Batomys russatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Batomys russatus
IUCN-status: Bedreigd[1] (2016)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Geslacht:Batomys
Soort
Batomys russatus
Musser et al., 1998
Verspreidingsgebied van de Batomys russatus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Batomys russatus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Batomys russatus is een knaagdier uit het geslacht Batomys dat voorkomt in de laaglandregenwouden van Dinagat, een klein eiland ten noorden van Mindanao in de Filipijnen. Er zijn drie exemplaren bekend. De wetenschappelijke naam is afgeleid van het Engelse russet "roodbruin" met het Latijnse achtervoegsel atus en slaat op de kleur van deze soort.

Deze soort is veel kleiner dan andere Batomys-soorten. De staart is slechts weinig behaard en eenkleurig. De rug is roodbruin, de buik oranjegrijs. De voorvoeten zijn wit. Daarnaast heeft B. russatus als enige lid van de Murinae het zogenaamde "derived cephalic arterial pattern", een schedelkenmerk.

Deze soort is waarschijnlijk terrestrisch. Een van de exemplaren werd gevangen met een kokosnotenpapje in een val. B. russatus komt niet voor boven 500 m hoogte. Andere kleine zoogdieren die op Dinagat voorkomen zijn de toepaja Urogale everetti, de haaregel Podogymnura aureospinula en de knaagdieren Apomys cf. insignis, Apomys cf. musculus, Batomys salomonseni, Bullimus bagobus, Crateromys australis en Rattus everetti.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. Pp. 894-1531 in Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World: a taxonomic and geographic reference. 3rd ed. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 2 vols., 2142 pp. ISBN 978-0-8018-8221-0
  • Musser, G.G., Heaney, L.R. & Tabaranza, B.R., jr. 1998. Philippine rodents: Redefinitions of known species of Batomys (Muridae, Murinae) and description of a new species from Dinagat Island. American Museum Novitates 3237:1-51.
  1. (en) Batomys russatus op de IUCN Red List of Threatened Species.