Kikvorsvissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Batrachoidiformes)
Batrachoididae
Opsanus beta
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Onderklasse:Neopterygii (Nieuwvinnigen)
Infraklasse:Teleostei (Beenvissen)
Superorde:Paracanthopterygii (Kabeljauwachtige beenvissen)
Orde:Batrachoidiformes
Familie
Batrachoididae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Batrachoididae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De kikvorsvissen (Batrachoididae) vormen de enige familie van straalvinnige vissen in de orde Batrachoidiformes.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Vissen uit deze familie worden vaak gevonden op de bodem van kustwateren over de gehele wereld. Ze hebben een vrij brede kop en mannetjes van sommige soorten kunnen "zingen" met behulp van hun zwemblaas. De kikvorsvissen omvatten ongeveer 70 soorten in 19 geslachten. De kikvorsvissen hebben meestal geen schubben en de ogen zitten boven op de grote kop. Hun bek is groot en in bezit van zowel een boven- als onderkaak. De kieuwen zijn klein en zitten aan de zijkant van de vis. Ze hebben twee rugvinnen, waarbij de eerste kleine rugvin stralen heeft en de tweede, langere rugvin 15 tot 25 stralen bevat. Soorten van het geslacht Thalassophryninae zijn giftig, waarbij vier holle stralen met het gif een pijnlijke wond kunnen veroorzaken. Het zijn bodemvissen die van de kust tot in de diepere wateren leven. Ze zijn over het algemeen omnivoor en eten zeewormen, kreeftachtigen, mosselen en andere vissen. De mannetjes maken een nest en bewaken het nadat het vrouwtje de eieren heeft gelegd. De mannetjes lokken vrouwtjes door te "zingen" met hun zwemblaas, waarbij het geluid neuriënd of fluitend is.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Kikvorsvissen kunnen over de gehele wereld worden aangetroffen. Bijna alle soorten zijn zoutwatervissen, behalve Daector quadrizonatus en Thalassophryne amazonica die respectievelijk in de rivier de Atrato in Colombia en in de Amazone leven.

Visserij[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vissen zijn voor de visserij van beperkt economisch belang. Sommige brakwatervissen worden geëxporteerd als zoetwateraquariumvissen.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden in deze familie 79 soorten in 19,[1] 21[2] of 23[3] geslachten onderscheiden. De volgende lijst van soorten is volgens Fishbase,[3] de geslachten en onderfamilies zijn volgens Greenfield et al.[4]

Familie Batrachoididae