Bayt Sahur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bayt Sahur / Beit Sahour
بيت ساحور
Plaats in Palestina Vlag van Palestina
Bayt Sahur
Bayt Sahur
Situering
Gouvernement Bethlehem
Coördinaten 31° 42′ NB, 35° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,945 dunams (6,9 km2) km²
Inwoners (2007) 12.367[1]
Portaal  Portaalicoon   Azië
Gouvernement Bethlehem

Bayt Sahur, ook Beit Sahur/ Beit Sahour, (Arabisch: بيت ساحور ), ("Plaats van de Nachtwacht") is een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever en valt onder de administratieve controle van het gouvernement Bethlehem. Het ligt ten zuidoosten van de hoofdstad Bethlehem. De bevolking bestaat voor 80% uit christenen (meest Grieks-Orthodox) en 20% moslims.

Steden en dorpen in dit gouvernement in de omgeving van de Bethlehem, zoals onder meer Beit Jala, al-Walaja en Battir, worden door de Israëlische Westoeverbarrière en 'bypass roads' (wegen, ontoegankelijk voor Palestijnen) steeds verder omsingeld en bewoners leven steeds meer geïsoleerd.[2] Toeristen worden door Israëlische soldaten geweerd en/of vastgezet.[3] Rondom worden Israëlische nederzettingen gebouwd. De illegale nederzetting Gvaot, die in 1984 was opgezet als een militaire basis, werd veranderd in een Yeshiva, een Joodse religieuze school, en wordt nu bewoond door 16 Joodse families.

Op 31 augustus 2014 werd het Israëlische plan bekend om 400 hectare van omliggende dorpen rond Bethlehem te onteigenen en te annexeren om daarop nederzettingen te bouwen, waarbij Israël een oude wet uit de Ottomaanse tijd gebruikt om Palestijns land tot Israëls 'Staatsland' te verklaren. Als extra argument wordt aangevoerd dat het nog als straf wordt uitgevoerd onder de noemer 'Brothers Return' (de naam van de strafoperatie voor de ontvoering van drie jongens op 12 juni 2014)[4][5] Het omvat meer dan vijf dorpen ten westen van Bethlehem. Het grootste deel van de grond behoort aan boeren uit het dorp Al Jab'a. De andere dorpen zijn onder meer Wadi Fukin, Nahhalin, Husan en Safa. Deze dorpen zijn ingeklemd tussen de Groene Lijn (de formele grens van 1947) en de door Israël diep in Palestijns gebied gebouwde Westoeverbarrière. In het gebied daartussen zijn bovenop de heuvels Israëlische nederzettingen gebouwd, die steeds verder worden uitgebreid (zie kaart).

Israëlische Westoeverbarrière in omgeving Bethlehem, 2011

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Geplaatst op:
06-07-2008
Dit artikel is een beginnetje over landen & volken. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Bewerken