Barendrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Barendrecht
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Barendrecht Wapen van de gemeente Barendrecht
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Barendrecht
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Coördinaten 51° 51′ NB, 4° 32′ OL
Algemeen
Oppervlakte 21,73 km²
- land 19,83 km²
- water 1,9 km²
Inwoners (1 mei 2014) 47.442? (2392 inw/km²)
Hoofdplaats Barendrecht
Belangrijke verkeersaders A15, A29
Politiek
Burgemeester (lijst) Jan van Belzen (SGP)
Zetels
EVB
CDA
VVD
SGP/CU
PvdA
GL
D66
29
9
5
5
4
2
1
3
Economie
Gemiddeld inkomen (2006) € 14.400 per inw.
Gem. WOZ-waarde (2008) € 272.000
WW-uitkeringen (2007) 12 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 2990-2994
Netnummer(s) 0180, en een gedeelte 010
CBS-code 0489
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.barendrecht.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Barendrecht
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Beluister

(info)
Barendrechtse watertoren
Gereformeerde Gemeente te Barendrecht

Barendrecht (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 47.442 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 21,74 km² (waarvan 1,34 km² water). Een inwoner van Barendrecht wordt een Barendrechter[1] genoemd. De gemeente ligt op het eiland IJsselmonde. Ze is een van de BAR-gemeenten en behoort tot de Stadsregio Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Beschrijving[bewerken]

De kern van het oude Barendrecht wordt gevormd door het oude dorp rond de watertoren, maar tegenwoordig is de Middenbaan het centrale winkelgebied. Aan het eind van de Middenbaan is het theater Het Kruispunt te vinden en dicht bij het gemeentehuis en gemeentehuisplein. Het gemeentehuisplein wordt gebruikt voor de weekmarkt (vrijdag), als parkeerplaats en één keer per jaar (rondom Koningsdag) voor de kermis. Aan de oostrand hebben veel transportbedrijven hun opslag- en distributiehallen, voornamelijk, maar niet uitsluitend, voor verse groenten en fruit.

In 1997 is begonnen met de aanleg van een Vinex-wijk op het grondgebied ten westen van de A29 met ongeveer 7600 woningen. Deze wijk heeft de naam Carnisselande gekregen. Sinds 25 oktober 2004 rijdt tramlijn 25 van de RET vanaf Rotterdam Schiebroek naar het nieuwe winkelcentrum Carnisse Veste gelegen in die nieuwe wijk.

Aan de Oude Maas zijn het natuurgebied Carnisse grienden, het bouwdok, het tunnelgebouw van de Heinenoordtunnel, de Modelvliegclub Europoort (MVE), recreatiegebied de Oude Maas, de toerit van de voormalige Barendrechtse brug, modelspoor station Ziedewij en camping de Oude Maas te vinden.

Geschiedenis[bewerken]

De huidige gemeente Barendrecht ligt op het gebied van drie ambachtsheerlijkheden, namelijk Oost-Barendrecht, West-Barendrecht en Carnisse. De oudste vermelding van het ambacht Oost-Barendrecht stamt uit het jaar 1264. Deze ambachten lagen in de Riederwaard, een gebied dat vanaf de 12e eeuw bedijkt werd en in de 13e en 14e eeuw regelmatig met dijkdoorbraken werd geconfronteerd. Vanaf 1484 werd definitieve indijking gestart met de Binnenlandse polder (het gebied ten noorden van Voordijk, Middenbaan en Dorpsstraat). De Buitenlandse polder ten zuiden van die lijn werd in 1555 van een dijk voorzien. De Zuidpolder ten zuiden van de Middeldijk werd in 1649 drooggelegd. In de Franse tijd werden de drie ambachten samengevoegd tot één gemeente Barendrecht. Na de Franse tijd werd Barendrecht gesplitst in Oost-Barendrecht en West-Barendrecht en in 1836 werden deze gemeenten herenigd.

Politiek[bewerken]

Burgemeester[bewerken]

Op 1 juli 2005 werd de SGP-politicus Jan van Belzen als burgemeester van Barendrecht geïnstalleerd. De gemeenteraad had hem in het voorjaar unaniem voorgedragen. Toen de benoeming in mei 2005 bekend werd, ontstond onder een deel van de Barendrechtse bevolking commotie vanwege het fundamentalistische karakter van de SGP, in het bijzonder wat betreft de positie van de vrouw in de partij en de theocratische uitgangspunten van de SGP.

Gemeenteraad[bewerken]

Gemeenteraadszetels
Partij 2006 2010 2014
Echt voor Barendrecht - - 9
CDA 6 6 5
VVD 7 9 5
ChristenUnie/SGP 4 4 4
PvdA 6 4 2
GroenLinks 3 3 1
D66 1 3 3
Totaal 27 29 29

Stedenband[bewerken]

Overige kernen[bewerken]

Smitshoek (voormalig dorp) en de voormalige buurtschappen Carnisse, Barendrechtse Veer, Koedood, Middeldijk en Noldijk.

Vervoer[bewerken]

Door Barendrecht loopt een bundeling van 9 sporen: in volgorde van west naar oost twee voor de HSL-Zuid (links rijdend, net ten noorden van Barendrecht is de overgang van rechts naar links rijden), drie goederensporen voor de combinatie Betuweroute en goederenlijn KijfhoekIJsselmonde, en vier sporen voor de spoorlijn Rotterdam - Dordrecht, met station Barendrecht. De Kap van Barendrecht overkluist deze sporen over een lengte van 1,5 km; de breedte is 60 meter, de hoogte 9 meter. Binnen de kap zijn er vanaf de westkant gerekend tussenmuren na het tweede, derde, vijfde en zevende spoor (laatstgenoemde niet op het station zelf). De kap dient om de visuele en geluidsoverlast voor de omgeving te beperken. Bovendien is er op de kap een dakpark met wandelpaden, en parkeergelegenheid. Over de lengte van het station is voor wat betreft de vier sporen van de spoorlijn Rotterdam - Dordrecht het dak van glas.

Openbaar vervoer[bewerken]

Station Barendrecht

Barendrecht heeft veel openbaarvervoersfaciliteiten. Drie OV-bedrijven doen Barendrecht aan via bus, trein of tram, en wel de RET per bus en tram, de NS per trein en Arriva om de Hoeksche Waard te verbinden met voorstedelijk Rotterdam.

Overstapmogelijkheden[bewerken]

Bij station Barendrecht kan men overstappen op de volgende busdiensten: RET en Arriva-buslijnen.

Lijn Bestemming Via Bijzonderheden
Stadsbus (RET)
84 Zuidplein Centrum, Muziekwijk, Spinozaweg, Vaanweg
187 Rotterdam Zuidplein industrieterrein Donk / Veilingcentrum The Greenery Rijdt alleen ma-vr overdag; vertrekt van de oostzijde van het station
188 industrieterrein Donk / Veilingcentrum The Greenery Rijdt alleen ma-vr overdag; vertrekt van de oostzijde van het station
B11 (Nachtbus) station Rotterdam Centraal Carnisselande, Charlois, Kop van Zuid Rijdt vrijdag- op zaterdagnacht om 03:00 en 05:00 en zaterdag- op zondagnacht van 01:00 t/m 07:00 elk uur.
Streekbus (Arriva)
717 Zwijdrecht NS Heerjansdam Rijdt 's avonds en op zondag als belbus
180 Heinenoord Busstation Centrum, Dalton Lyceum Barendrecht Rijdt alleen ma-vr overdag eens in het uur.
  • Per tram:
Lijn Route
25 Schiebroek - Melanchthonweg - Sint Franciscus Gasthuis - Weena - Rotterdam Centraal - Beurs - Leuvehaven - Wilhelminaplein - Beijerlandselaan - Groene Hilledijk - Langenhorst - Vrijenburg - Meerwede - Middeldijkerplein - Waterkant
  • Per trein: Op Station Barendrecht stoppen sprinters van de NS, deze rijden in een frequentie van 4x/uur in de richting van Rotterdam Centraal en Dordrecht.

CO2-opslag[bewerken]

Er bestonden plannen om lege gasvelden onder Barendrecht voor een demonstratieproject CO2-opslag te gaan gebruiken.[2] De gemeenteraad van Barendrecht heeft op 29 juni 2009 net als het college van burgemeester en wethouders unaniem nee gezegd tegen uitvoering van dit plan. Zij deden dit op grond van feiten en argumenten aan de hand van het toetskader CO2-opslag Barendrecht. Op 18 november 2009 maakten de ministers Jacqueline Cramer (Milieu) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) bekend dat het plan om CO2 op te slaan gerealiseerd zal worden.[3] Na de aantreding van het kabinet-Rutte I besloot minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) op 4 november 2010 het project in zijn geheel te schrappen, vanwege het gebrek aan draagvlak in de gemeente.[4]

Monumenten[bewerken]

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, en oorlogsmonumenten, zie:

Scholen[bewerken]

Middelbare scholen
Basisscholen

Voetbalclubs[bewerken]

Topografie[bewerken]

Gem-Barendrecht-OpenTopo.jpg

Topografische gemeentekaart van Barendrecht. Klik op de kaart voor een vergroting.

Bekende inwoners[bewerken]

Geboren[bewerken]

Woonachtig[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Toen in de jaren 50 het Rotterdamse drinkwater een periode te zout was om te drinken, werd door veel Rotterdammers het drinkwater in emmers, flessen en plastic zakken uit Barendrecht gehaald, dat een eigen drinkwaterwinning had.
  • Op 16 juni 2007 kreeg de gemeente koninklijk bezoek; Koningin Beatrix opende op station Barendrecht de Betuweroute.
  • Poppodium De Beuk is een zelfstandig poppodium, waar naast optredens van (lokale) bands ook het jongerenwerk muzikale activiteiten heeft. Regionaal bekend is het jaarlijkse muziekfestival Along the TraX.
  • Op 3 juni 2009 kreeg de gemeente nogmaals bezoek van koningin Beatrix. Ditmaal ter gelegenheid van de opening van een nieuwe vestiging van het RMPI in Carnisselande.
  • Op 24 september 2009 botsten nabij Barendrecht twee goederentreinen op elkaar. Hierbij viel 1 dode. De machinist van een naderende passagierstrein kon een botsing met de ontspoorde goederenwagons voorkomen. Het opruimen van de wrakstukken nam meerdere dagen in beslag. Om de twee goederentreinen los van elkaar te halen werden twee Leopardtanks van defensie ingezet.[5]
1rightarrow blue.svg Zie Treinongeval Barendrecht (2009) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Aangrenzende gemeenten[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
    Rotterdam   Ridderkerk 
 Albrandswaard  Brosen windrose nl.svg   
    Binnenmaas   Zwijndrecht 

Zie ook[bewerken]

Externe bron[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties