Beaufortgroep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stratigrafie van de Karoosupergroep
Periode Groep Formatie ten westen van 24°O Formatie ten oosten van 24°O Faunazone
Jura Drakensberg Hiatus Drakensberg
Stormberg Clarens
Trias Elliot
Molteno
Beaufort
Burgersdorp Cynognathus
Katberg Lystrosaurus
Balfour
Perm Dicynodon
Teekloof
Cistecephalus
Middleton
Tropidostoma
Pristerognathus
Abrahams-Kraal Koonap
Tapinocephalus
Eodicynodon
Ecca Waterford Waterford
Tierberg / Fort Brown Fort Brown
Laingsburg / Ripon Ripon
Collingham Collingham
White Hill White Hill
Prince Albert Prince Albert
Carboon Dwyka Elandsvlei Elandsvlei
Fossiel van Diictodon uit de Dicynodon-faunazone.

De Beaufortgroep is een groep geologische formaties in Zuid-Afrika en onderdeel van de Karoo Supergroup. De sedimenten uit de Beaufortgroep dateren uit het Midden-Perm tot Midden-Trias. De groep is beroemd om de vele fossielen van therapsiden.

Onderverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

De Beaufortgroep wordt onderverdeeld in acht faunazones, vernoemd naar een karakteristiek geslacht uit de betreffende zone:

In 1906 stelde Broom een eerste indeling op. In de loop van de twintigste eeuw volgden enkele varianten en tegenwoordig wordt de onderverdeling volgens Rubidge uit 1996 gehanteerd. Naast enkele naamsveranderingen van de eerder beschreven zones voegde hij met de Eodicynodon-faunazone, waarvan de eerste fossielen in de jaren negentig waren beschreven, als oudste laag van de Beaufort Group toe. In het Karoo-bekken wordt wat betreft stratigrafie bij 24 graden oosterlengte een scheidingslijn getrokken voor de gesteenten uit het Perm. Ten westen van deze lijn liggen de Abrahamskraal en Teekloof-formaties en ten oosten van de lijn de Koonap en de Middleton-formaties. Sedimenten uit de jongste drie faunazones zijn alleen in het oostelijke deel van het Karoo-bekken aanwezig.