Barregarrow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Barregarrow ligt in het westen van het eiland Man tussen Handley's Corner en Douglas Corner

Barregarrow (Manx: Bayr Garroo) is een gehucht op het kruispunt van de A3 en de B10 tussen de plaatsen St. Johns en Kirk Michael op het eiland Man. Het ligt ook tussen de twaalfde en de dertiende mijlpaal en de markante punten Handley's Corner en Douglas Road Corner van de Snaefell Mountain Course, waar jaarlijks de Manx Grand Prix en de Isle of Man TT worden verreden.

Barregarrow[bewerken]

Barregarrow ligt op de top van "Barregarroo hill" twee mijl ten zuiden van Kirk Michael. Op het kruispunt ligt de Bayr Garroo Methodist Church, een van de eerste Wesleyan Methodist kerken op het eiland Man.

13th Milestone (Barregarrow Bottom) en Cronk Urleigh[bewerken]

De 13th Milestone (13e mijlpaal) staat aan de voet van de afdaling van Barregarroo Hill (Barregarrow Bottom) en wordt ook wel Cronk Urleigh (heuvel van de slachter) genoemd. Men denkt dat de heuvel Cronk Urleigh, die oostelijk van de weg ligt, tot 1422 de zittingsplaats van de Tynwald was. Het is ook mogelijk dat deze zittingsplaats in de omgeving van Rhencullen was. De bocht met de naam "Cronk Urleigh" ligt ongeveer 600 meter verder dan de 13e mijlpaal.

TT van Man[bewerken]

Tijdens de Isle of Man TT in mei of juni is het kruispunt twee weken lang afgesloten in verband met de trainingen en de wedstrijden. Hetzelfde gebeurt in augustus tijdens de Manx Grand Prix. Het gedeelte van het circuit bij Barregarrow is voor coureurs een moment van ontspanning tussen de bochtige delen bij Glen Helen en Sarah's Cottage en de smalle straten van Kirk Michael. De kennelboerderij en camping "Cronk Aashen" ligt enkele tientallen meters ten zuidoosten van Barregarrow en biedt tijdens de wedstrijden logies aan toeschouwers.

Bij de 13e mijlpaal maakt het circuit een blinde bocht waarin een gevaarlijke kuil ligt. De motoren zakken hier helemaal in hun vering en de coureurs moeten feitelijk "ongeveerd" de bocht ronden. Het is een blinde bocht omdat er binnen in die bocht een cottage ligt, zo dicht langs de weg dat de bewoners enkele jaren geleden hun regenpijp hebben verplaatst omdat ze steeds stuk gereden werd door de helmen van de passerende coureurs.

Gebeurtenissen bij Barregarrow[bewerken]

Gebeurtenissen bij 13e mijlpaal[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties