Begga (heilige)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint-Begga van Andenne
Heilige van de Rooms-katholieke Kerk
Begga de landen.jpg
Geboren omstreeks 620
Gestorven 17 december 693 te Andenne
Verering Rooms-katholieke Kerk
Naamdag 17 december
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Beeld van Begga op de ingangspoort van het Lierse begijnhof

De heilige Begga620 - Andenne, 17 december 693) was een Frankisch edelvrouw, dochter van hofmeier Pepijn van Landen, en een heiligverklaard katholiek kloosterlinge. De Collegiale kerk Sint-Begga te Andenne is aan haar toegewijd. Een relikwie van Begga wordt bewaard in de Sint-Amanduskerk te Wezeren in Vlaams-Brabant.

Familie[bewerken]

Begga werd omstreeks 620 geboren als dochter van Pepijn van Landen, hofmeier van Austrasië, stamvader van de Pepiniden en een katholiek zalige, en diens vrouw Ida, beter bekend als de heilige Ida van Nijvel. Begga was de zuster van Grimoald, die zijn vader opvolgde als hofmeier, en de heilige Gertrudis.

Begga huwde omstreeks 643 met Ansegisel, een hofmeier die werd vermoord, zoon van bisschop Arnulf van Metz en diens vrouw Doda van Metz. Zowel Arnulf en Doda werden heiligverklaard. Uit het huwelijk tussen Begga en Ansegisus werden verschillende kinderen geboren. Echter heerst er onzekerheid over sommige mogelijke kinderen.

  • Met grote zekerheid is Pepijn van Herstal (ca. 645 - 714), de latere stichter van het Karolingische rijk, een zoon van Begga.
  • Clothildis (ca. 650 - 692), die huwde met koning Theuderik III van Bourgondië, en heilig werd verklaard

Het is duidelijk dat verschillende van haar verwanten op een bepaald tijdstip in hun leven zich ten dienste stelden van de katholieke Kerk en sommigen zelfs werden heiligverklaard.

Religieus leven[bewerken]

Na de dood van haar man en een groot deel van haar mannelijke familieleden tijdens een mislukte staatsgreep in 662, was Begga erfgename van het uitgestrekte familiebezit in het Maasdal. Als weduwe maakte ze een pelgrimstocht naar Rome en deed daar de gelofte om een klooster en zeven kerken te stichten. Pas nadat haar zoon Pepijn in 691 zijn politieke positie en zijn bezit veilig heeft gesteld, stichtte zij een klooster in Andenne, bevolkte het met nonnen uit Nijvel en werd er de eerste abdis. Begga stierf hier waarschijnlijk op 17 december 693.

Patroon- en beschermheilige[bewerken]

De heilige Begga is de patrones van de begijnen, stotteraars en mensen met botbreuken en wordt ingeroepen tegen reuma. Het Walcherse dorpje Biggekerke is waarschijnlijk naar haar vernoemd.

Begijnen[bewerken]

Begga heeft niets met de begijnen van doen (begijnen kregen hun naam pas zo'n 600 jaar later), maar wordt vanwege de naamsovereenkomst toch vaak als begijn met kap en gevouwen handen voorgesteld.