Beatrice Arthur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beatrice Arthur
Beatrice Arthur
Algemene informatie
Volledige naam Bernice Frankel
Geboren 13 mei 1922
Geboorteplaats New York
Overleden 25 april 2009
Overlijdensplaats Los Angeles
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Beatrice (Bea) Arthur, geboren als Bernice Frankel, (New York, 13 mei 1922Los Angeles, 25 april 2009) was een Amerikaans actrice en comédienne. Ze speelde hoofdrollen in onder meer de televisieseries Maude en The Golden Girls, die haar beide een Emmy Award opleverden. Ze werd voor beide rollen samen negen keer genomineerd voor een Emmy en acht keer voor een Golden Globe. Met een gastrol in Malcolm in the Middle schreef ze in 2001 ook een American Comedy Award op haar naam.

Arthur had een kenmerkende, voor een vrouw relatief zware stem.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Arthur speelde Maude Finlay in Maude, een spin-off van de serie All in the Family waarin ze eerder in dezelfde rol verscheen. In de Golden Girls speelde ze de rol van Dorothy Zbornak, een dame op middelbare leeftijd die met twee huisgenoten en haar moeder in Florida woonde.

Daarnaast speelde ze rollen in het theater, waaronder die van Lucy Brown in de off-Broadway-première van de Threepenny Opera (1954) en die van Yente in de première van Fiddler on the Roof (1964). In 1981 verscheen ze in Woody Allens The Floating Lightbulb. In 2002 opende haar onewomanshow op Broadway.

Beatrice groeide op in Maryland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog meldde ze zich als vrijwilliger voor het US Marine Corps en was daarmee een van de eerste vrouwelijke leden van het Corps.

In de lente van 2009 overleed Beatrice Arthur op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Beatrice Arthur van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.