemeester Drs. H. Herman H.N., M.M.
Overig
Taal Indonesisch (officieel)
Code desa 1871
Code Kemendagri 18.71
Website Officiële website
Detailkaart
Bandar Lampung (Sumatra)
Bandar Lampung
Locatie in Sumatra
Portaal  Portaalicoon   Indonesië

Bandar Lampung (Indonesisch voor drijvende haven en heette vroeger Tanjungkarang en Tanjungkarang-Telukbetung), is een plaats in Indonesië. Het is de hoofdstad van de provincie Lampung. De stad ligt aan het zuidpunt van het eiland Sumatra aan de Straat Soenda en vormde lange tijd de toegangspoort voor reizigers en immigranten vanuit Java. Sinds de aanleg van de haven bij Bakauheni is deze functie echter afgenomen in belang. Anno 2010 telde Bandar Lampung ongeveer 881.801 mensen. De plaats stond in het verleden toen Indonesië nog een Nederlandse kolonie was bekend onder de naam Oosthaven.

De oude steden Tanjungkarang (Tandjoeng Karang) en Telukbetung (Telok Betoeng) vormen onderdeel van de stad. Beide steden werden bedekt met een laag as tijdens de uitbarsting van de Krakatau in 1883 en waren daarop enkele decennia onbewoond, alvorens weer in gebruik te worden genomen begin 20e eeuw. In 1983 werden beide steden samengevoegd tot de huidige stad Bandar Lampung. De stad vormt een van de plekken waar inwoners van het overbevolkte Java zich vestigen. De stad is met wegen en spoorwegen verbonden met de grondstoffenprovincies in het noorden van het eiland. De economie van de stad is gecentreerd rond de haven, bestuursfuncties en de landbouw.

Vanuit de stad worden excursies georganiseerd naar de Krakatau. Nabij de stad ligt het nationaal park Way Kambas, waar zich een olifantenopleidingscentrum bevindt.

Zie de categorie Bandar Lampung van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.