Beervlinders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beervlinders
Sint-jacobsvlinder (Tyria jacobaeae)
Sint-jacobsvlinder (Tyria jacobaeae)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie: Erebidae (Spinneruilen)
Onderfamilie
Arctiinae
Leach, 1815
Afbeeldingen Beervlinders op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Beervlinders op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De beervlinders (Arctiinae) zijn een onderfamilie van de spinneruilen (Erebidae), een familie van vlinders. De onderfamilie kent 8000 tot 11.000 soorten. Veel soorten hebben harige rupsen, iets waar zowel de Nederlandse als de wetenschappelijke naam naar verwijzen (gr.: αρκτος = een beer).

Kenmerken[bewerken]

Deze forse vlinders hebben een harig lichaam, soms met heldere kleuren of veel zwarte vlekken. De voorvleugels hebben meestal een cryptisch patroon, de achtervleugels een contrastrijk patroon met felle kleuren. De dieren waarschuwen roofvijanden daarmee op hun giftigheid en oneetbaarheid. De spanwijdte varieert van 2 tot 7 cm.

Leefwijze[bewerken]

Deze nachtactieve vlinders drinken honing en andere vloeistoffen. Wanneer ze gestoord worden, rollen ze zich vaak in een spiraal op. Ze kunnen zich vergeleken met andere rupsensoorten vrij snel bewegen. Ze komen vooral op kruiden voor. De dichtbehaarde rupsen zijn herbivoor en vaak giftig.

Voortplanting[bewerken]

Het verpoppen gebeurt in een luchtig spinsel in de grond. Hierin verwerken ze de lange rupsharen. De eitjes worden op of rond waardplanten afgezet.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze familie komt wereldwijd voor in rijkbegroeide landschappen, waarin de waardplant voorkomt.

Giftigheid[bewerken]

Sommige soorten produceren gifstoffen en worden hierom door andere dieren niet gegeten. Bij sommige soorten kan de vlinder achter de kop gele bloedvloeistof naar buiten persen. De kleur en vermoedelijk geur hiervan hebben nog een extra afstotend effect. Anderen imiteren de kleuren van deze giftige exemplaren en profiteren van de oneetbaarheid van deze soorten (mimicry).

Taxonomie[bewerken]

In 2005 is voorgesteld om de families donsvlinders en beervlinders tot onderfamilies van de spinneruilen (Erebidae) te maken, samen met een deel van de uilen, om het probleem op de lossen dat de uilen geen monofyletische groep waren.[1] Nadat aanvankelijk ook een samenvoeging bij de uilen in beeld was, kan de indeling bij de Erebidae inmiddels op brede steun rekenen onder taxonomen.

Geslachtengroepen[bewerken]

De onderfamilie van de beervlinders kent de volgende beschreven geslachtengroepen:

Geslachten[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Fibiger, M.; Lafontaine, J.D. 2005: A review of the higher classification of the Noctuoidea (Lepidoptera) with special reference to the Holarctic fauna. Esperiana, 11: 7-92.
  • David Burnie (2001) - Animals, Dorling Kindersley Limited, London. ISBN 90-18-01564-4 (naar het Nederlands vertaald door Jaap Bouwman en Henk J. Nieuwenkamp).