Bangsamoro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
In rood het gebied dat op autonome basis door de moslims bestuurd wordt. In geel de overige delen waarvan de bedoeling was (ten tijde van het Tripoli-akkoord in 1976) dat deze onder moslimbestuur zouden gaan vallen.

Bangsamoro is de naam van het gebied dat geclaimd wordt door het Moro Islamic Liberation Front (MILF) in de Filipijnen. Het MILF heeft als doel de stichting van een onafhankelijke islamitische staat in het zuiden van de Filipijnen.

Bangsamoro omvat de provincies Lanao del Sur, Maguindanao, Cotabato, South Cotabato. Davao del Sur, Sarangani, Sultan Kudarat, Zamboanga del Sur, Zamboanga del Norte, Basilan, Sulu en Tawi-Tawi. Daarnaast wordt ook het zuidelijk deel van Palawan ertoe gerekend.

De term Bangsamoro wordt ook wel gebruikt als men het heeft over Filipijnse moslims in het algemeen. Het woord komt van het Maleisische woord bangsa, dat natie of volk betekent en het Spaanse woord moro, dat is afgeleid van het oudere Spaanse woord Moor. Dit was de term die tijdens de Reconquista periode gebruikt werd voor Arabieren en moslims.

Externe links[bewerken]