Bavaria Brouwerij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bavaria (bier))
Ga naar: navigatie, zoeken
Bavaria
Brouwerij Bavaria
Brouwerij Bavaria
Algemene informatie
Naam Bavaria
Locatie Lieshout
Eigenaar familie Swinkels
Oprichting voor 1680
Bieren
Actieve bieren zie lijst
Lijst van Nederlandse brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier
Het logo van Bavaria op de markt in Eindhoven
Ontvangstruimte en café van bierbrouwerij Bavaria.

Bavaria is een Nederlandse bierbrouwerij en frisdrankenleverancier uit Lieshout, Noord-Brabant.

Geschiedenis[bewerken]

Ontstaan[bewerken]

De inmiddels afgebroken boerderij annex herberg aan de Kerkdijk, de oorsprong van Bavaria, met rechts het brouwhuis. De Kerkdijk bestaat niet meer, de ondergrond ervan maakt nu deel uit van het bedrijven terrein van Bavaria.

De oudste documenten omtrent deze brouwerij dateren uit 1680, eigenaar was toen Dirk Vereijken. [1] Lieshout telde op dat moment drie bierbrouwers, die kleinschalig het brouwersambacht uitoefenden en in hun boerderij een herberg dreven. De brouwerij aan de Kerkdijk had de grootste brouwketel van het dorp. Op 30 september 1700 is die ketel door de gesworen Pijler Hendrik Hoffdijck opgenomen en gepeild. De brouwketel bleek zestien en een halve ton te meten, iedere ton gelijk aan 106 potten volgens de maat van 's-Hertogenbosch.[2]

Na het overlijden van Dirk Vereijken in 1684 ging de brouwerij over naar Hendrik van Moorsel Nomine Uxoris, gehuwd met Josina Vereijken. Hendrik van Moorsel overleed in 1715, de brouwerij werd bij de boedelscheiding in 1720 bij loting toegedeeld aan zijn minderjarige dochter Helena. Deze trouwde in 1730 met Laurens Moorrees, die vier jaar later overleed. Hun dochter Brigitta Moorrees trouwde in 1764 met Ambrosius Swinkels. Na het overlijden van Helena van Moorsel in 1773 werd Ambrosius Swinkels eigenaar N.U. van de brouwerij aan de Kerkdijk, op dat moment de enig overgebleven brouwerij in Lieshout.

Familietraditie[bewerken]

Vanaf 1773 is de brouwerij onafgebroken in het bezit gebleven van de familie Swinkels. Gedurende eeuwen produceerde het bedrijf alleen voor lokaal gebruik, het bier had een korte bewaartijd en er waren nauwelijks transportmogelijkheden. Toen in de loop van de tijd dranken als koffie en thee beschikbaar kwamen daalde het biergebruik. Vele kleinschalige brouwerijen werden gesloten, maar de brouwerij aan de Kerkdijk bleef met wisselend succes in gebruik. In 1904 had de 'Kerkdijk' drie man personeel, het was een van de kleinere ondernemingen in Lieshout.[3]

De grondstoffenschaarste tijdens de Eerste Wereldoorlog zorgde voor een verdere concentratie van brouwerijen. Met de openstelling van het Wilhelminakanaal in 1923 verkreeg de brouwerij extra aan- en afvoerwegen en daarmee nieuwe groeimogelijkheden. In 1925 richtten de drie gebroeders Frans, Piet en Jan Swinkels de firma Gebroeders Swinkels op. Het brouwhuis verhuisde van de oude locatie aan de Kerkdijk naar een nieuw gebouwde brouwerij, die onder de naam Bavaria is uitgegroeid tot een belangrijke industrie. De naam 'Bavaria' is een verwijzing naar het 'Beiersch bier', zoals ondergistend of pilsener bier toen vaak werd genoemd. De specialisering in pilsener bleek een groot voordeel voor Bavaria te zijn toen in 1926 het Bierbesluit van kracht werd. In dit besluit werd voor het eerst wettelijk vastgelegd aan welke receptuureisen bier in Nederland diende te voldoen.

Geleidelijk aan vergrootte men het afzetgebied, eerst binnen Noord-Brabant, later ook buiten deze provincie, waarbij men afspraken maakte met kasteleins. Sinds 1937 beschikt Bavaria over een eigen mouterij, die ook aan andere brouwers levert. De brouwerij groeide snel, maar de omzet stortte in gedurende en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Daarna trad weer herstel in. Vanaf 1955 verkoopt Bavaria ook frisdrank onder de naam 3-Es, een verwijzing naar de drie gebroeders Swinkels die op dat moment de directie vormden. Vanaf 1970 levert Bavaria een alcoholvrij bier dat vooral in islamitische landen zeer veel wordt verkocht. In de jaren '90 van de twintigste eeuw steeg de productiecapaciteit zeer snel. Bavaria heeft nu ook fabrieken in Zuid-Afrika en in Rusland. In het laatste land heeft Bavaria een groot marktaandeel verkregen.

In 2007 kreeg Bavaria een boete van bijna 23 miljoen euro van de Europese Commissie omdat zij verboden prijsafspraken gemaakt zou hebben met andere brouwers. Bavaria is een van de grootste brouwerijen van Nederland, en het bezit een van de grootste mouterijen van Europa.

Overnames[bewerken]

In 1987 werd de Exportmouterij Nederland te Wageningen overgenomen. Deze mouterij werd omstreeks 2006 overgeplaatst naar de Eemshaven. In 1998 nam Bavaria de abdijbrouwerij La Trappe over, producent van het gelijknamige trappistenbier. Omdat de bedrijfswinst nu niet langer uitsluitend naar goede doelen ging, maande de Internationale Vereniging Trappist Bavaria om het speciale trappistenlogo van de etiketten te halen. In oktober 2005 werd dit besluit teruggedraaid. Een andere overname was die in 1996 van de Oirschotse Brouwerij De Kroon, opgericht in 1627, die vervolgens gesloten werd. In 1999 werd frisdrankenproducent Herschi te Hoensbroek overgenomen van Hero. Dit merk, tezamen met de andere frisdrankmerken, werd in 2008 weer verkocht aan Refresco.[4]

Procedure over de merknaam Bavaria[bewerken]

De Europese Unie bepaalde in 2005 als gevolg van het beleid tot bescherming van regionale voedselaanduidingen, dat een Nederlandse brouwerij niet de merknaam Bavaria mag voeren. Dit zou zijn voorbehouden aan producenten uit de Duitse deelstaat Beieren, die in het Engels en in het Latijn "Bavaria" heet.

Volgens de brouwerij zelf is er echter een afspraak uit 2001 waarmee de brouwerij de naam mag behouden. Daarom stapte Bavaria naar het Europees Hof van Justitie, dat op 2 juli 2009 in deze kwestie uitspraak heeft gedaan. De uitspraak is tweeledig. De Beierse brouwers werden in het gelijk gesteld omtrent het feit dat Beiers Bier een beschermd product zou moeten zijn wat niet in andere gebieden gebrouwen mag worden (vergelijkbaar met bijvoorbeeld Champagne). Het hof benadrukt wel dat wanneer een bedrijf zijn merknaam te goeder trouw wettelijk heeft vastgelegd zoals Bavaria dat heeft gedaan, dit niet zou moeten betekenen dat het bedrijf zijn merknaam moet opgeven. Hieruit kan men opmaken dat bedrijven die dit te kwader trouw doen (in de wetenschap dat de gekozen merknaam tevens een beschermd streekproduct is) wel hun merknaam moeten opgeven.

Nieuwe huisstijl[bewerken]

Met ingang van 12 oktober 2009 is Bavaria overgestapt naar een nieuwe huisstijl. Naast nieuwe etiketten zijn ook de kratjes compleet gerestyled, met een prominente rol voor de kleur blauw. De nieuwe huisstijl betekende ook de introductie van het nieuwe logo. Directie en marketing zochten de toekomst van Bavaria in het verleden van het familiebedrijf. Zo kwamen zij bij een driehoekige vorm, die verwijst naar de drie broers Swinkels, met daarin een kompas met de ‘S’ van Swinkels die naar de oorsprong wijst: het zuiden. En bij de vroeger overheersende kleur blauw. Dit zijn de hoekstenen geworden van de nieuwe huisstijl die in een keer geïntroduceerd is, in alle uitingen, in alle 117 landen.

Merken[bewerken]

Bavaria bieren[bewerken]

Spaanse fles Bavaria pilsener met oud logo
Bavaria Premium Lager
Bavaria 8.6 (Original)
Bavaria 8.6 Gold
Bavaria Hooghe Bock

Onder eigen naam produceert Bavaria onder meer de volgende bieren:

 • Bavaria Premium Pilsener
 • Bavaria Premium Lager
 • Bavaria 8.6
 • Bavaria 8.6 Gold
 • Bavaria 8.6 Red
 • Bavaria 8.6 Extreme
 • Bavaria Hooghe Bock
 • Bavaria Oud Bruin
 • Bavaria Spring Bock
 • Bavaria Tarwe Bock
 • Bavaria Radler Lemon
 • Bavaria Radler Grapefruit

Bavaria bier wordt gebrouwen met mineraalwater uit eigen bron en mout uit de eigen mouterij. De hop wordt ingekocht bij boeren in Duitsland, VS en Nederland.

Bavaria alcoholvrije bieren[bewerken]

Bavaria produceert met speciale techniek alcoholvrije bieren:

 • Bavaria 0.0% Malt
 • Bavaria 0.0% Wit
 • Bavaria 0.0% Rosé
 • Bavaria 0.0% Lemon
 • Bavaria 0.0% Peach
 • Bavaria 0.0% Apple
 • Bavaria 0.0% Gold (vanaf 1 oktober 2012 verkrijgbaar)
 • Bavaria 0.0% Fruity Rosé

Andere merken[bewerken]

Naast de bieren onder eigen merk worden ook andere merken geproduceerd waaronder:

In 2007 lanceerde Bavaria het biermerk Swinckels Volmaakt als tweede "premium" merk van de onderneming.

Verkoop[bewerken]

Jaarlijks brouwt Bavaria meer dan 6.200.000 hectoliter bier (2007).[bron?] Tegenwoordig is die productie door alcoholvrij bier enorm toegenomen. Hiermee staat Bavaria in de top 3 van best verkopende bieren in Nederland. In het zuiden van het land is Bavaria zelfs marktleider.[bron?]

Bavaria exporteert haar producten naar meer dan 110 landen. In 1989 was Bavaria zelfs het eerste buitenlandse bier dat in Rusland geïntroduceerd werd.[bron?] Daarnaast zorgt Bavaria Malt voor een grote bekendheid van het Nederlandse biermerk in Afrika en in het Midden-Oosten.[bron?]

Marketing[bewerken]

Bavaria kent een rijke historie aan televisiereclames waarin werd geadverteerd met bekendheden als Lee Van Cleef, Marco van Basten, Maradona, Arie Haan, Guus Meeuwis, Joan Collins, Don Johnson, Mickey Rourke, Hugh Hefner en Charlie Sheen.

Bavaria Profronde Stiphout[bewerken]

Sinds 2002 is Bavaria de (naam)sponsor van de (Bavaria) Profronde van Stiphout. Dit wielercriterium dat 2 dagen na de Tour de France plaatsvindt weet altijd de vedettes uit die Tour de France aan de start te krijgen. De laatste jaren reed ook steeds de Tourwinnaar mee.

WK 2006: Leeuwenhose[bewerken]

Tijdens het WK Voetbal 2006 in Duitsland introduceerde Bavaria de Leeuwenhose als oranje-item. De Leeuwenhose, een broekpak dat een combinatie is van een leeuwenpak en een Duitse lederhose, werd een doorslaand succes. Dit oranje-item leidde ook tot veel ophef rondom het WK. De KNVB weerde de voorwerpen uit het stadion omdat Heineken sponsor is van de voetbalbond.

Bavaria City Racing[bewerken]

Bavaria City Racing in 2009

Bavaria is sinds 2006 hoofdsponsor van het evenement dat voorheen ‘Monaco aan de Maas’ heette. Vanaf 2006 tot en met 2012 heette het race-evenement ‘Bavaria City Racing’ en vindt nog steeds ieder jaar plaats, maar door een andere sponsor met een andere naam. Bavaria City Racing is een Formule 1-demonstratie en parade van internationale raceauto's en coureurs uit de hoogste raceklasses.

De afgelopen jaren kwamen ongeveer 500.000 bezoekers naar Rotterdam. Sinds twee jaar is er ook een Bavaria City Racing in Moskou.

De Bavaria City Street Race vond in 2012 plaats in de binnenstad van Dublin.

Bavaria Open Air[bewerken]

Een nieuwe soort promotie van Bavaria bestaat sinds augustus 2009, toen de eerste editie van Bavaria Open Air plaatsvond. Dit muziekfestival vond plaats op eigen terrein nabij de brouwerij in Lieshout. Het tweedaagse popfestival had optredens van onder andere Rowwen Hèze, Guus Meeuwis, BLØF en Novastar. In 2010 is Bavaria Open Air voor de 2e keer gehouden. Het festival telde dat jaar ongeveer 22.000 bezoekers en er waren optredens van onder andere VanVelzen, The Baseballs, Guus Meeuwis, Jurk!, K's Choice en Clouseau. In 2011 werd het festival voor de laatste keer gehouden. Ondanks het matige weer waren er ruim 20.000 bezoekers. Er waren optredens van onder andere Caro Emerald, Guus Meeuwis, Di-rect, BZB, Within Temptation en UB40.

WK 2010: Dutch Dress[bewerken]

Voor het WK Voetbal 2010 bracht Bavaria een oranje jurkje in omloop, de Dutch Dress. Tijdens de wedstrijd Nederland-Denemarken op 14 juni 2010, werden 36 vrouwen met een Bavariajurk, ook wel bekend als de “Bavaria Babes[5] op last van de FIFA uit het Oranje-supportersvak verwijderd. Hiermee haalde Bavaria de nationale en internationale pers.[6] Het concurrerende biermerk Budweiser is een van de officiële sponsors van het WK. Bavaria is geen commerciële partner van de FIFA. Volgens de Wereldvoetbalbond maakten de babes zich schuldig aan ambushmarketing door in korte jurkjes sluikreclame te maken voor Bavaria.[7] Bavaria heeft met de rel veel media-aandacht gekregen, precies het effect dat met ambush marketing in de regel wordt beoogd.[8]. De twee Nederlandse vrouwen van het bureau dat de actie opzette in opdracht van Bavaria, werden vastgehouden in afwachting van een proces wegens het "ontplooien van commerciële activiteiten tijdens het eerste WK-duel van het Nederlands elftal met Denemarken". De andere ingehuurde modellen gingen na een aantal uren weer vrij uit. Uiteindelijk heeft Bavaria een schikking getroffen met de FIFA vlak voor aanvang van het proces en konden de dames alsnog naar huis.[9].
De Dutch Dress wordt ook een museumstuk, het Amsterdam Museum heeft de oranje jurk in zijn collectie opgenomen. Bavaria is geen sponsor van het museum, waar Heineken wordt geschonken.[10]

Zo. Festival[bewerken]

Op 22 september 2012 organiseerde Bavaria voor de eerste keer het Zo. Festival, op het terrein waar in voorgaande jaren het Bavaria Open Air was gehouden. De eerste versie van het festival dat bedoeld is als een mix van bierbeleving, muziek en andere acts werd door ruim 3.000 mensen bezocht.

Het tweede Zo. Festival vond plaats op 21 september 2013, het trok 5.000 bezoekers.

Brandweer[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Bedrijfsbrandweer Bavaria voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bavaria beschikt sinds 1979 over een eigen bedrijfsbrandweer.

Trivia[bewerken]

 • Bavaria is sponsor van verschillende voetbalclubs, in binnen- en buitenland. In het voetbal heeft Bavaria overeenkomsten met PSV, sc Heerenveen, NAC Breda, Roda JC, SBV Vitesse en Helmond Sport. In het buitenland worden clubs als AC Milan, Sampdoria en Genua gesponsord.
 • De onderneming leverde tijdens de eerste Golfoorlog, begin jaren 90, alcoholvrij bier voor de troepen te velde.
 • Bavaria maakt ook Dr. Foots, een soort imitatie van Dr Pepper.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Antoon Swinkels & Peter Zwaal (2008): Bavaria, Biografie van een brouwerij en een familie uit Lieshout, Bavaria, Lieshout, blz. 30, ISBN 978-90-73110-03-8.
 2. Paul van de Wiel (2011): De Plashoeve te Lieshout. Een reis van negen eeuwen met het huijs ende sijne bewoonders, eigen uitgave, Lieshout, blz. 61, ISBN 978-90-9026190-4
 3. Jos Bekx (2013):Wilhelminakanaal, feiten en herinneringen, eigen uitgave, Lieshout, blz. 20, ISBN 978-90-9027557-4
 4. Bierbrouwer Bavaria wil verder zonder fris Nu.nl, 18 september 2008
 5. Rechtszaak Bavariababes uitgesteld, schikking waarschijnlijk AD, 22 juni 2010
 6. ‘Deense’ supporters verhoord om Oranje bierjurk, NRC, 15 juni 2010
 7. Bierbabes in shock door jurkjesaffaire AD, 18 juni 2010
 8. Bavaria-rel kan slecht voor WK-bid zijn AD, 17 juni 2010
 9. Zaak tegen Bavaria-babes geschikt Trouw, 22 juni 2010
 10. Bavariajurkje komt in museum Parool, 15 juli 2010