Beestenbos is boos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Voor de boekenreeks, zie Beestenbos is boos (boekenreeks).
Beestenbos is boos (Het wakkere woud)
Genre Kinderen
Speelduur 25 minuten
Regie Elphin Lloyd-Jones
Phillipe Leclerc
Scenario Colin Dann (boek)
Jenny McDade (scenario)
Muziek Detlev Kühne
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Productie
Producent John M. Mills
Uitzendingen
Start 1992
Einde 1995
Afleveringen 39
Zender Vlag van Verenigd Koninkrijk BBC
Vlag van Nederland Nederland 3
Vlag van België BRTN/Ketnet
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Beestenbos is boos (Engels: The Animals of Farthing Wood) is een jeugdprogramma van de European Broadcasting Union (EBU), gebaseerd op het boek van Colin Dann, dat van 1992 tot en met 1995 in verschillende Europese landen op de televisie te zien was.

De Nederlandstalige versie was een coproductie van de toenmalige BRTN voor België en de NOS voor Nederland. In Nederland staat deze serie ook bekend onder de titel 'Het wakkere woud'.

Deze tekenfilmserie kan beschouwd worden als een soort dramaserie. Aangezien de mens van het Beestenbos een woonwijk wil maken, moeten de dieren zich in een ander bos gaan vestigen. De serie volgt de groep dieren op weg naar het Witte Hertenpark.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken]

De dieren uit het Beestenbos zijn bedreigd. De mensen zagen de bomen om en gooien de vijver toe om er een woonwijk te maken. Das en Vos beslissen om een vergadering samen te roepen. De 29 overlevenden: Das, Vos, Wezel, Adder, Uil, Torenvalk, Mol, Pad, 4 konijnen: Meneer en Mevrouw Konijn en hun 2 jongen, 3 salamanders: Meneer en Mevrouw Salamander met hun jong, 2 hazen: Meneer en Mevrouw Haas, 2 fazanten: Meneer en Mevrouw Fazant, 2 egels: Meneer en Mevrouw Egel, 2 eekhoorns: Meneer en Mevrouw Eekhoorn, 2 woelmuizen: Meneer Woelmuis en zijn moeder Mevrouw Woelmuis, 2 veldmuizen: Meneer en Mevrouw Veldmuis en 2 spitsmuizen: Meneer en Mevrouw Spitsmuis komen te samen. Pad is gevangengenomen geweest door een mens en is kunnen ontsnappen. Zijn instinct heeft hem terug naar Beestenbos gebracht. Op zijn weg naar huis is hij het "Witte Hertenpark" tegengekomen. Een natuurreservaat waar wilde dieren beschermd worden door mensen. De dieren beslissen om Beestenbos te verlaten en de gevaarlijke tocht naar het Witte Hertenpark te ondernemen. Ze moeten wel een eed zweren dat ze elkaar niet zullen opeten onderweg naar het Witte Hertenpark. Pad is de gids en Vos wordt als leider gekozen tijdens de tocht. De dieren vertrekken.

Aan het begin van hun tocht weg kunnen ze drinken in een zwembad en steken ze succesvol een drukke weg over waarna ze gaan slapen. Ze ontwaken op het oefenterrein van het leger. Daarna gaan ze rustig drinken in een soort van moeras. De salamanders en hun jong beslissen om in het moeras te blijven omdat de tocht voor hen veel te zwaar is en een moeras een ideale leefomgeving is voor salamanders. De andere 26 dieren zetten hun tocht verder. Er breekt een brand uit en de dieren weten maar net te ontsnappen. De wind stond in de richting van de salamanders en deze komen om in de brand. Het begint hevig te regenen waardoor de mensen binnenblijven en de dieren zo kunnen gaan schuilen in een droge schuur. De vogels houden om de beurt de wacht. Na de regen wordt Mevrouw Fazant tijdens haar wacht door een boer doodgeschoten. De boer sluit de dieren op in de schuur en gaat eten terwijl zijn hond de wacht moet houden. De knaagdieren bijten een gat in de houten vloer en Mol graaft een tunnel waardoor ze kunnen ontsnappen. Ondertussen leidt Adder de hond af. De dieren vluchten een heuvel op en het bos in. Das komt echter tot de conclusie dat ze Adder vergeten zijn. Das en Vos beslissen dat Adder gered moet worden. Ze vragen of er een vrijwilliger is om haar te gaan halen. Meneer Fazant wil gaan zodat hij nog eens een laatste blik kan opvangen van de rustplaats van zijn overleden vrouw. Fazant roept op Adder maar ziet echter zijn vrouw op de pan liggen. Totaal verbijsterd blijft hij kijken naar zijn vrouw waarop de boer zijn kans grijpt en Meneer Fazant doodschiet. Dan gaat Uil Adder gaan halen. Ze sluiten zich terug aan bij de groep.

De dieren moeten een brede rivier oversteken, maar de vier konijnen raken in paniek. Vos probeert ze te redden maar een brede boomstronk drijft op het water en neemt Vos mee de dieperik in. De konijnen worden gered door de andere dieren. Iedereen denkt dat Vos dood is maar hij heeft het overleefd maar is de groep dieren kwijtgeraakt. Das wordt de nieuwe leider. Er doet zich echter weer een probleem voor. Mevrouw Veldmuis is bevallen van een drieling. De veldmuizen besluiten om de tocht niet verder te zetten omdat dit onmogelijk is met drie baby's. En ook de woelmuizen en spitsmuizen blijven bij hen. Vos raakt ondertussen terug aan wal en verbergt zich in een oude loods. De dieren reizen verder zonder de muizen. Een wreedaardige klapekster vermoord echter de drie kleine babyveldmuisjes. De volwassen veldmuizen, de spitsmuizen en woelmuizen hebben het alle zes overleefd en sluiten zich terug aan bij de groep. Vos leert een vriendin Vosje kennen en ze worden verliefd. Vos en Vosje worden achternagezeten door vossenjagers en vluchten in de richting van de andere dieren en brengen zo iedereen in gevaar. Gelukkig kan Adder net op tijd in de poot van een paard bijten waardoor de ruiter van zijn paard valt en de vossenjagers zich terugtrekken. Vos is terug leider en Vosje sluit zich ook aan bij de groep.

De dieren gaan drinken in een steengroeve en leren daar Fluiter, een reiger kennen. Fluiter sluit zich ook aan bij de groep dieren. Fluiter en Vosje leggen de eed af. De dieren zetten hun tocht verder maar moeten zich in een bos verstoppen voor fazantenjagers. Een van de twee konijnenjongen springt echter op en wordt doodgeschoten. Het volgende obstakel op hun tocht is een autosnelweg. Alle dieren halen veilig de overkant behalve de twee arme egels die het leven laten onder het wiel van een voertuig. De dieren lopen nu over een grond met kolen en een boomgaard met appels maar alles is met vergif bespoten en dat terwijl de dieren zo een honger hebben. Vos, Vosje, Uil en Fluiter halen 's nachts eten in een dorp voor de andere dieren. In de ochtend moeten ze snel vluchten want de mensen sproeien gif op het kolenveld.

Daarna moeten ze een dorp door maar het begint hevig te regenen. Via een gat in de muur kunnen de dieren schuilen in de kerk en ze brengen daar hun nacht door. De volgende ochtend is het gat echter dicht gemetseld en zitten ze opgesloten. Tijdens een trouwmis vluchten de dieren de kerk uit. In hun paniekerige vlucht raken de dieren echter sterk verspreid. Enkel Pad, Mol, het konijnenjong, de vossen, de vogels en de hazen zijn nog samen. Das en Wezel zitten nog in het dorp, de volwassen konijnen in een bos, de eekhoorns ergens in een boom en Adder en de muizen in het gras. De volwassen konijnen vallen in een diepe put op een bouwwerf. Das en Wezel verschuilen zich daarna in een wijnkelder en de eekhoorns zijn op een paal gekropen. De vogels gaan op zoek en vinden al snel Das en Wezel en de eekhoorns en tonen hen de weg. Das, Wezel en de eekhoorns sluiten zich terug aan bij de groep. De muizen en Adder zitten ondertussen op een golfterrein en Torenvalk toont hen de weg. Fluiter vindt de arme volwassen konijnen in de put. Adder en de muizen sluiten zich aan bij de groep. Vos helpt de volwassen konijnen uit de put en de dieren zijn terug allemaal samen. Ze bereiken het Witte Hertenpark en het Grote Witte Hert verwelkomt hen en feliciteert hen dat ze zo een lange tocht hebben afgelegd.

Seizoen 2[bewerken]

Als helden worden ze begroet in het Witte Hertenpark. Maar ter plekke stelt zich de vijandigheid met de blauwvossen waarvan Eenoog de leider is. Fluiter vindt een vriendin Flits. En Wezel (vrouwtje) wordt door Sufferd achtervolgd. De blauwvossen zien de beestenbosdieren als indringers. Torenvalk vermoordt Mevrouw Veldmuis, ze wist niet dat zij het was. De eekhoorns van Beestenbos worden aangevallen door andere eekhoorns. De dieren gaan om raad vragen bij Vos. Vos gaat met het Grote Witte Hert praten. Die beslist dat een deel van het park voor de dieren van Beestenbos wordt. Op dit deel geldt de eed en zouden de beestenbosdieren in principe veilig moeten zijn. Enkel de hazen gaan ergens anders wonen. Het andere deel van het park blijft eigendom van de blauwvossen. De beestenbosdieren en de blauwvossen mogen niet op elkaars terrein jagen.

Het wordt winter en Adder en Pad beginnen aan hun winterslaap. Het is een heel strenge winter en Fluiter en Flits voorzien de vleeseters van rivierkreeft. Das valt en is vermist. De boswachter heeft hem meegenomen om te herstellen maar dat weten de andere dieren niet. De graseters mogen van het hooi van het Grote Witte Hert eten dat de boswachter gebracht heeft. Das vraagt aan Kat (de kat van de boswachter) om de beestenbosdieren in te lichten dat hij veilig bij de boswachter zit. Kat verwittigt Mol maar Torenvalk valt Kat aan omdat ze dacht dat Kat Mol kwaad wou doen. Eenoog heeft Mevrouw Woelmuis opgegeten en dat terwijl ze zich nochtans op het veilige beestenbosterrein bevond. Das is genezen en keert terug naar zijn vrienden.

Eenoog verwondt Wezel en doet haar heel veel pijn. Wezel moet van Eenoog spioneren bij Vos. Omdat Wezel Vos niet kan verraden verstopt ze zich voor Vos en Eenoog, als ze niets weet kan ze ook niets vertellen. Kat valt Torenvalk aan en Das redt haar. Vos, Vosje en Uil gaan op strooptocht bij de mensen. Eenoog loopt Wezel tegen het lijf en bijt Wezel terug omdat ze niets gezegd heeft van de strooptochten. Mol ontmoet een vrouwtjesmol. De boswachter wordt gewond meegenomen door een ziekenwagen. Meneer Woelmuis is doodgevroren. Jagers schieten op de dieren nu de boswachter weg is. Mol en de vrouwtjesmol zijn verliefd. Vosje is zwanger. De lente begint en ook Mevrouw Konijn is zwanger.

Eenoog en zijn vrouw hebben twee jongen, het mannetjesjong wordt Zwerver genoemd. Vos en Vosje hebben vier jongen. De boswachter is terug. Ook Mevrouw Konijn heeft jongen. Vos lokt de stropers naar de boswachter en ze worden aangehouden. Adder ontwaakt uit haar winterslaap. De jongen van Vos en Vosje heten Makker (mannetje), Lef (mannetje), Dromer (vrouwtje) en Liefje (vrouwtje). Het vrouwtje van Mol vertelt dat Mol gestorven is. Ze heeft wel twee jongen van Mol, en het mannetjesjong heet Mossie. Pad ontwaakt uit zijn winterslaap maar is in de war en zijn instinct stuurt hem terug naar Beestenbos. Adder vertelt dit tegen Vos. De vogels gaan op zoek naar Pad en kunnen hem terugbrengen. Pad vindt ook een vriendin Paddie. Vos treft Dromer dood aan, waarschijnlijk het werk van Eenoog. Wezel durft zich terug vertonen bij Vos na zich zo lang te moeten verstoppen hebben voor Eenoog.

De jongen groeien op. Das ziet Mossie voor Mol aan en weet niet dat Mol dood is. Om Das te sparen blijft Mossie zich voor Mol uitgeven. Lef verlaat het Witte Hertenpark. Hij wil vrijheid, en dit kan niet als hij met zijn vader in hetzelfde park moet leven. Lef leert Kraai en een vrouwtjesdas Schaduw kennen. Eenoog vermoordt Mevrouw Haas. Maar de hazen en hun jongen woonden op het gebied van Eenoog. Meneer Haas gaat met zijn jongen in het beestenbosgebied wonen. Vos zegt tegen de wezels dat ze tegen Adder moeten zeggen: "Wie mij bevrijdt van de blauwvos bewijst mij een grote dienst". De wezels verstaan eronder dat Adder een blauwvos moet doden en brengen zo het nieuws over aan Adder. Schaduw raakt vast in een klem en Lef helpt haar er uit. Daarbij verwondt Lef zijn oog waardoor hij op een bepaald moment de jagers te laat ziet en in zijn poot geschoten raakt. Het was de bedoeling dat Adder Eenoog doodbeet maar nu heeft ze een andere blauwvos doodgebeten. Lef mankt en heeft het moeilijk. Liefje en Zwerver raken verliefd. Eenoog herkent adderbeten. Hij probeert Adder te vermoorden maar Adder kan zich nog net met haar mond in een hol onder de grond vastklampen aan een tak. Daarbij kan Eenoog nog aan haar staart en bijt een stuk van haar staart. Daarna kan ze zich gewond verder verstoppen in het hol. Ze moet haar in het hol blijven verstoppen voor Eenoog, ze heeft niet meer genoeg gif om Eenoog te bijten en moet haar gif opsparen.

Kraai en Schaduw geven Lef eten. Kraai en Lef trekken naar de stad en nemen afscheid van Schaduw. Das sterft van ouderdom. Lef leert een vrouwtjesvos Linka kennen. Hij kan haar helpen bij het jagen. Ze leren ook een hond Rollo kennen. Rollo raakt bevriend met Kraai, Linka en Lef. Linka is zwanger van Lef en ze wil dat haar jongen in het Witte Hertenpark opgroeien. Maar het wordt een lange tocht voor de manke Lef. Kraai vliegt mee. Het is winter. Rollo komt achterna want Lef raakt uitgeput en heeft dringend eten nodig. De vriendin van Eenoog, Blauwkous en Vosje hebben gevochten. Adder heeft de hele winter geslapen en het is lente geworden. Eenoog wil samen met alle blauwvossen alle beestenbosdieren vermoorden. Zwerver brengt Makker op de hoogte en ook Meneer Haas had van Eenoog zijn plan gehoord. De vogels en Meneer Haas brengen in opdracht van Vos alle dieren op de hoogte dat ze in zijn hol kunnen schuilen. Vos daagt Eenoog uit voor een lijf-aan-lijfgevecht. Eenoog is akkoord. Vos wint en laat Eenoog leven.

Lef is volledig uitgeput. Linka, Lef en Kraai komen Schaduw tegen en dat betekent dat ze bijna aan het Witte Hertenpark zijn. Eenoog vermoordt Mevrouw Konijn. Terwijl Eenoog aan het drinken is bijt Adder hem dood. De dieren vieren feest omdat Eenoog dood is. Linka komt aan in het Witte Hertenpark en maakt kennis met Vos, Vosje, Makker, Liefje en Zwerver. Lef ligt aan de grens van het Witte Hertenpark. Vos en Vosje nemen afscheid van Lef die in hun bijzijn sterft. Met de dood van Eenoog keert er eindelijk vrede terug in het Witte Hertenpark.

Opmerking: Meneer Veldmuis is waarschijnlijk overleden want is niet meer te zien op het einde van het tweede seizoen. De muizen waren altijd samen en enkel de spitsmuizen zijn op het eind nog te zien.

Seizoen 3[bewerken]

Een jaar later, het is weer lente. Het Grote Witte Hert sterft doordat hij uit de vergiftigde rivier drinkt. Schaduw leert een vriend Bouwer kennen. Een hoop ratten onder leiding van Pestkop komen uit de stad en gaan in het Witte Hertenpark wonen. Het is Pestkop zijn bedoeling alle dieren (behalve de witte herten) weg te jagen of te doden en het park over te nemen. Een van de ratten heet Scherpsnuit. Linka heeft een zoon gekregen die ondertussen al volwassen is en Dapper heet. Dapper speelt veel met Haasje, een afstammeling van de hazenfamilie. Wezel is zwanger van Sufferd. Wezel beledigt Uil dat ze geen warm hart heeft en daarom nog geen vriend heeft. Uil verlaat het Witte Hertenpark om een vriend te zoeken. Truck, een groot wit hert haat wezels en zit achter Wezel en Sufferd aan. Adder leert een vriend Sluiperslang kennen. Wezel en Sufferd voelen zich niet meer veilig en verlaten het Witte Hertenpark.

Truck wordt de nieuwe leider van de witte herten omdat hij de sterkste was. Hij jaagt meerdere dieren de stuipen op het lijf. Zo zegt hij dat het gras alleen voor de herten is. Een tijdje gaat voorbij. Er komen steeds meer ratten. Wezel en Sufferd hebben twee jongen, Cleo en Fido die op een boerderij geboren zijn maar de wezels moeten van de boerderijdieren de veilige boerderij verlaten. Truck wil niet dat de dieren die geen herten zijn nog uit de vijver drinken maar de rivier is vergiftigd. Sufferd wil terug naar het Witte Hertenpark maar Wezel wil niet. Ze schuilen een nacht voor de regen in de stal van Kolonel Ezel maar deze wordt echter gek en vernield zijn stal en de wezels zijn weer dakloos.

Schaduw en Bouwer gaan in het Witte Hertenpark wonen. De ratten vallen sommige dieren aan, er is een echte rattenplaag, ze zijn met miljoenen. Een oude roek is verliefd op Uil maar natuurlijk wil Uil een uil als vriend en geen roek. Dapper en een hoop andere dieren zijn vermist. Haasje heeft een vrachtwagen achtervolgd die Dapper achter een hoge muur met een hek met pinnen heeft afgezet. Op zijn weg terug heeft Haasje Rollo gezien. Ook de wezels komen Rollo tegen en Rollo wilt wezelhond worden om de wezels te beschermen. Hij brengt hen ook eten.

Pad en Scherpsnuit zijn vrienden geworden. De wezels gaan in een leeg hol rusten. Maar ineens komt een uiterst wreedaardige kat in het hol, het blijkt zijn hol te zijn. De kat wil hen vermoorden en opeten. Gelukkig komt Rollo net op tijd te voorschijn en jaagt die kat weg. Scherpsnuit spioneert voor Pestkop. De vossen en slangen jagen op de ratten en bijten er sommige dood. Uil wordt gestalkt door die roek. Uil herkent de laatste boom uit Beestenbos die midden in een woonwijk staat. Scherpsnuit verraadt aan Vos dat ratten vooral bang zijn van wezels. En op die manier leidt hij een dubbelzinnig leven waarin hij zowel Pestkop als Vos helpt. Die kat komt terug met twee andere katten maar Rollo kan ze weer wegjagen. Wezel wil weg op die akelige plaats omdat het daar zo gevaarlijk is. Ze vinden een veilige plaats in een gat onder de wortels van een boom.

Die roek blijft die arme Uil stalken. Fluiter achtervolgt de vrachtwagen naar de hoge muur en vindt zo Dapper. Omdat er volgens de mensen te veel dieren zitten in het Witte Hertenpark brengen ze sommige dieren naar een ander wildreservaat in de buurt dat zich achter die hoge muren bevindt. Dapper zal proberen te ontsnappen. De vriendin van die roek weet Uil te vertellen dat haar vriend altijd achter uilen aangaat. De vossen, adders en dassen vallen 's avonds de ratten aan maar zijn doodmoe de dag erna, maar er zijn veel te veel ratten. Uil maakt kennis met een mannetjesuil. Pestkop is kwaad omdat Scherpsnuit niets gezegd heeft van de aanvallen op de ratten.

Rollo redt de wezels terug van de wilde kat. De wezels denken dat Rollo verdronken is omdat hij de kat in de rivier trok tijdens de redding van de wezels. Een boer heeft Rollo gevonden maar dat weten de wezels niet. Adder en Sluiperslang vallen het hoofdkwartier van de ratten aan. Ze willen Pestkop proberen doden maar hij weet te ontsnappen. De slangen krijgen massa's ratten achter zich aan en moeten vluchten. Dapper kan ontsnappen en keert terug naar het Witte Hertenpark. Uil vliegt in een betonmolen en met veel moeite kan ze in een boom vliegen. Ze hangt echter vol cement en dit stijft op. Ze zit gevangen onder haar cementen laag. De mannetjesuil en Uil zijn verliefd.

Fido en Cleo leren een biggetje kennen dat is kunnen ontsnappen uit een vrachtwagen die op weg was naar het slachthuis. Daarom heeft hij zichzelf de toepasselijke naam gegeven Ikwordnooitworst. De ratten hebben Adder maar Dapper kan haar nog net op tijd redden. De aanvallen op de ratten gaan elke dag verder. Rollo wordt de hond van de boswachter. Ikeetnooitworst gaat met een groot everzwijn "De Grote Snurker" mee. Wezel is opgelucht dat ze eindelijk van Ikeetnooitworst verlost is want ze was het biggetje kotsbeu. De ratten vermoorden Sluiperslang terwijl hij lag te slapen. Adder is niet te troosten. Een specht helpt Uil door haar wormen te voeden. Een paar vogels komen op het idee om Uil naar beneden te duwen in de hoop haar cementlaag te breken. Ze valt naar beneden maar het mislukt en nu ligt ze gewoon op de grond.

Pad en Scherpsnuit worden omsingeld door ratten. Ze willen Pad vermoorden en Pad vraagt om hulp aan Scherpsnuit maar Scherpsnuit durft niets doen omdat hij zo bang is van Pestkop. Haasje ziet dit gebeuren en zegt tegen de jonge herten dat ze niet zo snel kunnen lopen als hem. De herten willen bewijzen dat ze sneller zijn en lopen tegen Haasje. Haasje loopt in de richting van Pad en de ratten en zo worden de ratten verpletterd en is Pad gered. Scherpsnuit keert zich tegen Pestkop. Scherpsnuit zegt tegen Pad dat het hem spijt en dat Pad zijn allerbeste vriend is. En als ze nog ooit in dezelfde situatie komen dat Scherpsnuit belooft om Pad wel te helpen. Pad vergeeft Scherpsnuit. De Grote Snurker jaagt de wezels weg uit zijn bos.

Er is een orkaan. De laatste beestenbosboom valt om op Uil en zo raakt ze verlost uit haar cementlaag. Pestkop heeft Mossie maar gelukkig kan Adder hem redden. De wezels zaten in een boom op het moment van de orkaan en die boom is omgewaaid. Ook alle bomen in de buurt zijn omgewaaid. Sufferd laat Wezel inzien dat ze terug naar het Witte Hertenpark moeten gaan en Wezel gaat akkoord. De boswachter vindt Schaduw die gewond is geraakt in de orkaan. Bouwer is ongerust. De dieren gaan op zoek maar vinden Schaduw niet. Truck is gewond geraakt onder een boom en zit vast. Vos komt op een idee om Truck te bevrijden. Een groot wit hert duwt met zijn gewei tegen de boom zodat Truck verlost raakt.

Uil en haar vriend gaan terug naar het Witte Hertenpark. De wezels komen terug aan in het Witte Hertenpark. De dieren zijn heel tevreden dat Wezel en Sufferd terug zijn en maken kennis met Fido en Cleo. Mossie heeft Schaduw gevonden en de wezels bevrijden haar uit de kooi. Dan komt Rollo aangehold en de wezels zijn zo blij dat Rollo nog leeft. De herten vechten om te beslissen wie de nieuwe leider wordt. Een vriendelijk hert Heer wint tot groot plezier van alle dieren. Heer wil in vriendschap samenleven met de dieren. Pestkop plant een grote aanval. Uil is terug in het Witte Hertenpark. Wezel excuseert zich bij Uil. Uil stelt haar vriend Hobo voor. Wezel vindt Hobo de knapste uil die ze ooit gezien heeft. Adder en Uil zijn zo blij om mekaar terug te zien.

De ratten vallen aan. Pestkop pakt Pad vast en Scherpsnuit houdt zijn woord en helpt Pad door Pestkop neer te kloppen. Heer en de witte herten komen aangehold en verpletteren vele ratten en drijven vele ratten de vijver in. Pestkop en de ratten verlaten het Witte Hertenpark en keren terug naar de riool. Vos wordt te oud en staat zijn leiderschap af aan zijn kleinzoon Dapper. De muren van het aangrenzende park worden neergehaald. Ze maken van dat andere park en het Witte Hertenpark één groot park. Truck zal de andere dieren niet meer voor de voeten lopen nu er genoeg ruimte is. De dieren willen in perfecte harmonie samenleven in de ware geest van Beestenbos.

Opmerking: De spitsmuizen, Meneer Haas en Torenvalk zijn in het derde seizoen niet meer te zien, waarschijnlijk zijn ze overleden.

Overlevenden[bewerken]

De onderstaande dieren zijn in de laatste aflevering nog te zien en zijn de acht overlevenden die aan het begin van de tocht vertrokken.

 • Pad
 • Vos
 • Wezel
 • Adder
 • Uil
 • Meneer Konijn
 • Meneer Eekhoorn
 • Mevrouw Eekhoorn

De onderstaande dieren kwamen om of vermoedelijk om.

Seizoen 1
 • De drie salamanders kwamen samen om in een brand (afl. 3)
 • Mevrouw Fazant wordt doodgeschoten door een boer (afl. 4)
 • Meneer Fazant wordt doodgeschoten door een boer (afl. 5)
 • Drie pasgeboren veldmuisjes worden opgegeten door een klapekster (afl. 7)
 • Eén konijnenjong werd neergeschoten door een fazantenjager (afl. 9)
 • De twee egels kwamen samen onder een voertuig terecht bij het oversteken van een autosnelweg (afl. 10)
Seizoen 2
 • Mevrouw Veldmuis wordt opgegeten door Torenvalk (afl 14)
 • Mevrouw Woelmuis wordt opgegeten door Eenoog (afl. 16)
 • Meneer Woelmuis vriest dood (afl. 17)
 • Mol sterft van ouderdom in de koude winter (afl. 18)
 • dromer werd doodgebeten door eenoog (afl. 20)
 • Mevrouw Haas wordt opgegeten door Eenoog (afl. 21)
 • Das sterft van ouderdom (afl. 23)
 • Mevrouw Konijn wordt opgegeten door Eenoog (afl. 26)
 • eenoog word doodgebeten door adder. (afl. 26)
 • Lef sterft van verwondingen (afl. 26)
Seizoen 3
 • het witte hert sterft doordat hij van een vergiftigde rivier dronk (afl. 27)
 • Sluiperslang wordt vermoord door de ratten (afl. 35)
 • Meneer Veldmuis is waarschijnlijk overleden want is niet meer te zien op het einde van het tweede seizoen. De muizen waren altijd samen en enkel de spitsmuizen zijn op het eind van het tweede seizoen nog te zien.
 • De twee spitsmuizen, Meneer Haas en Torenvalk zijn in het derde seizoen niet meer te zien, waarschijnlijk zijn ze overleden.

Afleveringen[bewerken]

Seizoen 1[bewerken]

 1. Beestenbos bedreigd
 2. Het begin van de reis
 3. Water en vuur
 4. Schijn bedriegt
 5. Wolfijzers en schietgeweren
 6. Voor wie is de kroon ?
 7. Nieuwe vrienden, oude vijanden
 8. Vrienden in nood
 9. Een vreemde vogel
 10. Tussen twee vuren
 11. Een doodse stilte
 12. Tumult onder de toren
 13. De laatste loodjes

Seizoen 2[bewerken]

 1. Als helden begroet
 2. Winter
 3. Overleven
 4. Nieuwe vijanden
 5. Een grap met gevolgen
 6. Oost west, thuis best
 7. De strijd breekt lost
 8. Zo vader, zo zoon
 9. Op het nippertje
 10. Schaduwen
 11. De afrekening
 12. Op leven en dood
 13. De verzoening

Seizoen 3[bewerken]

 1. Komen en gaan eten
 2. Samen uit, samen thuis
 3. Water, water!
 4. Waar is Dappertje ?
 5. Gekibbel en driftbuien
 6. Vogelavonturen
 7. Het bezoekje
 8. Bang voor de slangen ?
 9. De grote snurker
 10. Een mollenspelletje
 11. De orkaan
 12. Terug naar huis
 13. Pestkop! Pestkop!

Zie ook[bewerken]