FC Barcelona

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Barcelona FC)
FC Barcelona
FC Barcelona
FC Barcelona
Naam Futbol Club Barcelona
Bijnaam Barça
Blaugrana
Laietans
Azulgranas
Opgericht 29 november 1899
Plaats Vlag van Spanje Barcelona, Catalonië Catalonië
Stadion Vlag van Spanje Estadi Olímpic Lluís Companys
Capaciteit 55,926
Complex Vlag van Spanje Ciutat Esportiva Joan Gamper
Aantal leden 143,086 (juni 2022)
Voorzitter Vlag van Spanje Joan Laporta[1]
Vicevoorzitter Vlag van Spanje Rafael Yuste
Algemeen directeur Vlag van Portugal Deco
Trainer Vlag van Spanje Xavi Hernández
Assistent Vlag van Spanje Óscar Hernández
Kapitein Vlag van Spanje Sergi Roberto
Meeste wedstrijden Vlag van Argentinië Lionel Messi
(Hoofd)sponsor Vlag van Zweden Spotify
Kledingmerk Vlag van Verenigde Staten Nike
Competitie Vlag van Spanje Primera División
Bijzonderheden Cant del Barça, (clublied)
Website fcbarcelona.com
Thuis
Uit
Derde
Geldig voor 2023/24
Icoontje huidige resultaten 2023/24
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Futbol Club Barcelona (ook wel bekend als Barça) is een Spaanse voetbalclub uit Barcelona, Catalonië (Spanje). De club is een van de meest succesvolle voetbalclubs van Spanje en ter wereld.[2] Het stadion van de club is Spotify Camp Nou, het grootste stadion van Europa. Door werkzaamheden spelen ze in het Estadi Montjuïc. De clubkleuren zijn paars (of granaatrood)-blauw (blaugrana). De aartsrivaal van Barcelona is Real Madrid, wedstrijden tussen beide clubs staan bekend als El Clásico. Nog een belangrijke rivaal is buurtgenoot Espanyol; de onderlinge duels dragen de naam Derbi de Barcelona.

De club werd drie decennia achter elkaar door de IFFHS verkozen tot beste ploeg van de wereld over de periode 1991-2020[3] en staat op nummer 1 van de FIFA-lijst met 5228 punten. Aartsrivaal Real Madrid staat op nummer 2 met een verschil van 365 punten. Het is ook de club die met haar spelers het vaakst op het podium van FIFA-wereldspeler en de Ballon d'Or heeft gestaan en de club die ook als enige in de wereld een mannelijke en vrouwelijke Ballon d'Or-winnaar heeft.

Een van de belangrijkste kenmerken van FC Barcelona is haar Omnisport-stijl. Het is de meest bekroonde multi-sportinstelling, in voetbal-, basketbal-, handbal- en hockeyafdelingen, zijn ze met alle afdelingen Europees, de succesvolste van de hele wereld met meer dan 50 trofeeën verspreid over de afdelingen. In 2023 won de club op alle afdelingen de competitie, waarmee zij de eerste in de wereld zijn. Ook hebben de Olympische medaillewinnaars die de Blaugrana hebben vertegenwoordigd, meerdere keren goud, zilver en brons gewonnen in de verschillende afdelingen.

Voor de Catalaanse bevolking was de club tijdens het strenge regime van dictator Franco het symbool van hun eigen identiteit en hun verlangen naar onafhankelijkheid. Dat is het tot op de dag van vandaag gebleven.

Topscorer en de speler die de meeste wedstrijden bij de club speelde is Lionel Messi.

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van FC Barcelona voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

FC Barcelona is opgericht op 29 november 1899 door de Zwitser Johan “Joan” Gamper. De eerste jaren speelden vooral Zwitsers, landgenoten van Gamper, en Engelsen in het eerste elftal. Begin jaren twintig van de twintigste eeuw beleefde Barça de eerste succesvolle periode met diverse prijzen. Ricardo Zamora, Josep Samitier en Paulino Alcántara waren in die tijd de grote sterren.

Met het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog en het aan de macht komen van Franco, was er lange tijd sprake van een sterke onderdrukking van de nationalistische gevoelens bij bevolkingsgroepen als Catalanen. Franco veranderde de naam van FC Barcelona zelfs in het Spaanse Club Fútbol de Barcelona. Juichen voor de eigen club FC Barcelona was voor veel Catalanen een manier om hun gevoelens te uiten. In de jaren vijftig kende FC Barcelona weer grote successen. Onder de Slowaakse trainer Ferdinand Daučík, de Argentijnse trainer Helenio Herrera en de sterspelers Ladislao Kubala en Luis Suárez domineerde Barça in Spanje en in het Jaarbeursstedenbekertoernooi. De verloren Europacup I finale van 1961 tegen Benfica betekende het einde van deze succesperiode. De komst van Rinus Michels, Johan Cruijff en Johan Neeskens in de jaren zeventig brachten nieuwe successen met zich mee voor FC Barcelona, met als hoogtepunt de landstitel van 1975. De jaren tachtig verliepen wisselend voor Barça, maar toen Johan Cruijff in 1988 terugkeerde als coach bij de club, begon de meest succesvolle periode uit de geschiedenis. Onder leiding van Cruijff won het fameuze Dream Team onder andere vier landstitels en de Europacup I. Ook onder de Engelsman Bobby Robson en de derde Nederlandse coach Louis van Gaal bleef FC Barcelona succesvol. In 1992 kreeg de club het Creu de Sant Jordi, een van de hoogste onderscheidingen van de Catalaanse regering.

Na een mindere periode aan het begin van de 21ste eeuw, was het in 2005 opnieuw een Nederlander, Frank Rijkaard, die de club weer naar successen leidde in de vorm van de landstitel en de Supercopa de España. In 2006 werden de landstitel en de Supercopa geprolongeerd, terwijl ook de UEFA Champions League werd gewonnen. Nadat de seizoenen 2006/07 en 2007/08 prijsloos bleven, werd trainer Rijkaard vervangen door Josep Guardiola. Guardiola kende een uiterst succesvol debuutjaar als coach van FC Barcelona met de nationale dubbel (landstitel en Copa del Rey) en de Champions League in 2009, later dat jaar gevolgd door de Supercopa, de UEFA Supercup en de wereldbeker voor clubteams.

FC Barcelona is de eerste club die alle zes clubelftal bekers in een jaar won. Het won in 2009 de Champions League, het landskampioenschap, de Spaanse beker, de Europese Supercup, de Spaanse Supercup en het Wereldkampioenschap voetbal voor clubs. In 2010 prolongeerde FC Barcelona de landstitel en de Spaanse Supercup onder leiding van Guardiola. Johan Cruijff noemde het kampioensteam onder leiding van Guardiola een verbeterde versie van het fameuze Dream Team.[4] In 2011 won het voor het 3e jaar op rij de landskampioenschap, hun 21e titel in totaal. Ook werd in datzelfde jaar de Champions League gewonnen. In 2012 won Guardiola, alleen het landskampioenschap en de Copa del Rey. In de halve finale van de Champions League verloren ze tegen Chelsea. Guardiola maakte bekend dat hij aan het einde van het seizoen de club ging verlaten. Ook maakte hij bekend dat zijn assistent Tito Vilanova hem ging opvolgen. Tijdens zijn laatste seizoen waren veel mensen kritisch over zijn keuzes en tactieken.

Na het vertrek van Guardiola begon er een wisselvallige periode voor FC Barcelona. Onder Tito Vilanova werd de landstitel gewonnen, maar hij moest vanwege gezondheidsproblemen al snel afscheid nemen van zijn functie als hoofdtrainer. Een jaar later, overleed hij aan de gevolgen van kanker. Zijn assistent, Jordi Roura, nam het roer tijdelijk over en wist met het team nog wel de halve finale van de Champions League te bereiken. Hierna verliet de succesvolle president Joan Laporta het schip, evenals Ferran Soriano en Txiki Begiristain. Dit markeerde het einde van een succesvolle periode. Alle drie sloten zich dit jaar aan bij Manchester City en begonnen hun nieuwe project te implementeren met de Barça-blauwdruk. Pep Guardiola kwam in 2016 aan om het plaatje rond te maken. Tot op heden zijn deze mannen verantwoordelijk voor de opmars en het grote succes van City. De relatie tussen beide clubs anno 2023 is erg gespannen.

In het seizoen 2013/2014 nam Gerardo Martino het stokje over als hoofdtrainer, maar hij wist geen prijzen te winnen. Na één seizoen vertrok hij alweer en werd Luis Enrique de nieuwe coach van FC Barcelona.

Met Luis Enrique aan het roer begon FC Barcelona aan een nieuwe succesvolle periode. In zijn eerste seizoen als hoofdtrainer won de club de landstitel, de Copa del Rey en de Champions League. Lionel Messi, Neymar en Luis Suárez vormden samen een gevreesde aanvalslinie ''MSN'' en zorgden voor vele doelpunten. Het seizoen daarop, in 2015/2016, won FC Barcelona opnieuw de landstitel en de Copa del Rey, waarmee het een historische dubbel won voor de tweede keer in drie seizoenen. Na het vertrek van Luis Enrique in 2017 nam Ernesto Valverde het roer over als hoofdtrainer. Onder zijn leiding won FC Barcelona opnieuw de landstitel en de Copa del Rey in het seizoen 2017/2018. Maar de Champions League bleef uit en in het seizoen 2018/2019 werd FC Barcelona vernederd door Liverpool in de halve finale van het toernooi. Valverde werd vervolgens ontslagen en spoedoplossing Quique Setién werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer in januari 2020. Ondanks een veelbelovende start, waarbij hij het team naar een tweede plaats in de competitie leidde, wist hij geen prijzen te winnen en werd hij na één seizoen ontslagen. Het ergste moment dat seizoen was de 8-2 nederlaag tegen Bayern München in de kwartfinales van de UEFA Champions League. Deze nederlaag was de grootste in de Europese geschiedenis van de club en wordt nog steeds beschouwd als een van de meest pijnlijke momenten in de geschiedenis van de club.

Kort na het ontslag werd Ronald Koeman, voormalig speler van FC Barcelona, de nieuwe hoofdtrainer voor het seizoen 2020/2021. Onder zijn leiding won FC Barcelona de Copa del Rey en eindigde het als derde in de competitie.

In het seizoen 2021/22 waren er opnieuw presidentsverkiezingen kort nadat Bartomeu de club in de laagste positie ooit had achtergelaten. Zoals velen hadden verwacht, maakte Joan Laporta een comeback, terwijl Toni Freixa en Victor Font zich ook kandidaat stelden. De verkiezing dat jaar was de belangrijkste ooit, aangezien de club, spelers en medewerkers niet wisten wat ze konden verwachten zonder een positieve uitkomst. Op 7 maart won Joan Laporta met eene meerderheid van 54,28%. Laporta was weer terug, maar hij wist niet precies wat hem te wachten stond.

FC Barcelona in 1903

Lionel Messi speelde 21 seizoenen voor FC Barcelona, maar aan het einde van de zomer van 2021 kwam er een abrupt einde aan zijn lange en succesvolle samenwerking met de club. Na maanden van onderhandelingen slaagde FC Barcelona er niet in om Messi's contract te verlengen, mede vanwege financiële beperkingen en het Spaanse salarisplafond. Het nieuws van zijn vertrek veroorzaakte dan ook grote ophef en verdriet onder de fans van FC Barcelona. Uiteindelijk besloot Messi zich aan te sluiten bij rivaal Paris Saint-Germain, aangezien dit de enige club was die hem het gewenste salaris kon bieden. Zijn vertrek betekende het einde van een tijdperk bij FC Barcelona en markeerde het begin van een noodgedwongen nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Koeman werd een paar maanden naar Messi zijn vertrek ontslagen.

Laporta nam contact op met Xavi Hernández, die terugkeerde als trainer. Hij werkte aan een nieuw project met veel jonge talenten, net zoals wat Rijkaard en Guardiola deden, met als doel om weer aan te sluiten bij de Europese top en de reputatie die ze de afgelopen jaren hadden verloren te herstellen. Ze investeren in jonge spelers en willen het kenmerkende 'tiki-taka'-spel en de teamgeest herstellen. Xavi bouwt aan een nieuw team met gevestigde spelers en talenten uit de eigen jeugdopleiding zoals Pedri, Gavi, Ronald Araujo en Alejandro Balde. De genoemde spelers worden binnen de club beschouwd als de beoogde opvolgers van de voormalige grootmachten van FC Barcelona, die aan hun einde stonden van hun carrière bij de club. In januari 2023 won Xavi met FC Barcelona de Supercopa de España. In 2023 namen grote namen zoals Gerard Piqué, Jordi Alba en Sergio Busquets afscheid van de club, waarmee er een tijdperk werd afgesloten. Op 14 mei 2023 won FC Barcelona na 4 jaar weer de landstitel, dit was de tweede prijs onder trainer Xavi.[5] Aan het einde van de zomer van 2023 had FC Barcelona het plaatje compleet. Ze haalde rechtsback João Cancelo binnen, İlkay Gündoğan die net met Manchester City de treble had gewonnen, en wereldtalent Vitor Roque die in januari 2023 zou arriveren. Als kers op de taart João Félix, de droom van Laporta. Ook vertrokken er enkele spelers op permanente en huurbasis. Het plaatje was na 3 jaar weer compleet, dankzij Joan Laporta, Deco en Mateu Alemany, die vertrok na de zomer. In december 2023 had FC Barcelona zich voor het eerst sinds het vertrek van Lionel Messi gekwalificeerd voor de achtste finales van de UEFA Champions League. Op 27 januari 2024 maakte Xavi Hernández bekend dat hij na het seizoen de club verlaat. Op 12 maart 2024 kwalificeerde FC Barcelona na 4 jaar weer voor de kwartfinales van de UEFA Champions League.

Clubcultuur

Supporters

De supporters van FC Barcelona worden gewoonlijk in Spanje culés (enkelvoud: culé) genoemd, wat letterlijk konten betekent in het Catalaans. De oorsprong hiervan ligt verankerd in de historie van FC Barcelona. Voordat de stadions Camp de Les Corts (1922-1957) en Camp Nou (1957-heden) de thuishavens van FC Barcelona werden, speelde de club zijn thuiswedstrijden in stadion L'Escopidora (1909-1922). Rondom dit veld stonden muren, en de supporters die geen kaartje konden betalen gingen dan meestal op de muren rondom het veld zitten om alsnog de wedstrijd te zien. Deze supporters waren over het algemeen het meest fanatiek. Zittend op de buitenmuren van stadion Escopidora was hun achterwerk zichtbaar voor mensen buiten het stadion. Deze noemden die mensen op de muren “culés”. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds het geval en waarschijnlijk zal dat steeds zo blijven. Een van de meest fanatieke supporters groeperingen van FC Barcelona is de Boixos Nois.

De Boixos Nois staan bekend als radicaal en gewelddadig en de Boixos Nois definiëren zich zelf dan ook als hooligans. De groepering gebruikt een buldog als het logo. De grote vijanden van de Boixos Nois zijn traditioneel de Ultra Sur van Real Madrid en de Brigadas Blanquiazules van RCD Espanyol. De Boixos Nois werd begin jaren tachtig van de twintigste eeuw opgericht als een linksgeoriënteerde groepering. De naam is een samenvoeging van het Catalaanse boig wat gek betekent en van Can Boixeres, de wijk nabij het stadion Camp Nou waar de groep vaak samenkomt rondom wedstrijden. Nois is Catalaans voor "jongens". De Boixos Nois hielden zich voornamelijk op achter het doel aan de noordzijde van Camp Nou. In de 21ste eeuw zijn de Boixos Nois een groep zonder overeenkomstige politieke inslag en zowel linksgeoriënteerde als nationalistische skinheads maken deel uit van de groepering. Onder clubpresident Joan Gaspart hadden de Boixos Nois veel privileges en was er veel overlast van de groepering. Gaspart durfde echter niet in te grijpen. Kort na zijn verkiezing tot clubpresident in 2003, ging Joan Laporta wel de strijd aan met de Boixos Nois. Hij schafte de gratis tickets voor de groepering af en voerde een nultolerantie in tegenover supportersgeweld. De Boixos Nois waren niet blij met de maatregelen van Laporta en de president ontving verschillende doodsbedreigingen. Leuzen als “Laporta, we gaan je vermoorden. Camp Nou is ons huis, het graf is het jouwe. Je raakt niet van ons af, klootzak” werden met graffiti op een muur van zijn huis aangebracht. Uiteindelijk had de aanpak van Laporta toch succes.

Fanclubs

FC Barcelona heeft 1.337 officiële fanclubs (februari 2010), ook wel peñas of penyas genoemd. De club heeft de fanclubs onderverdeeld naar 35 geografische zones: de stad Barcelona (1-2), Catalonië (3-17), Spanje (18-33) en de wereld (34). Iedere fanclub heeft zijn eigen registratienummer. In België zijn er drie officiële fanclubs, Penya Barcelonista Casal Català Brussel·les (Brussel, n.550), Peña Barcelonista de Bruselas Saintguidon (Brussel, n.1420) en Penya Fanatiek FC Barcelona (Genk, n.1519). Nederland telt twee fanclubs; Fan Club Barcelona, officieel Fan Club Barcelona de Rosmalen (n.1323, dat onder andere een eigen website heeft, ieder kwartaal een tijdschrift uitgeeft en reizen organiseert naar wedstrijden van FC Barcelona) en Penya La Máquina Blaugrana (n.1532) die in Zutphen is gevestigd. Naast Spanje, België en Nederland zijn er ook fanclubs in Bosnië-Herzogowina, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Italië, Kosovo, Oekraïne, Polen, Portugal, Rusland, Zweden en Zwitserland in Europa. In Afrika in Burkina Faso, Gambia, Guinee, Kameroen, Mali, Marokko, Sierra Leone en Senegal. In Amerika in Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, Cuba, Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guatemala, Panama, Peru, Venezuela en Verenigde Staten. In Azië in China, Japan, Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten. In Oceanië in Australië en Nieuw-Caledonië.[6]

Logo en tenue

Het clublogo (escudo) van FC Barcelona heeft in de loop der jaren vele veranderingen ondergaan. In de beginjaren speelde de club met het wapen van de stad Barcelona op het shirt met daarboven de afbeelding van een vleermuis. Hierbij verwees de vleermuis, die ook afgebeeld staat op de wapens van Palma de Mallorca en Valencia (en de lokale voetbalclubs Valencia CF en UD Levante), naar de overwinning van graaf Jaume I de Veroveraar op de Moren in de dertiende eeuw. Volgens de overlevering zou destijds een vleermuis op de helm van de graaf zijn gaan zitten, een teken van bescherming en oplettendheid.

In 1913 kreeg FC Barcelona, in navolging van Engelse voetbalclubs, een eigen clublogo. Het clublogo omvat de olla met daarin drie vlakken en een middenbaan.

  • De olla (etenspot) zou door Joan Gamper, oprichter van de club, zijn geïntroduceerd als verwijzing naar de etenspot van bouwvakkers. Deze etenspot was tijdens de lunch het centrale punt en stond voor eenheid, plezier en gezelligheid. Gamper vond dat FC Barcelona eenzelfde rol moest gaan vervullen binnen de samenleving. De punten links en rechts aan het clublogo stellen handvatten voor, de onderste punt (in het verleden punten) het vuurtje onder de etenspot en de bovenste golven de kokende inhoud van de etenspot.
  • Het vlak linksboven toont een rood kruis op een witte achtergrond, het teken van Sant Jordi (Nederlands: Sint-Joris de Drakendoder), de beschermheilige van Catalunya.
  • Het vlak rechtsboven toont het patroon van de senyera, de vlag van het oude koninkrijk Aragón en het oude graafschap Barcelona: vier rode banen op een gele achtergrond.
  • Het onderste vlak toont de clubkleuren van FC Barcelona, donkerblauw en granaatrood (de kleuren van FC Basel, zie Johan “Joan” Gamper), met daarop een beige voetbal, verwijzend naar de belangrijkste sport binnen de club.
  • De middenbaan toont de letters FCB, verwijzend naar de naam van de club, op een goudgele achtergrond. De middenbaan heeft in de loop der jaren de meeste veranderingen ondergaan wat betreft kleur (in het verleden onder meer wit) en wat betreft opschrift (tijdens de Franco-tijd het verspaanste "C de FB").

Sponsoren

Tot 1 juni 2011 weigerde FC Barcelona commerciële shirtsponsoring. Sinds 2005 bevindt zich op de linkerarm wel het logo van sponsor TV3, een Catalaanse televisiezender. In 2006 sloot de club een overeenkomst voor vijf jaar met Unicef met de slogan “Barça, meer dan een club, een nieuwe wereldwijde hoop voor kwetsbare kinderen”, waarbij FC Barcelona de organisatie jaarlijks met een bedrag van 1,5 miljoen euro steunt en bovendien het recht heeft het embleem van Unicef af te beelden op wedstrijd- en trainingskleding. Hier is ook hun slogan, “Barça, més que un club”, in verwerkt. Unicef kan hierdoor beschouwd worden als de eerste shirtsponsor in de geschiedenis van de club. Vanaf 1 juni 2011 staat de naam van de Qatar Foundation op het shirt. Hiermee wordt dit bedrijf de eerste 'echte' shirtsponsor in de geschiedenis van de club. Qatar Airways stond tot en met het seizoen 2016–2017 op het shirt. De Catalaanse club vroeg van de Qatarese overheid een bedrag van €60 miljoen per jaar.[7] Van 1 juli 2017 tot en met het seizoen 2021–2022 prijkte de naam van het Japanse elektronicaconcern Rakuten op het shirt van Barcelona. Op 15 maart 2022 maakte de club bekend voor €280 miljoen een overeenkomst met het Zweedse Spotify te hebben gesloten, waarbij het bedrijf vanaf het seizoen 2022/23 voor vier jaar de shirtsponsor van zowel de mannen als de vrouwen is, en haar naam aan het stadion mag verbinden.[8] De overeenkomst met Unicef vervalt vanaf seizoen 2021-2022. Deze wordt vervangen met UNHCR/ACNUR, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. De overeenkomst is voor vier jaar.[9] Op 25 mei 2023 kondigde TP Vision, een dochteronderneming van Philips, een samenwerking aan met FC Barcelona. TP Vision's Ambilight TV-logo zal op de mouw van het van het shirt verschijnen. Het contract loopt tot medio 2028 en bedraagd van €80 miljoen.[10]

De hoofdsponsors van FC Barcelona zijn:

Periode Kledingsponsor Shirtsponsor Shirtsponsor rug Shirtsponsor mouw Shirtsponsor training
1982-1992 Meyba
1992–1998 Kappa
1998–2004 Nike
2004–2006 TV3
2007–2011 Unicef
2011–2013 Qatar Foundation Unicef
2013–2015 Qatar Airways
2015–2017 Beko
2017–2021 Rakuten Beko Beko
2021–2022
2022 Spotify UNHCR Spotify
2023–heden Ambilight TV

Laatste update: 27 juni 2023.

Organisatie

President

FC Barcelona wordt bestuurd door een president. Deze president wordt iedere vier jaar gekozen door de leden van FC Barcelona, de socios. Iedere kandidaat moet voorafgaand aan de verkiezingen een bepaald aantal handtekeningen van medestanders inleveren bij de club om mee te mogen doen. De kandidaten met voldoende handtekeningen starten vervolgens hun verkiezingscampagne, waarin meestal specifieke nieuwe stervoetballers of trainer worden beloofd aan de leden. Uiteindelijk mogen alle socios op de verkiezingsdag hun stem uitbrengen op het terrein van FC Barcelona. De verkiezingsopkomst is regelmatig aanmerkelijk hoger dan bij de verkiezingen voor het bestuur van Catalonië of Spanje. De winnaar van de verkiezingen is de president van FC Barcelona gedurende volgende vier jaar en mag een bestuur formeren. Wanneer bij de verkiezingen naast de zittende president geen andere kandidaten zijn, wordt de ambtstermijn van de zittende president automatisch met vier jaar verlengd. Een president mag tegenwoordig slechts twee opeenvolgende ambtstermijnen vervullen. De huidige president is Joan Laporta.

Bestuursleden

De overige (belangrijke) bestuursleden zijn:

  • Rafael Yuste, vicepresident
  • Deco, algmeen directeur van voetbal (sportief en technisch)
  • Bojan Krkić, voetbalcoördinator
  • Joan Soler, directeur jeugdopleiding
  • José Ramón Alexanco, hoofd jeugdopleiding

Eerste elftal

Selectie 2023/24

Nr. Nat. Naam Positie Contract Vorige club (transfersom) Debuutdatum Debuutwedstrijd Cantera
Keepers
1 Vlag van Duitsland Marc-André ter Stegen DM 30 juni 2028 Vlag van Duitsland Mönchengladbach (12,0M) 19 juli 2014 Recreativo Huelva - FC Barcelona (0-1) Nee
13 Vlag van Spanje Iñaki Peña DM 30 juni 2023 Eigen jeugd (0,0M) 1 november 2022 Viktoria Plzeň - FC Barcelona (2-4) Ja
Verdedigers
2 Vlag van Portugal João Cancelo LA/RA 30 juni 2024 Vlag van Engeland Manchester City (Huur) 3 september 2023 CA Osasuna - FC Barcelona (1-2) Nee
3 Vlag van Spanje Alejandro Balde LA/RA 30 juni 2024 Eigen jeugd (0,0M) 14 september 2021 Bayern München - FC Barcelona (3-0) Ja
4 Vlag van Uruguay Ronald Araujo CV/RA 30 juni 2026 Eigen jeugd (0,0M) 2 september 2018 FC Barcelona - SD Huesca (8-2) Ja
5 Vlag van Spanje Iñigo Martínez CV 30 juni 2025 Vlag van Spanje Athletic Bilbao (0,0M) 3 september 2023 CA Osasuna - FC Barcelona (1-2) Nee
15 Vlag van Denemarken Andreas Christensen CV 30 juni 2026 Vlag van Engeland Chelsea (0,0M) 13 augustus 2022 FC Barcelona - Rayo Vallecano (0-0) Nee
17 Vlag van Spanje Marcos Alonso CV/LA 30 juni 2023 Vlag van Engeland Chelsea (0,0M) 10 september 2022 Cádiz CF - FC Barcelona (2-4) Nee
20 Vlag van Spanje Sergi Roberto CM/RA 30 juni 2023 Eigen jeugd (0,0M) 10 november 2010 FC Barcelona - AD Ceuta (5-1) Ja
23 Vlag van Frankrijk Jules Koundé CV/RA 30 juni 2027 Vlag van Spanje Sevilla (50,0M) 28 augustus 2022 FC Barcelona - Rayo Vallecano (4-0) Nee
Middenvelders
6 Vlag van Spanje Gavi CM/CAM/LB 30 juni 2023 Eigen jeugd (0,0M) 29 augustus 2021 FC Barcelona - Getafe CF (2-1) Ja
8 Vlag van Spanje Pedri CM/CAM/LB 30 juni 2026 Vlag van Spanje UD Las Palmas (17,50M) 27 september 2020 FC Barcelona - Villareal CF (4-0) Nee
18 Vlag van Spanje Oriol Romeu CVM/CM 30 juni 2026 Vlag van Spanje Girona FC (3,0M) 13 augustus 2023 Getafe CF - FC Barcelona (0-0) Ja
21 Vlag van Nederland Frenkie de Jong CM/CVM 30 juni 2026 Vlag van Nederland Ajax (86,0M) 16 augustus 2019 Athletic Bilbao - FC Barcelona (1-0) Nee
22 Vlag van Duitsland İlkay Gündoğan CM/CAM/CVM 30 juni 2025 Vlag van Engeland Manchester City (0,0M) 13 augustus 2023 Getafe CF - FC Barcelona (0-0) Nee
32 Vlag van Spanje Fermín López CM/CAM/CA 30 juni 2027 Eigen jeugd (0,0M) 27 augustus 2023 Villareal CF - FC Barcelona (3-4) Ja
Aanvallers
9 Vlag van Polen Robert Lewandowski SP 30 juni 2025 Vlag van Duitsland Bayern München (45,0M) 13 augustus 2022 FC Barcelona - Rayo Vallecano (0-0) Nee
7 Vlag van Spanje Ferran Torres LB/SP/RB 30 juni 2027 Vlag van Engeland Manchester City (55,0M) 20 januari 2022 Athletic Bilbao - FC Barcelona (3-2) Nee
11 Vlag van Brazilië Raphinha RB/LB 30 juni 2027 Vlag van Engeland Leeds United (58,0M) 13 augustus 2022 FC Barcelona - Rayo Vallecano (0-0) Nee
14 Vlag van Portugal João Félix LB/SP/RB 30 juni 2024 Vlag van Spanje Atlético Madrid (Huur) 3 september 2023 CA Osasuna - FC Barcelona (1-2) Nee
19 Vlag van Brazilië Vitor Roque SP 30 juni 2031 Vlag van Brazilië Athlético Paranaense 5 januari 2024 UD Las Palmas - FC Barcelona (1-2) Nee
27 Vlag van Spanje Lamine Yamal LB/SP/RB/CAM 30 juni 2024 Eigen jeugd (0,0M) 29 april 2023 FC Barcelona - Real Betis (4-0) Ja

Laatste update is bijgewerkt t/m 3 januari 2024.

Cantera = opgeleid door de club.

Aangetrokken spelers

Naam Nationaliteit Vorige club Transfersom Periode
Álex Collado Vlag van Spanje Spanje Vlag van Spanje Granada CF Einde huur Zomer 2023
Nico González Vlag van Spanje Spanje Vlag van Spanje Valencia
Ez Abde Vlag van Marokko Marokko Vlag van Spanje CA Osasuna
Clément Lenglet Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Engeland Tottenham Hotspur
Sergiño Dest Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Vlag van Italië AC Milan
İlkay Gündoğan Vlag van Duitsland Duitsland Vlag van Engeland Manchester City Transfervrij
Iñigo Martínez Vlag van Spanje Spanje Vlag van Spanje Athletic Bilbao
Oriol Romeu Vlag van Spanje Spanje Vlag van Spanje Girona FC € 5.000.000
João Félix Vlag van Portugal Portugal Vlag van Spanje Atlético Madrid Huurbasis
João Cancelo Vlag van Portugal Portugal Vlag van Engeland Manchester City Huurbasis

Laatste update is bijgewerkt t/m 1 september 2023.

Vertrokken spelers

Naam Nationaliteit Volgende club Transfersom Periode
Sergio Busquets Vlag van Spanje Spanje Vlag van Verenigde Staten Inter Miami Transfervrij Zomer 2023
Jordi Alba Vlag van Spanje Spanje Vlag van Verenigde Staten Inter Miami
Samuel Umtiti Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Frankrijk LOSC Lille
Pablo Torre Vlag van Spanje Spanje Vlag van Spanje Girona FC Huurbasis
Álex Collado Vlag van Spanje Spanje Vlag van Spanje Real Betis Transfervrij
Nico González Vlag van Spanje Spanje Vlag van Portugal FC Porto € 8.400.000
Julian Araujo Vlag van Mexico Mexico Vlag van Spanje UD Las Palmas Huurbasis
Franck Kessie Vlag van Ivoorkust Ivoorkust Vlag van Saoedi-Arabië Al-Ahli € 12.500.000
Ousmane Dembele Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain € 50.000.000
Sergino Dest Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Vlag van Nederland PSV Huurbasis
Clement Lenglet Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Engeland Aston Villa Huurbasis
Ansu Fati Vlag van Spanje Spanje Vlag van Engeland Brighton & Hove Albion Huurbasis
Abde Ezzalzouli Vlag van Marokko Marokko Vlag van Spanje Real Betis € 7.500.000

Laatste update is bijgewerkt t/m 1 september 2023.

Staf

Nat. Naam Functie Geb. datum Bij Barcelona Contract Vorige club
Technische staf
Vlag van Spanje Xavi Hernández Hoofdtrainer 25-01-1980 11-2021 2025 (vertrekt medio 2024) Vlag van Qatar Al-Sadd
Óscar Hernández Assistent-trainer 24-09-1976 11-2021 2025 (vertrekt medio 2024) Vlag van Qatar Al-Sadd
Sergio Alegre Assistent-trainer 03-05-1977 11-2021 2025 (vertrekt medio 2024) Vlag van Qatar Al-Sadd
José Ramón de la Fuente Keeperstrainer 22-12-1970 07-2012 Onbepaalde tijd Vlag van Spanje Hércules CF
Begeleidende staf
Vlag van Spanje Xavi Linde Hoofd medische staf 10-07-1984 02-2023 Onbepaalde tijd Unifamiliar
Iván Torres Performance trainer 26-05-1978 11-2021 2025 (vertrekt medio 2024) Vlag van Qatar Al-Sadd
Andrés Martín Fysieke trainer 12-03-1985 11-2021 Onbepaalde tijd Unifamiliar
Ricard Pruna Clubarts 08-08-1964 12-2021 2024 Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Sharjah FC
David Díaz Cueli Fysiotherapeut 22-07-1973 09-2020 Onbepaalde tijd Unifamiliar
Carlos Nogueira Fysiotherapeut 16-12-1989 11-2021 2024 Unifamiliar
Silvia Tremoleda Voedingsdeskundige 01-01-1974 07-2021 Onbepaalde tijd Vlag van Engeland Manchester City
Toni Tramullas Clubarts 29-01-1958 11-2021 Onbepaalde tijd Unifamiliar
Toni Lobo Video-analist 28-02-1979 11-2021 2025 (vertrekt medio 2024) Vlag van Qatar Al-Sadd
David Pratz Video-analist 03-04-1979 11-2021 2025 (vertrekt medio 2024) Vlag van Qatar Al-Sadd
Sergio García Video-analist 04-01-1979 11-2021 2025 (vertrekt medio 2024) Vlag van Qatar Al-Sadd
Carles Naval Teammanager 01-01-1955 07-1987 Onbepaalde tijd Unifamiliar
Overige staf
Vlag van Spanje José Ramón Alexanko Hoofd jeugdopleiding 05-05-1956 04-2021 Onbepaalde tijd Vlag van Zuid-Afrika Mamelodi Sundowns FC
Bojan Krkić Verhuurmanager 28-08-1990 08-2023 Onbepaalde tijd Unifamiliar

Laatste update is bijgewerkt t/m 6 maart 2024.

*Unifamiliar betekent dat de desbetreffende persoon alleen voor FC Barcelona heeft gewerkt.

Overige elftallen

Barcelona Atlètic

Zie FC Barcelona Atlètic voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Barcelona C

Zie FC Barcelona C voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Barcelona Juvenil A

Zie FC Barcelona Juvenil A voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Barcelona Femení

Zie FC Barcelona Femení voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Erelijst

Competitie Aantal Jaren
Internationaal
FIFA Club World Cup 3x 2009, 2011, 2015
Europacup I / UEFA Champions League 5x 1992, 2006, 2009, 2011, 2015
UEFA Cup Winners' Cup 4x 1979, 1982, 1989, 1997
Europese Supercup / UEFA Super Cup 5x 1992, 1997, 2009, 2011, 2015
Jaarbeursstedenbeker 3x 1958, 1960, 1966, 1971
Copa Latina 2x 1949, 1952
Nationaal
Primera División 27x 1929, 1945, 1948, 1949, 1952, 1953, 1959, 1960, 1974, 1985, 1991, 1992, 1993, 1994, 1998,
1999, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2018, 2019, 2023
Copa del Rey 31x 1910, 1912, 1913, 1920, 1922, 1925, 1926, 1928, 1942, 1951, 1952, 1953, 1957, 1959, 1963,
1968, 1971, 1978, 1981, 1983, 1988, 1990, 1997, 1998, 2009, 2012, 2015, 2016, 2017, 2018, 2021
Supercopa de España 14x 1983, 1991, 1992, 1994, 1996, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2016, 2018, 2023
Copa de la Liga 2x 1983, 1986
Regionaal
Campionat de Catalunya 22x 1902, 1903, 1905, 1909, 1910, 1911, 1916, 1919, 1920, 1921, 1922, 1924, 1925, 1926, 1927,
1928, 1930, 1931, 1932, 1935, 1936, 1938
Copa de los Pirineos 4x 1910, 1911, 1912, 1913
Lliga Mediterrània 1x 1937
Copa Catalunya 8x 1991, 1993, 2000, 2003, 2004, 2007, 2013, 2014
Supercopa de Catalunya 2x 2014, 2018
Vriendschappelijke toernooien
Trofeu Joan Gamper 46x 1966, 1967, 1968, 1969, 1971, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1979, 1980, 1983, 1984, 1985,
1986, 1988, 1990, 1991, 1992, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004,
2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 , 2019, 2020, 2021, 2022, 2023
Trofeo de Carranza 3x 1961, 1962, 2005

Overzichtslijsten

Competitie

Eindklasseringen

  • 1929 1e
    Primera División
  • 1930 2e
    Primera División
  • 1931 4e
    Primera División
  • 1932 3e
    Primera División
  • 1933 4e
    Primera División
  • 1934 9e
    Primera División
  • 1935 6e
    Primera División
  • 1936 5e
    Primera División
  • 1937
  • 1938
  • 1939
  • 1940 10e
    Primera División
  • 1941 3e
    Primera División
  • 1942 12e
    Primera División
  • 1943 3e
    Primera División
  • 1944 6e
    Primera División
  • 1945 1e
    Primera División
  • 1946 2e
    Primera División
  • 1947 4e
    Primera División
  • 1948 1e
    Primera División
  • 1949 1e
    Primera División
  • 1950 5e
    Primera División
  • 1951 4e
    Primera División
  • 1952 1e
    Primera División
  • 1953 1e
    Primera División
  • 1954 2e
    Primera División
  • 1955 2e
    Primera División
  • 1956 2e
    Primera División
  • 1957 2e
    Primera División
  • 1958 3e
    Primera División
  • 1959 1e
    Primera División
  • 1960 1e
    Primera División
  • 1961 4e
    Primera División
  • 1962 2e
    Primera División
  • 1963 7e
    Primera División
  • 1964 2e
    Primera División
  • 1965 6e
    Primera División
  • 1966 3e
    Primera División
  • 1967 2e
    Primera División
  • 1968 2e
    Primera División
  • 1969 3e
    Primera División
  • 1970 4e
    Primera División
  • 1971 2e
    Primera División
  • 1972 3e
    Primera División
  • 1973 2e
    Primera División
  • 1974 1e
    Primera División
  • 1975 3e
    Primera División
  • 1976 2e
    Primera División
  • 1977 2e
    Primera División
  • 1978 2e
    Primera División
  • 1979 5e
    Primera División
  • 1980 4e
    Primera División
  • 1981 5e
    Primera División
  • 1982 2e
    Primera División
  • 1983 4e
    Primera División
  • 1984 3e
    Primera División
  • 1985 1e
    Primera División
  • 1986 2e
    Primera División
  • 1987 2e
    Primera División
  • 1988 6e
    Primera División
  • 1989 2e
    Primera División
  • 1990 3e
    Primera División
  • 1991 1e
    Primera División
  • 1992 1e
    Primera División
  • 1993 1e
    Primera División
  • 1994 1e
    Primera División
  • 1995 4e
    Primera División
  • 1996 3e
    Primera División
  • 1997 2e
    Primera División
  • 1998 1e
    Primera División
  • 1999 1e
    Primera División
  • 2000 2e
    Primera División
  • 2001 4e
    Primera División
  • 2002 4e
    Primera División
  • 2003 6e
    Primera División
  • 2004 2e
    Primera División
  • 2005 1e
    Primera División
  • 2006 1e
    Primera División
  • 2007 2e
    Primera División
  • 2008 3e
    Primera División
  • 2009 1e
    Primera División
  • 2010 1e
    Primera División
  • 2011 1e
    Primera División
  • 2012 2e
    Primera División
  • 2013 1e
    Primera División
  • 2014 2e
    Primera División
  • 2015 1e
    Primera División
  • 2016 1e
    Primera División
  • 2017 2e
    Primera División
  • 2018 1e
    Primera División
  • 2019 1e
    Primera División
  • 2020 2e
    Primera División
  • 2021 3e
    Primera División
  • 2022 2e
    Primera División
  • 2023 1e
    Primera División

Barça in Europa

Zie Lijst van Europese wedstrijden van FC Barcelona voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Barcelona speelt sinds 1955 onafgebroken in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam. De edities die FC Barcelona heeft gewonnen zijn dik gedrukt.

UEFA Champions League (29x)
1992/93, 1993/94, 1994/95, 1997/98, 1998/99, 1999/00, 2000/01, 2001/02, 2002/03, 2004/05, 2005/06, 2006/07, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2018/19, 2019/20, 2020/21, 2021/22, 2022/23, 2023/24
Europacup I (5x)
1959/60, 1960/61, 1974/75, 1985/86, 1991/92
Europacup II (UEFA Cup Winners' Cup) (13x)
1963/64, 1968/69, 1971/72, 1978/79, 1979/80, 1981/82, 1982/83, 1983/84, 1984/85, 1988/89, 1989/90, 1990/91, 1996/97
UEFA Europa League (2x)
2021/22, 2022/23
UEFA Cup (11x)
1972/73, 1973/74, 1975/76, 1976/77, 1977/78, 1980/81, 1986/87, 1987/88, 1995/96, 2000/01, 2003/04
Jaarbeursstedenbeker (11x)
1955/58, 1958/60, 1960/61, 1961/62, 1962/63, 1964/65, 1965/66, 1966/67, 1967/68, 1969/70, 1970/71
UEFA Super Cup (9x)
1979, 1982, 1989, 1992, 1997, 2006, 2009, 2011, 2015

Bijzonderheden Europese competities:

Bijzonderheid Datum Tegenstander Plaats Uitslag Naam Aantal
Hoogste overwinning 15-09-1982 Vlag van Cyprus Apollon Limasol Barcelona 8-0
15-10-2003 Vlag van Slowakije FK Púchov Barcelona 8-0
Hoogste nederlaag 14-08-2020 Vlag van Duitsland FC Bayern München Lissabon 2-8
Speler met meeste wedstrijden 06-06-2015 Vlag van Spanje Xavi Hernández 173
Speler met meeste doelpunten 10-03-2021 Vlag van Argentinië Lionel Messi 123

UEFA Club Ranking: 13 (15-12-2023)

Bekende (oud-)Blaugranas

Zie Lijst van spelers van FC Barcelona voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voor de club speelden onder anderen Bernd Schuster, Diego Maradona, Hristo Stoichkov, Gheorge Hagi, Ladislao Kubala, Michael Laudrup, Romario, Ronaldo, Luís Figo, Patrick Kluivert, Ronald Koeman, Rivaldo, Ronaldinho, Lionel Messi, Xavi, Carles Puyol en Andrés Iniesta. Johan Cruijff behaalde met de club grote successen. Als speler behaalde Cruijff weinig tastbare prijzen, slechts één kampioenschap in 1974 en eenmaal de Spaanse beker, maar zijn spel staat voor altijd bij de supporters in het geheugen gegrift. Later, toen Cruijff coach was, formeerde hij een elftal dat bekend kwam te staan als het Dream Team. Het hoogtepunt van dit team was het winnen van de Europacup I in 1992, tegenwoordig UEFA Champions League genaamd.

Zie Lijst van trainers van FC Barcelona voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Frank Rijkaard, in 2003 aangesteld als coach, wist een team te creëren dat het team van Cruijff evenaarde door naast de landskampioenschappen van 2005 en 2006 ook de UEFA Champions League van 2006 te winnen. Ook het team dat onder leiding stond van Josep Guardiola werd vaak vergeleken met het Dream Team. In de laatste zeven jaar werd Barcelona vijf maal kampioen in de Primera División en in zowel 2009, 2011 als 2015 won het de Champions League. In 2009 slaagde het er als enige Spaanse club ooit in om de treble te winnen (landskampioenschap, nationale beker en Champions League), een huzarenstukje dat in 2015 werd overgedaan en dat samen met Bayern München twee keer werd behaald. In november 2021 keerde Xavi terug als trainer van de club en begon hij aan de wederopbouw van het team.

Aanvoerders

Overige sporten

De club is een omni-sportvereniging. Ook in het basketbal (FC Barcelona Bàsquet), het handbal (FC Barcelona Handbol) en het rolhockey (FC Barcelona Hoquei) is FC Barcelona de succesvolste, zowel nationaal als Europees. Verder zijn bij FC Barcelona ook veldhockey, atletiek, volleybal, rugby, softbal, wielrennen, vrouwenvoetbal, zaalvoetbal en ijshockey vertegenwoordigd, hoewel niet allemaal op hoog niveau.

De bekendste slogan van FC Barcelona is Més que un club (Meer dan een club in het Catalaans), gezien het veelzijdige karakter van de club - het aantal sporten dat hij vertegenwoordigt en de plaats die de club inneemt in Catalonië.

Zie ook

Referenties

  1. Joan Laporta na ruim tien jaar terug als voorzitter van FC Barcelona NRC, 8 maart 2021. Gearchiveerd op 6 februari 2022.
  2. Succesvolste clubs Europese bekercompetities. www.transfermarkt.nl. Geraadpleegd op 15 oktober 2022.
  3. IFFHS. www.iffhs.com. Gearchiveerd op 9 oktober 2021. Geraadpleegd op 9 oktober 2021.
  4. Cruijff: "Barcelona verbeterde versie van Dreamteam", Soccernews, 30 mei 2011
  5. (en) FC Barcelona, Liga champions 2022/23!. www.fcbarcelona.com. Gearchiveerd op 2 december 2018. Geraadpleegd op 15 mei 2023.
  6. Penyes op de site van FC Barcelona (gearchiveerd)
  7. Qatar Airways ook volgend seizoen sponsor Barcelona. spaansvoetbal.com (13 februari 2016).
  8. (en) FC Barcelona partnership agreement with Spotify ratified. www.fcbarcelona.com. Gearchiveerd op 2 december 2018. Geraadpleegd op 15 oktober 2022.
  9. (en) United Nations High Commissioner for Refugees, FC Barcelona and UNHCR unite for forcibly displaced children worldwide. UNHCR. Gearchiveerd op 6 juli 2022. Geraadpleegd op 8 juni 2022.
  10. (en) FC Barcelona sign partnership with TP Vision to put Ambilight TV’s name on the sleeve of the men’s football team’s shirt. www.fcbarcelona.com. Gearchiveerd op 2 december 2018. Geraadpleegd op 26 mei 2023.

Externe links

Officiele website

Espai Barça

Zie de categorie FC Barcelona van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.