Bank Brussel Lambert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Bank Brussel Lambert of kortweg BBL was een Belgische bank die in 1975 ontstond uit de fusie tussen de Bank van Brussel (sinds 1871, de bank was zeer actief in de industrie met name in België en Afrika) en Bank Lambert (sinds 1930, is opgericht door de familie Lambert en zag haar bankactiviteiten na 1945 pijlsnel stijgen).

De Bank Brussel Lambert verwierf zich een stevige positie in de Benelux. Sinds begin 1998 is BBL een volledige dochter van ING Groep. De ING Groep is een wereldwijde actieve financiële instelling van Nederlandse origine. In 2003 is de naam van de vennootschap gewijzigd in ING België N.V.. Groep Brussel Lambert of (GBL) is tot op heden het enige dat nog doet terugdenken aan het roemruchte verleden van de Brusselse bank. De Groep Brussel Lambert dat 12,5 % participatie in de BBL had bleef wel als holding zelfstandig verder werken.

Gebouw[bewerken]

Het hoofdkwartier en de zetel van BBL (en nu een gebouw van ING) was het Bank Lambert-gebouw op de Marnixlaan 24 te Brussel. Dit modernistische gebouw is het enige Europese gebouw van de beroemde Amerikaanse architect Gordon Bunshaft. Daarmee is het een van de belangrijkste modernistische gebouwen van België.