Begraafplaats Oud Kralingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Begraafplaats Oud Kralingen is een begraafplaats in de Nederlandse plaats Rotterdam. De aan de Laan van Oud Kralingen in de wijk Prinsenland gelegen begraafplaats stamt uit de 16e eeuw en is eigendom van de Hervormde gemeente Kralingen. Niettemin is het een algemene begraafplaats, er is ruimte voor overledenen van alle gezindten en overtuigingen.[1] De begraafplaats wordt omringd door het Prinsenpark.

Begraafplaats Oud Kralingen was van oudsher het kerkhof bij de kapel van het dorp Kralingen. Dit dorp lag in een gebied van veenplassen die zijn uitgegraven voor de winning van turf. Het dorp is vanwege afkalving en overstromingen verplaatst, maar de begraafplaats is nooit afgegraven en ligt daarom als een duidelijke verhoging binnen de omringende Prins Alexanderpolder.

De parochiekerk van Kralingen, die stamde uit 1550, is in 1842 buiten gebruik genomen toen de nieuwe Hoflaankerk gereed was. Het gebouwtje is in 1844 gesloopt. Op de kansel van die oude kerk heeft gestaan de bekende Theodorus van der Groe. In de 1,20 meter hoge restanten van de muren zijn later grafkelders aangebracht. Het kerkbestuur schreef in 1868 een prijsvraag uit voor een nieuwe aanleg, het winnende ontwerp met populieren, iepen en treurwilgen in Engelse landschapsstijl van landschapsarchitect W.C. Coupijn is de basis van de huidige hof. Een nieuwe aula, ontworpen door W. Kristel, werd in maart 2004 in gebruik genomen nadat de oude rouwkapel wegens bouwvalligheid moest worden afgebroken.[2]

Graven[bewerken | brontekst bewerken]

Op Oud Kralingen zijn onder meer begraven leden van de redersfamilies Smit, Peterson, Veder en Van Hoboken. Een Neoromaans mausoleum uit 1911 van de familie Kruyff is opgenomen op de monumentenlijst.

Oud Kralingen is ook de laatste rustplaats van: