Beestenmarkt (Deventer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beestenmarkt
Voetbal- en basketbalveld op de Beestenmarkt (2015)
Geografische informatie
Locatie       Deventer
Wijk Voorstad
Zijstraten Brinkgreverweg, 1e Pauwenlandstraat, Langerij, Hoge Rij
Algemene informatie
Aangelegd in 1889
Genoemd naar beestenmarkt

De Beestenmarkt in de Nederlandse stad Deventer is een groot plein en parkeerterrein net buiten de oude stad in de wijk Voorstad, in een buurt die ook wel De Driehoek wordt genoemd. Het wordt begrensd door de Brinkgreverweg, de 1e Pauwenlandstraat en de Langerij.

Veemarkt[bewerken | brontekst bewerken]

De Beestenmarkt in de negentiende eeuw
Kaart
De Beestenmarkt op OpenStreetMap

Een beestenmarkt ten noordoosten van de stadswal van Deventer staat al vermeld op een kaart uit ca. 1600.[1] In 1830 werd net buiten de Brinkpoort een driehoekig aarden plein aangelegd om er wekelijks, op dinsdag, veemarkt te kunnen houden. Deze plek, ongeveer tussen het huidige station en het spoorviaduct Brinkgreverweg, bestond uit niet veel niet meer dan rijen hekken, een boerderij met een bakkerij en een marktcafé. De spoorwegmaatschappij HIJSM kocht dit stuk land eind negentiende eeuw aan om er een emplacement met station aan te leggen.

De beestenmarkt werd in 1889 verplaatst naar de huidige locatie. De vroeg twintigste-eeuwse huizenrij aan de 1e Pauwenlandstraat, vormt de noordgrens en is als geheel aangewezen als gemeentelijk monument. In 1909 werd het terrein iets uitgebreid.

Tot 1940 werd er elke dinsdag een veemarkt gehouden. Vanaf 's morgens drie uur werd het vee al aangevoerd. De omliggende straten stonden vol veewagens en langs het plein stond een lange rij kraampjes met koffie, worst en koek. Na 1956 was er nog tweemaal per jaar een veemarkt, de 'Koude' voor runderen op de vierde maandag in oktober en de 'Vette', voor vetgemest vee, 15 dagen erna. In 1963 vertrok de veemarkt naar Zwolle.

Nieuwe invullingen en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Kunstwerk 'Ode aan de Sallandse koe' uit 2018

Anno 2023 is aan het plein een aantal grote en kleine winkels gevestigd, en bevinden er zich kiosken op het plein. Een gedeelte van het plein heeft een open karakter en is autovrij, met een voetbal- en basketbalplaats en zitbanken. Op het andere gedeelte bevinden zich grotere bomen waartussen zich parkeerplaatsen bevinden.

Op dinsdagochtend wordt op de Beestenmarkt nog een kleine vers- en warenmarkt gehouden met voornamelijk etenswaren. Ook doet het plein dienst als uitwijklocatie voor de grote warenmarkt die normaal op de Brink wordt gehouden. Het jaarlijkse zomerfestival Deventer Op Stelten programmeert vanaf de editie van 2013 soms ook voorstellingen op de Beestenmarkt.

In 2007 is het plein opnieuw ingericht. In 2018 werden belijning en beplanting aangepast om de gebruiksmogelijkheid te verbeteren. Toen is tevens een kunstwerk, ontworpen door Willem Oosterwijk, uit cortenstaal geplaatst van een boerenpaar met koeien ter herinnering aan de vroegere functie van het plein. In 2023 is vanwege aanhoudend ongewenst gebruik in de donkere uren besloten een nieuw inrichtingsplan te maken.[2]