Beagle (hond)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beagle (hond)
Hondenras
MiloSmet.JPG
Basisinformatie
Andere namen Beagle
Oorsprong Groot-Brittannië
Classificatie FCI: Groep 6 Sectie 1 #161
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De beagle is een hondenras. In Groot-Brittannië werd en wordt hij gebruikt voor de jacht op konijnen en hazen. De hond wordt gebruikt om het wild op te stoten zodat de jager het schieten kan.

Kenmerken[bewerken]

Beagle pup

De hond is stevige en compact gebouwd. De schofthoogte varieert van 33 tot 41 cm en het gewicht is tussen de 11 en 13 kilo. Ook wordt de hond tussen de 12 en de 15 jaar oud. Maar ook niet ongewoon is als ze 17 jaar worden. De hond heeft een eigenzinnig karakter en gaat graag zijn eigen gang, maar dat weten veel baasjes in het ras juist erg te waarderen.

De hond komt voor in : zwart, tan en wit en lemon& white; de meeste beagles hebben alle drie de kleuren ("tricolor"). Minder komt voor driekleurenschimmel(de hond heeft een verschil met de bekende driekleur, namelijk kleine zwarte plekjes en stipjes in het wit aan de poten, de snuit en of in het elders op het lijf en blauwschimmel (idem echter de vlekjes zijn blauw van kleur) Oudere beagles hebben natuurlijk ook grijze haren. De beharing kent twee variëteiten: de gladharige en de ruwharige. Bij de gladharige is het haar glad, heel dicht en niet te kort. Bij de ruwharige zeer dicht, stekelig en draadachtig. De vacht is goed bestand tegen weersinvloeden. Sinds 1950 is de ruwharige beagle uit de rasstandaard geschreven en komt officieel niet meer voor.

Naam[bewerken]

De naam Beagle is afkomstig van het woord Beag, Beg of Beigh, wat "klein" betekent in het Keltisch, en werd voor het eerst gebruikt in de regeringstijd van koning Henry VII (tussen 1457 en 1509).

Karakter[bewerken]

Rustende beagles

De beagle is een vrolijke jachthond, wiens essentiele taak is om met de neus te jagen. Stoutmoedig, erg levendig met een groot uithoudings- en doorzettingsvermogen. Hij is waakzaam (maar niet geschikt als waakhond), intelligent en met temperament. De in veel boeken over beagles als "vrolijk" omschreven honden zijn over het algemeen vriendelijk en niet agressief of verlegen. Ze houden van menselijk gezelschap en hoewel ze vreemdelingen soms in eerste instantie terughoudend of met geblaf tegemoet treden, zijn ze snel gewonnen.

Beagle luisteren graag (als het hen uitkomt) en passen zich goed aan, aan nieuwe baasjes. Beagle pups staan daarom ook bekend als lieve honden. Commando's, zoals 'zit' leren ze snel. De meeste Beagles zijn niet erg geinteresseerd in het leren van een groot aantal commando's. Typisch Beagle is om tijdens de cursus de meest voorbeeldige hond te zijn en eenmaal thuis is het niet interessant en is de hond z.g. alles vergeten. Ze zijn als pup speels, maar na verloop van tijd verandert de hond naar een lieve, brave en graag spelende hond. In het algemeen zijn beagles geneigd alles op te eten wat ze tegenkomen, ook op straat. Als men ze leert dat ze niet mogen schooien (bedelen om eten), doen ze dit meestal niet meer. Beagles zijn over het algemeen een gevaar in het verkeer, ze zien geen auto;s en fietsers aankomen. Eenmaal een luchtje in de neus zijn ze moeilijk te bereiken en lopen zo de straat over. Helaas worden Beagles regelmatig aangereden. Laat de hond nooit los lopen in een gebied met wild tenzij hij onder appèl staat.

Volwassen Beagle

Beagles zijn niet altijd snel zindelijk. Als ze als pup slapen, moeten ze als ze wakker zijn even de kans krijgen om hun behoeften te doen. Beagles kunnen zeer goed met kinderen overweg en dat is wellicht de belangrijkste reden dat ze de laatste decennia in steeds meer huishoudens gehouden worden. Beagles hechten zich zeer aan hun baasjes en kunnen verlatingsangst krijgen als ze te lang alleen gelaten worden (het is tenslotte een meute hond) Beagles hebben ook voldoende beweging nodig (een volwassen hond zo'n 1,5 uur per dag). Een wandeling door het bos of aan de zee vinden ze geweldig. Het zijn intelligente honden, maar zeer doelbewust en eigenwijs. Het eigenwijze karakter bezorgt de opvoeders doorgaans veel plezier. Resumerend, een fantastische en in en in lieve hond die geschikt is voor mensen die liefst een grote (omheinde!) tuin hebben of een gebied waar de Beagle niet zoekraakt of kan verongelukken). Belangrijk is ook om te weten dat Beagles geen aanstellers zijn, ze zijn hard voor zichzelf. Als ze pijn hebben dan hebben ze ook echt pijn en de dierenarts zal wellicht opmerken 'was maar eerder langsgekomen.

Externe links[bewerken]