Bedwantsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bedwantsen
Cimex lectularius (bed bug) (5975912718).jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Hexapoda (Zespotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Hemiptera (Wantsen)
Onderorde: Heteroptera (Wantsen)
Familie
Cimcidae
Latreille, 1802
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Bedwantsen (Cimicidae) is een familie uit de orde Hemiptera.

Kenmerken[bewerken]

Het platte, ovale roodbruine lichaam heeft slecht ontwikkelde voorvleugels. De achtervleugels ontbreken helemaal. Ze hebben samengestelde ogen met weinig facetten. Na een bloedmaaltijd kleuren ze meestal donkerrood. De lichaamslengte bedraagt 4 tot 12 mm. Ze kunnen 2 tot 12 maanden oud worden, wat afhankelijk is van meerdere factoren, zoals voedselaanbod en temperatuur.

Leefwijze[bewerken]

Het zijn allemaal lichtschuwe ectoparasieten. Hun gastheren zijn vogels, vleermuizen en mensen. Een beet veroorzaakt meestal jeuk of zwellingen.

Voortplanting[bewerken]

Bevruchting geschiedt door middel van een scherp voortplantingsorgaan, dat sperma inbrengt in het vrouwtjeslichaam. Tijdens hun gehele leven zetten vrouwtjes zo'n 150 eieren af, elke dag 2 of 3. De eitjes die de bedwants legt zijn ca. 1 mm. lang. De bedwants kent 5 fase om tot volwassenheid te komen. In elke fase heeft de bedwants bloed nodig om tot de volgende fase te komen. Hierbij vervelt hij. Als de bedwants tot volwassenheid is gekomen is hij pas vruchtbaar.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze familie komt wereldwijd voor op vogels en zoogdieren, in nesten, grotten,woningen, hotels, B&B, motels, hostels, pensions, vliegtuigen, auto's, treinen en bussen.

Opsporen en Bestrijding[bewerken]

Als de bedwants eenmaal in een ruimte aanwezig is dan is hij moeilijk te traceren. Dit komt omdat hij zich in de kleinste gaatjes en kiertjes kan verstoppen. Bij het opsporen van de bedwants werd veel gebruik gemaakt van lijmplaatjes die op verschillende plekken werden geplaatst in de hoop dat de bedwants zich hierop vast zouden lopen. Zijn er bedwantsen in een ruimte aanwezig dan mag er uit deze ruimte niets verplaatst worden naar een andere ruimte. Dit om verspreiding te voorkomen. Bestrijdingen kunnen plaatsvinden door gebruik te maken van: chemische middelen, hitte, stoom, bevriezing of een combinatie hiervan. Vaak moet de bestrijding tweemaal plaatsvinden.

Bronnen, noten en/of referenties