Begraafplaats Bergklooster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het klooster op een kaart uit 1543

Begraafplaats Bergklooster is een begraafplaats op de Agnietenberg in Zwolle die in 1399 is ingewijd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk maakte dit kerkhof deel uit van een kloostercomplex van de Broeders des Gemenen Levens, maar tegenwoordig is het enkel een begraafplaats. Het katholieke kloostercomplex werd tussen 1581 en 1591 afgebroken door het protestantse gemeentebestuur van Zwolle. Het oudste graf is dat van Jan Mulert (1540). Zijn graf lag oorspronkelijk in de kloosterkerk. In 1998 werden de funderingsresten van de kloosterkerk gevonden.

Thomas a Kempis[bewerken | brontekst bewerken]

Monument voor Thomas a Kempis bij de ingang

Bij een uitgang van de begraafplaats staat een monument ter nagedachtenis van Thomas a Kempis die hier in 1406 tot een kloosterorde toetrad. Het is ontworpen door de architect Pierre Cuypers. Het monument is een rechtopstaande plaat met daarop een Keltisch kruis. Hierin zijn de symbolen van de vier evangelisten te zien. Thomas a Kempis lag oorspronkelijk ook begraven op Bergklooster, maar zijn resten zijn na diverse omzwervingen als reliek terechtgekomen in de Basiliek van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in het centrum van Zwolle.

Graven van bekende Nederlanders en Zwollenaren[bewerken | brontekst bewerken]

Grafsteen Jan Mulert

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Op de begraafplaats komt de zeldzame knoflookpad voor.[2] Ook bevindt zich hier de grootste groeiplaats van duifkruid in Nederland.[3] In augustus 2007 werden hier 4000 bloeiende planten geteld. Het totale aantal bedroeg 11.000.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Begraafplaatsen in Zwolle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.