Delta Lloyd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf BeFrank)
Delta Lloyd N.V.
Logo
Kantoor in Amsterdam
Motto of slagzin Kritisch op het juiste moment
Rechtsvorm naamloze vennootschap
Oprichting 1807 (voorloper)
1999 (fusie)
Opheffing 1 juni 2017
Sleutelfiguren Hans van de Noordaa (CEO)
Hoofdkantoor Amstelplein 6
1096 BC Amsterdam
Werknemers 4.130 (fte, 2015)
waarvan 483 in België
Producten schadeverzekeringen
levensverzekeringen
zorgverzekeringen
bancaire producten
Industrie verzekeringen
bankwezen
Omzet/jaar € 4,0 miljard (2015, bruto premie-inkomsten)
Winst/jaar € 140 miljoen (2015)
Website Delta Lloyd N.V.
Delta Lloyd Nederland
Delta Lloyd België
Portaal  Portaalicoon   Economie

Delta Lloyd N.V. is een Nederlandse voormalige financiële dienstverlener. Delta Lloyd N.V. was actief in Nederland en België en bood in deze landen voornamelijk verzekeringen aan. Naast de verzekeringsactiviteiten (Delta Lloyd, OHRA en ABN AMRO Verzekeringen) behoorden ook een vermogens- en vastgoedbeheerder en enkele kleinere banken tot de groep. Delta Lloyd N.V. had circa 8% van de Nederlandse verzekeringsmarkt in handen en was daarmee de vijfde verzekeraar van Nederland.[1] Op 1 juni 2017 hield Delta Lloyd op als zelfstandig bedrijf en gaat vanaf die dag verder als onderdeel van NN Group.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontstaan van Delta Lloyd uit drie maatschappijen

De oudste voorloper van Delta Lloyd N.V., de Hollandsche Societeit van Levensverzekeringen, werd opgericht in 1807. In 1967 ging de Hollandsche Sociëteit van Levensverzekeringen samenwerken met de Amsterdamsche Maatschappij van Levensverzekering onder de naam Delta. In 1969 fuseerde Delta met verzekeraar Nedlloyd (weinig bekende officiële naam "Nederlandsche Lloyd", en niet te verwarren met scheepvaartmaatschappij Nedlloyd) tot Delta Lloyd.

In 1973 nam het Britse verzekeringsconcern Commercial Union de aandelen over. Commercial Union heet tegenwoordig Aviva plc. Delta LLoyd had een slechte naam bij het intermediair, vanwege administratieve problemen bij de verzekeraar. Delta LLoyd bedrijfscultuur was conservatief, liberaal en hierarchisch streng.

In 1999 fuseerde Delta Lloyd met Nuts-OHRA.[2] Het fusieconcern werd hierdoor in staat de markt vanuit twee kanalen te bedienen. Delta Lloyd biedt haar producten aan via onafhankelijke tussenpersonen en OHRA, als direct writer, rechtstreeks. Aanvankelijk heette het nieuwe concern Delta Lloyd Nuts Ohra. In 2002 werd deze naam in Delta Lloyd Groep en in 2014 in Delta Lloyd N.V. gewijzigd.

Op 3 november 2009 kreeg het bedrijf een beursnotering aan de Amsterdamse effectenbeurs. Aviva bracht 42% van haar aandelen naar de beurs, waardoor het een meerderheidsbelang behield. Aviva heeft inmiddels zijn belang in Delta Lloyd N.V. verkocht.[3]

In februari 2016 maakte Delta Lloyd bekend zijn minderheidsbelang van 30,5% in Van Lanschot te verkopen om de financiële positie te verstevigen.[4] In juni 2016 verkocht Delta Lloyd het belang hetgeen resulteerde in een totale opbrengst van bijna 200 miljoen euro.[5] Door de verkoop steeg de solvabiliteitsratio met 8% naar 162%.[5]

Op 5 oktober 2016 deed NN Group onverwacht een bod op alle aandelen Delta Lloyd.[6] Het bod heeft een waarde van 2,4 miljard euro in contanten. Delta Lloyd, de op drie na grootste verzekeraar in Nederland, heeft 3,2 miljoen klanten in Nederland en België en 5200 medewerkers.[6] NN Group is veel groter dan Delta Lloyd, het heeft viermaal zoveel klanten en het dubbele aantal personeelsleden.[6] In december 2016 kwamen de twee tot overeenstemming nadat NN Group het bod met 10 eurocent heeft verhoogd naar €5,40 per aandeel.[7] De combinatie wordt een sterke speler op het gebied van pensioenen, schadeverzekeringen en vermogensbeheer in Nederland en België. Verder kan efficiënter worden gewerkt waardoor aanzienlijke kostenvoordelen van minstens 150 miljoen euro in 2020 gehaald kunnen worden.[7] Vakbond CNV Vakmensen vreest dat hierbij tussen de 1000 en 1500 banen verloren gaan.[7] Op 1 juni 2017 hield Delta Lloyd definitief op te bestaan.[8] De juridische fusie met NN Group werd op die dag van kracht. De aandeelhouders van Delta Lloyd kregen aandelen NN Group. Op 31 mei werd voor de laatste keer in de aandelen Delta Lloyd gehandeld en het bedrijf is van de effectenbeurs verdwenen.[8]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Delta Lloyd[bewerken | brontekst bewerken]

Het grootste deel van de verzekeringsactiviteiten vallen onder het label "Delta Lloyd" en worden voornamelijk aangeboden via een onafhankelijk intermediair. Delta Lloyd is gevestigd in Amsterdam, Helmond, Zwolle en Arnhem. Delta Lloyd behaalde in 2009 een premieomzet van circa € 2,5 miljard en heeft ongeveer 2000 medewerkers.

Nuts-OHRA[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw van OHRA in Arnhem
Zie OHRA voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Zie Nuts (zorgverzekeraar) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De fusie van Delta Lloyd met Nuts-OHRA paste in de nieuwe strategie om ook rechtstreeks verzekeringen aan te bieden en een groter aandeel in de zorgmarkt te verwerven. OHRA is de direct writer binnen de Delta Lloyd en gevestigd in Arnhem. OHRA behaalde in 2009 een premieomzet van ongeveer € 400 miljoen en had ongeveer 600 medewerkers.

ABN AMRO Verzekeringen[bewerken | brontekst bewerken]

ABN AMRO Verzekeringen is gevestigd in de IJsseltoren in Zwolle

Delta Lloyd ABN AMRO Verzekeringen Holding BV is sinds 2003 een joint venture van de Delta Lloyd N.V. (51%) en ABN AMRO (49%). Delta Lloyd heeft hierbij het exclusieve recht bedongen voor verkoop van verzekeringsproducten via de kantoren van ABN AMRO. Sindsdien maakt Delta Lloyd gebruik van drie verschillende distributiekanalen. ABN AMRO Verzekeringen behaalde in 2009 een premieomzet van ruim € 800 miljoen. ABN AMRO Verzekeringen heeft ruim 500 medewerkers.

Na de overname van de Nederlandse activiteiten van ABN AMRO door Fortis in 2008 vroeg Fortis de Europese Commissie om toestemming om van Delta Lloyd haar belang in Delta Lloyd ABN AMRO Verzekeringen Holding BV te kopen. Dit was de situatie voor de opsplitsing van Fortis.[9] Nadat Fortis in de problemen was gekomen en de Nederlandse staat Fortis Nederland had overgenomen werd afgezien van de aankoop van het Delta Lloyd-aandeel in ABN AMRO Verzekeringen. In ruil daarvoor kreeg de joint venture nu ook distributietoegang tot de voormalige Fortiskantoren.

Zorgverzekeringen[bewerken | brontekst bewerken]

De zorgverzekeringen van Delta Lloyd worden zowel aangeboden via het label "Delta Lloyd" als het label "OHRA". Met 700.000 verzekerden was Delta Lloyd slechts een kleine speler, waardoor de nodige schaalgrootte ontbrak. Nadat een fusie met Menzis en Agis was afgeketst, besloot Delta Lloyd de zorgverzekeraar te verkopen. De CZ Groep nam Delta Lloyd & OHRA Zorg per 1 januari 2009 over, maar Delta Lloyd behield het exclusieve recht Delta Lloyd- en OHRA-zorgpolissen via een labelconstructie te blijven aanbieden.[10] Door het invoegen van de Delta Lloyd Zorgbedrijven in de veel grotere CZ Groep kon een forse kostenbesparing worden gerealiseerd.

BeFrank[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2010 richtte Delta Lloyd N.V. samen met BinckBank premiepensioeninstelling BeFrank op.[11]

Delta Lloyd Bank[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland worden via de Delta Lloyd Bank en de OHRA Bank spaar-, hypotheek-, beleggings- en kredietproducten aangeboden.

Delta Lloyd Life België[bewerken | brontekst bewerken]

In België biedt Delta Lloyd onder de naam Delta Lloyd Life levensverzekeringen en groepsverzekeringen aan, via zowel het bank-, makelaars- als directe kanaal. Na de overname van Swiss Life België van SNS Reaal halverwege 2008 (wat een verdubbeling van de levensverzekeringsomzet betekende) kwam hier ook een relatief klein schadebedrijf bij. Delta Lloyd Life, gevestigd in Brussel, behaalde in 2009 een premieomzet van bijna € 700 miljoen en heeft zo'n 600 medewerkers.

Voormalige activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Delta Lloyd Bank België[bewerken | brontekst bewerken]

Delta Lloydbank in Gent (gebruikt tot 2010)

In België werd onder de naam Delta Lloyd Bank een volledig dienstenpakket via eigen bankkantoren en zelfstandige agenten aangeboden. De bank opende in 2006 het 250e verkooppunt. In 2015 werd de bank voor 206 miljoen euro verkocht aan de Chinese verzekeringsmaatschappij Anbang Insurance Group.[12] De naam werd in oktober 2015 veranderd in Bank Nagelmackers, de naam van een bank die in 2005 opging in Delta Lloyd.[13]

Delta Lloyd Deutschland[bewerken | brontekst bewerken]

Delta Lloyd Deutschland bestond uit de verzekeraars Delta Lloyd Lebensversicherung en Hamburg Lebensversicherung, en de vermogensbeheerders Delta Lloyd Investment Managers en Delta Lloyd Finanzpartner. Delta Lloyd Deutschland had het hoofdkantoor in Wiesbaden. De omzet bedroeg in 2009 zo'n 700 miljoen euro en telde ongeveer 700 medewerkers. In 2010 staakte Delta Lloyd de verkoop van nieuwe levensverzekeringen in het land en werd ook de Gries und Heissel Bankiers verkocht.[14]

In 2015 verkocht het zijn Duitse levensverzekeringsbedrijf aan Athene Holding.[15] De verkoop past in de strategie van de verzekeraar om zich uitsluitend te richten op Nederland en België. In 2013 had het Duitse onderdeel 200 werknemers, een premie-inkomen van 260 miljoen euro en een balanstotaal van ongeveer 5 miljard euro.[15]

Boete De Nederlandsche Bank[bewerken | brontekst bewerken]

Delta Lloyd bracht op 22 december 2014 zelf naar buiten dat CFO Emiel Roozen uiterlijk per 1 januari 2016 moet vertrekken op last van De Nederlandsche Bank.[16] Verder legde de toezichthouder een boete op voor een totaal bedrag van 22,8 miljoen euro (boete: 1,2 miljoen, verhoogd met het bedrag dat de verzekeraar aan voordeel heeft behaald door het besluit: 21,6 miljoen) vanwege ten onrechte verkregen handelsvoordeel door middel van voorkennis over het UFR-besluit. Delta Lloyd vindt de maatregel “disproportioneel” en stapte naar de rechter.[17]

Pieter Lakeman nam het voor de verzekeringsmaatschappij op.[18] De rechtbank in Rotterdam oordeelde op 31 juli 2015 dat de miljoenenboete wel terecht was opgelegd.[19][20][21][22] Beide partijen zagen af van hoger beroep.[23] CEO topman Niek Hoek (Voorzitter Raad van Bestuur) ging in mei 2015 met vervroegd pensioen. Hij werd opgevolgd door Hans van der Noordaa. De op 1 januari 2014 aangetreden president-commissaris Jean Frijns,[24] maakte bekend per 1 oktober 2015 af te zullen treden.[25]

Zie de categorie Delta Lloyd van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.