Bedwantsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bedwantsen
Cimex lectularius
Cimex lectularius
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde: Heteroptera (Wantsen)
Familie
Cimicidae
Latreille, 1802
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Bedwantsen (Cimicidae) zijn een familie uit de orde Hemiptera.

Kenmerken[bewerken]

Dieren uit deze familie hebben een plat, ovaal roodbruin lichaam, met slecht ontwikkelde voorvleugels. De achtervleugels ontbreken helemaal. Ze hebben samengestelde ogen met weinig facetten. Na een bloedmaaltijd kleuren ze meestal donkerrood. De lichaamslengte bedraagt 4 tot 12 mm. Ze kunnen 2 tot 12 maanden oud worden, wat afhankelijk is van meerdere factoren, zoals voedselaanbod en temperatuur.

Leefwijze[bewerken]

De bedwants leeft van bloed en leeft het liefst in donkere en rustige plekken, dit kan in en om het bed zijn omdat ze dan het dichtste bij een van hun voedingsbronnen zijn (de mens), maar ook in stopcontacten, laptop, onder de laminaat of op zolder. Ze zijn lichtschuw en kunnen het de elektriciteit leidingen gebruiken als snelweg door het huis of hotel. Ze kunnen wel 200 meter per dag lopen en lopen met gemak 30 meter voor een voeding. Dus waar u gebeten wordt hoeft de bedwants zich niet te verstoppen.

Voortplanting[bewerken]

Bevruchting geschiedt door middel van een scherp voortplantingsorgaan, dat sperma inbrengt in het vrouwtjeslichaam. Tijdens hun gehele leven zetten vrouwtjes zo'n 150 eieren af, elke dag 2 of 3. De eitjes die de bedwants legt zijn circa 1 mm lang. De bedwants kent vijf fasen om tot volwassenheid te komen. In elke fase heeft de bedwants bloed nodig om tot de volgende fase te komen. Hierbij vervelt hij. Als de bedwants tot volwassenheid is gekomen is hij pas vruchtbaar. Voeding (bloed) zorgt dus voor groei maar ook bij de volwassen vrouwtjes voor voortplanting. Geen bloed geen groei of voortplanting. Overigens wordt het vrouwtje vaak in de 2e of 3e fase bevrucht en dat doen ze dmv de meest effectieve manier die er is in het bloed. Dit gebeurt niet vaginaal. Het vrouwtje is bevrucht en pas als ze geslachtsrijp is (volwassen) dan kan ze na een voeding (bloed) eitje produceren die gelijk bevrucht zijn.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze familie komt wereldwijd voor op vogels en zoogdieren, in nesten, grotten, woningen, hotels en pensions, vliegtuigen, auto's, treinen en bussen.

Hygiëne[bewerken]

Bedwantsen hebben totaal niets met hygiene te maken.

Ze worden verspreid door reizende mensen; zoals piloten, zakenlui maar ook door marktplaats, opslagruimtes zoals share gard en vergeet de bibliotheek niet.

Geslachten[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • David Burnie (2001) - Animals, Dorling Kindersley Limited, London. ISBN 90-18-01564-4 (naar het Nederlands vertaald door Jaap Bouwman en Henk J. Nieuwenkamp).