João Barbosa Rodrigues

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Barb.Rodr.)
João Barbosa Rodrigues
João Barbosa Rodrigues
Geboren 22 juni 1842
Overleden 6 maart 1909
Standaardafkorting Barb.Rodr.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om João Barbosa Rodrigues aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

João Barbosa Rodrigues (São Gonçalo do Sapucaí (Minas Gerais), 22 juni 1842Rio de Janeiro, 6 maart 1909) was een Braziliaanse botanicus.

Hij groeide op in Campanha in de deelstaat Minas Gerais in Brazilië. In 1858 verhuisde hij met zijn familie naar Rio de Janeiro. Hij hield zich eerst bezig met handel maar hij was ook altijd geïnteresseerd in natuurwetenschappen en verzamelde insecten en planten. Hij werd tekenleraar en specialiseerde zich in botanie onder de supervisie van Francisco Freire-Allemão. Hij nam deel aan een wetenschappelijke missie van de keizerlijke regering in het Amazoneregenwoud. Enkele jaren later organiseerde en leidde hij de oprichting van de botanische tuin in 1838 in Manaus met financiële steun van kroonprinses Isabella van Brazilië. Later sloot de botanische tuin weer. In 1890 werd hij directeur van de Jardim Botânico do Rio de Janeiro, de botanische tuin van Rio de Janeiro, die hij tot zijn dood leidde. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam staan en een van zijn belangrijkste werken was zijn publicatie over orchideeën in twee delen, Genera et species orchidearum novarum (1877/1881).