Belle en het Beest (1991)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Belle en het Beest (Beauty and the Beast)
Regie Gary Trousdale
Kirk Wise
Producent Don Hahn
Scenario Linda Woolverton
Hoofdrollen Paige O'Hara
Robby Benson
Richard White
Jerry Orbach
David Ogden Stiers
Angela Lansbury
Muziek Alan Menken
Howard Ashman
Distributie Walt Disney Pictures
Genre Animatie
Speelduur 84 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 20.000.000
Opbrengst $ 403.476.931
Vervolg Belle en het Beest: Een Betoverd Kerstfeest
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Belle en het Beest (Engels: Beauty and the Beast) is een Amerikaanse animatiefilm uit 1991 van Walt Disney Pictures. De film is gebaseerd op het gelijknamige volksverhaal Belle en het Beest van Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. De film is geregisseerd door Gary Trousdale en Kirk Wise.

Het scenario van de film kwam van Linda Woolverton, de muziek van Alan Menken en de liedjestekst van Howard Ashman. Het verhaal in de Disney-film wijkt op enkele punten af van het originele volksverhaal. De film werd een groot succes.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Bij aanvang van de film ziet men hoe een mooie maar zeer arrogante prins wordt vervloekt door een tovenares omdat hij haar onderdak weigerde toen ze hem daarom vroeg. De prins moet als afschuwelijk Beest verder leven. De vloek zal enkel kunnen verbroken worden op het moment dat hij op iemand verliefd wordt en diezelfde persoon ook op hem verliefd wordt. Als dit niet gebeurt voor zijn 21ste verjaardag, de dag dat het laatste rozenblaadje van de magische roos van de tovenares valt, zal hij voor altijd als Beest moeten leven. De vloek treft ook al het personeel van de prins. Zij worden veranderd in huishoudelijke voorwerpen.

Via de filmtitel verplaatst de film zich vervolgens naar een plattelandsdorpje. In dit dorp wonen Belle en haar vader Maurice. Belle is het knapste meisje van het dorp en brengt haar tijd het liefst door met lezen. Maurice is uitvinder. Zij worden beiden door de dorpelingen echter als zonderlingen gezien. Gaston, de sterkste en knapste man van het dorp, heeft een oogje op Belle, maar zij ziet hem niet staan.

Maurice gaat met een uitvinding naar een beurs, maar verdwaalt onderweg. Na te zijn aangevallen door wolven belandt hij in het kasteel van het Beest. De dienaren van het Beest heten hem hartelijk welkom, maar het Beest zelf moet niets weten van de indringer. Maurice wordt opgesloten in de kerker. Omdat hij niet terugkeert, gaat Belle naar hem op zoek. Ook zij belandt in het kasteel. Daar maakt ze met het Beest een deal: ze zal vrijwillig bij hem blijven als hij haar vader laat gaan.

Het Beest gaat akkoord. Belle krijgt echter meer vrijheid dan haar vader: zij mag wel door het kasteel rondlopen, behalve in de zijvleugel. Daar staat namelijk de roos. Op een bepaald moment komt Belle toch in de zijvleugel. Het Beest betrapt haar en jaagt haar het kasteel uit, maar krijgt later spijt van zijn daad en gaat haar achterna. Hij redt haar van een troep wolven die haar aanvallen en de twee keren terug naar het kasteel. Daar lijkt de band tussen de twee steeds sterker te worden. Het hoogtepunt van hun groeiende relatie is een romantisch avondje waarbij Belle en het Beest in de balzaal dansen op het lied 'Belle en het Beest', gezongen door mevrouw Tuit.

Ondertussen probeert Maurice de dorpelingen zover te krijgen dat ze hem helpen Belle te redden, maar niemand gelooft zijn verhaal over het Beest. Maurice' gedrag brengt Gaston wel op een idee. Hij maakt een deal met de eigenaar van het lokale gesticht om Maurice daar op te laten sluiten als Belle niet instemt om met Gaston te trouwen. Maurice gaat ten einde raad zelf maar weer naar het kasteel maar bezwijkt al snel door uitputting. Wanneer Belle via de toverspiegel van het Beest verneemt wat er met haar vader is gebeurd, laat het Beest haar gaan zodat ze hem naar huis kan brengen. Barstje, een levend theekopje, reist mee als verstekeling. Het Beest geeft Belle tevens zijn toverspiegel mee, zodat ze hem altijd kan zien.

Belle vindt haar vader en de twee keren huiswaarts. Daar wachten Gaston en de dorpelingen hen al op. Om te bewijzen dat haar vader niet gek is, toont Belle het Beest aan de dorpelingen via de spiegel. Dit heeft een averechts effect, want Gaston overtuigt de dorpelingen ervan dat het Beest een gevaarlijk monster is dat vernietigd moet worden. Belle en Maurice worden opgesloten terwijl Gaston en de dorpelingen naar het kasteel vertrekken. Barstje helpt de twee later ontsnappen, maar tegen die tijd zijn de dorpelingen al bij het kasteel.

In het kasteel breekt een veldslag los tussen de dorpelingen en de kasteelbewoners. Gaston kan aan het gevecht ontkomen en spoort het Beest op. Aanvankelijk laat het Beest Gaston zijn gang gaan maar wanneer hij ziet dat Belle is teruggekeerd, vecht hij terug en overmeestert Gaston met gemak. Gaston doet alsof hij zich overgeeft, maar zodra het Beest zich omdraait steekt Gaston hem neer. Met zijn laatste kracht slaat het Beest Gaston van de kasteelmuur, zodat hij in de afgrond valt.

Belle bereikt het stervende Beest en bekent eindelijk dat ze van hem houdt. Daarmee wordt de betovering net op tijd verbroken. Het Beest verandert weer in de prins en geneest daarbij ook van zijn verwondingen. Ook het personeel verandert weer in mensen. Belle en de Prins trouwen en leven nog lang en gelukkig.

Rolverdeling[bewerken]

Engelstalige versie[bewerken]

Acteur Personage
O'Hara, Paige Paige O'Hara Belle
Benson, Robby Robby Benson Beast
White, Richard Richard White Gaston
Orbach, Jerry Jerry Orbach Lumiere
Stiers, David Ogden David Ogden Stiers Cogsworth
Lansbury, Angela Angela Lansbury Mrs. Potts
Pierce, Bradley Bradley Pierce Chip
Everhart, Rex Rex Everhart Maurice
Corti, Jesse Jesse Corti Lefou
Smith, Hal Hal Smith Philippe
Jay, Tony Tony Jay Monsieur D'Arque

Nederlandstalige versie[bewerken]

Acteur Personage
Kruijf, Joke de Joke de Kruijf Belle
Fruithof, Rob Rob Fruithof Beest
Poort, Henk Henk Poort Gaston
Gelderman, Arnold Arnold Gelderman Lumiere
Lutz, Luc Luc Lutz Pendule
Orri, Henny Henny Orri Mevrouw Tuit
Ravensteijn, Remy Remy Ravensteijn Barstje
Wegter, Jan Jan Wegter Maurice
Kraaijkamp jr., Johnny Johnny Kraaijkamp jr. Lefou
Made, Sacco van der Sacco van der Made Monsieur D'Arque
Linnebank, Gees Gees Linnebank Verteller

Achtergrond[bewerken]

Productie[bewerken]

Belle en het Beest was een van de verhalen die door Walt Disney was uitgekozen voor een mogelijke verfilming na het succes van zijn eerste film, Sneeuwwitje en de zeven dwergen.[1][2] Pogingen om het verhaal tot een film om te zetten werden reeds ondernomen in de jaren 30 en 40, maar werden uiteindelijk opgegeven omdat het met de destijds beschikbare middelen te lastig zou worden.[1] Bovendien zou Disney volgens Peter M. Nichols ontmoedigd zijn om de film te maken nadat in 1946 Jean Cocteau reeds met een verfilming van dit verhaal kwam.

Na het succes van De kleine zeemeermin haalde Disney de plannen voor Belle en het Beest weer uit de kast. Het originele scenario dat reeds was geschreven werd verworpen omdat dit verhaal niet aan zou slaan volgens de producers.[1] Howard Ashman, Alan Menken, en Don Hahn werden op het project gezet. Hahn nodigde regisseurs Kirk Wise en Gary Trousdale uit om de film te regisseren. Ashman en Menken werkten nauw samen met de schrijvers om een "Broadway-achtige" film te maken. Omdat in het originele verhaal maar twee belangrijke personages voorkwamen, werden er een hoop personages bijbedacht zoals het personeel van het beest en Gaston.

De opening van de film, waarin het verleden van het beest wordt verteld, is uniek vanwege het feit dat men dit verhaal te zien krijgt als tekeningen van glas-in-loodramen waarin het verhaal staat uitgebeeld. Dit werd gedaan om de traditionele sfeer van Disneyfilms gebaseerd op sprookjes te behouden zonder een boek te hoeven tekenen, wat in het verleden al zo vaak was gedaan.

De film bevat enkele verwijzingen naar The Sound of Music (zoals in een scène met Belle op een heuveltop) en andere Disneyfilms.[3]

Stemmen[bewerken]

De keuze van de stemacteurs had soms flink wat voeten in de aarde. Met name de rol voor Gaston was lastig, maar volgens de producers stak acteur Richard White met kop en schouders boven de andere kandidaten uit.

Tijdens de eerste opnames van de stemmen waren producers dermate onder de indruk van Bradley Pierce’ rol als Barstje (Chip), dat ze besloten meer scènes met dit personage toe te voegen.[4]

In de Chinese nasynchronisatie van Belle en het Beest doet Jackie Chan de stem van het beest.

Muziek[bewerken]

Volgens Alan Menken was "Belle" het eerste lied dat hij en Howard Ashman schreven voor de film.[4] Het nummer werd live opgenomen met een orkest en de filmploeg in een kamer.

Het lied "Be Our Guest" was oorspronkelijk gepland voor de scène waarin Maurice het kasteel betreedt en verwelkomd wordt door het personeel, maar Bruce Woodside vond het nummer geschikter voor Belle daar zij een van de centrale personages is.[4] "Human Again", een nummer dat het uiteindelijk niet gered heeft tot de originele versie van de film, werd alsnog aan de film toegevoegd voor de speciale uitgave.

Alle nummers in de film waren de laatste complete werken voor een film door Ashman. Hij stierf acht maanden na uitkomst van de film. Aan het eind van de film is een eerbetoon aan hem opgenomen: "To our friend, Howard, who gave a mermaid her voice, and a beast his soul. We will be forever grateful. Howard Ashman 1950–1991".

De nummers zijn: Nederlands:

 1. Belle
 2. Belle (Reprise)
 3. Gaston
 4. Gaston (Reprise)
 5. Kom Erbij
 6. Er Is Iets
 7. Een Mens Weer Te Zijn
 8. Het Wraaklied
 9. Belle en het Beest

Engels:

 1. Belle
 2. Belle (Reprise)
 3. Gaston
 4. Gaston (Reprise)
 5. Be Our Guest
 6. Something There
 7. Human Again
 8. The Mob Song
 9. Beauty and The Beast

Ontvangst[bewerken]

Belle en het Beest kreeg vanuit bijna alle richtingen positieve reacties. Het had anno 2015 een score van 93% van de critici en een score van 92% van het publiek op Rotten Tomatoes. Bij de originele uitgave in 1991 haalde de film in de Verenigde Staten 145 miljoen dollar op, en wereldwijd 403 miljoen. Daarmee was het de op twee na succesvolste film van 1991, na Terminator 2: Judgment Day en Robin Hood: Prince of Thieves.

Spin-offs en vervolgen[bewerken]

Prijzen en nominaties[bewerken]

Academy Awards
Prijs Ontvanger
Gewonnen:
Beste Originele muziek Alan Menken
Beste originele nummer ("Beauty and the Beast") Alan Menken & Howard Ashman
Genomineerd:
Beste film Don Hahn
Beste originele nummer ("Belle") Alan Menken & Howard Ashman
Beste originele nummer ("Be Our Guest") Alan Menken & Howard Ashman
Beste geluid Terry Porter, Mel Metcalfe, David J. Hudson & Doc Kane
Golden Globes
Award Resultaat
Best Film Gewonnen
Beste Originale Muziek Gewonnen
Beste Originale Lied (voor "Beauty and the Beast") Gewonnen
Beste Originele Lied (voor "Be Our Guest") Genomineerd
Grammy Awards
Award Resultaat
Beste Album voor Children Gewonnen
Best Pop Performance by a Group or Duo With Vocal (voor Beauty and the Beast) Gewonnen
Song of the Year (voor Beauty and the Beast) Genomineerd
Best Instrumental Composition Written for a Motion Picture Gewonnen
Best Song Written Specifically for a Motion Picture or for Television (voor Beauty and the Beast) Gewonnen
Beste lied (voor Beauty and the Beast) Genomineerd
Overige Awards
Award Resultaat
ASCAP Film and Television Music Awards: Most Performed Songs in a Motion Picture Gewonnen
Academy of Science Fiction, Fantasy, and Horror Films: Best dvd Classic Film Release Gewonnen
Academy of Science Fiction, Fantasy, and Horror Films: Beste Muziek Gewonnen
Annie Awards: Beste Animatiefilm Gewonnen
BAFTA Awards: Beste Originele Filmmuziek Genomineerd
BAFTA Awards: Beste Special Effects Genomineerd
BMI Film and TV Awards: BMI Film Music Award Gewonnen
DVD Exclusive Awards: Best Overall New Extra Features, Library Release Gewonnen
DVD Exclusive Awards: Best Menu Design Genomineerd
Hugo Awards: Best Dramatic Presentation Genomineerd
Kansas City Film Critics Circle Awards: Best Animated Feature Gewonnen
Los Angeles Film Critics Association Awards: Best Animation Gewonnen
Motion Picture Sound Editors: Best Sound Editing, Animated Feature Gewonnen
National Board of Review: Special Award for Animation Gewonnen
Satellite Awards: Best Youth dvd Genomineerd
Young Artist Awards: Outstanding Family Entertainment of the Year Gewonnen

Trivia[bewerken]

 • Het beest heeft in de Disneyfilm geen naam, hij wordt slechts aangesproken met ‘Beest’.
 • Volgens de Officiële Disney Encyclopedie is de echte naam van het Beest / de prins "Adam".
 • Bij het begin van de film, wanneer het verhaal verteld wordt van hoe de prins verandert in het Beest, heeft Alan Menken een melodie gebruikt die geïnspireerd is op een onderdeel uit Le Carnaval des Animaux van de Franse componist C. Saint-Saëns: Aquarium.
 • In de proloog van de film staat op een glas-in-loodraam de Latijnse spreuk “vincit qui se vincit” (wie zichzelf overwint, overwint) te lezen.
 • Belle is als enige in haar dorp in het blauw gekleed, om aan te geven dat zij anders is. Later verschijnt het Beest tijdens het diner ook in het blauw. Belle verscheen echter in het geel!
 • De uithangborden bij de winkels in het dorp zijn Frans (boucherie, boulangerie, chapeau, l’argent, la vogue, la puissance, le + jambon, plantes et fleures, café), behalve de boekwinkel, daar luidt de tekst op het uithangbord ‘bookseller’.
 • Belles lievelingsboek vertoont opvallend veel overeenkomsten met wat haar zelf overkomt.
 • De dans van Belle en het Beest in de beroemde balzaalscène is dezelfde als die van Aurora en prins Phillip in de Disneyfilm Doornroosje.
 • Wanneer Gaston van de toren valt, verschijnt er op één frame een doodshoofd in zijn ogen.
 • Terwijl het in het begin van de film nog stralend weer is, is het weer bij aankomst van het kasteel omgeslagen in sneeuw om daarna weer te veranderen op het moment dat belle uit de kelder breekt, dan is de sneeuw namelijk opeens opgelost.
Bronnen, noten en/of referenties
 1. a b c Tale as Old as Time: The Making of Beauty and the Beast van Walt Disney Home Entertainment
 2. Sito, Tom, Drawing the Line: The Untold Story of the Animation Unions From Bosko to Bart Simpson, The University Press of Kentucky, 2006, p. 301 ISBN 0-8131-2407-7.
 3. Daly, Steve. Grand Allusions: Homage Disney style — Beauty and the Beast makes reference to films Snow White and The Sound of Music. Entertainment Weekly (December 13, 1991) Geraadpleegd op 2009-02-02
 4. a b c Beauty and the Beast (Disney Special Platinum Edition, dvd audio commentaar gepubliceerd in 2002
Animatiefilms: Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) · Pinokkio (1940) · Fantasia (1940) · Dombo (1941) · Bambi (1942) · Saludos Amigos (1942) · De Drie Caballeros (1944) · Make Mine Music (1946) · Vrij en Vrolijk (1947) · Melody Time (1948) · De Avonturen van Ichabod en meneer Pad (1949) · Assepoester (1950) · Alice in Wonderland (1951) · Peter Pan (1953) · Lady en de Vagebond (1955) · Doornroosje (1959) · 101 Dalmatiërs (1961) · Merlijn de Tovenaar (1963) · Jungle Boek (1967) · De Aristokatten (1970) · Robin Hood (1973) · Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh (1977) · De Reddertjes (1977) · Frank en Frey (1981) · Taran en de Toverketel (1985) · De Speurneuzen (1986) · Het Dappere Broodroostertje (1987) · Oliver & Co. (1988) · De kleine zeemeermin (1989) · De Reddertjes in Kangoeroeland (1990) · Belle en het Beest (1991) · Aladdin (1992) · The Lion King (1994) · Pocahontas (1995) · De Klokkenluider van de Notre Dame (1996) · Hercules (1997) · Mulan (1998) · Tarzan (1999) · Fantasia 2000 (1999) · Keizer Kuzco (2000) · Dinosaur (2000) · Atlantis: De Verzonken Stad (2001) · Lilo & Stitch (2002) · Piratenplaneet (2002) · Brother Bear (2003) · Paniek op de Prairie (2004) · Chicken Little (2005) · Meet the Robinsons (2007) · Bolt (2008) · De prinses en de kikker (2009) · Rapunzel (2010) · Wreck-It Ralph (2012) · Frozen (2013)
Live-action/animatie: The Reluctant Dragon (1941) · Victory Through Air Power (1943) · Melodie van het zuiden (1946) · So Dear to My Heart (1949) · Mary Poppins (1964) · Heksen & Bezemstelen (1971) · Peter en de Draak (1977) · Who Framed Roger Rabbit (1988) · Enchanted (2007)
DisneyToon Studios: DuckTales: Het Geheim van de Wonderlamp (1990) · A Goofy Movie (1995) · Doug's 1st Movie (1999) · Teigetjes Film (2000) · Het Speelplein: De Grote Vakantie (2001) · Terug naar Nooitgedachtland (2002) · Jungle Boek 2 (2003) · Knorretje's Grote Film (2003) · Teacher's Pet (2004) · Poeh's Lollifanten Film (2005) · Bambi II (2006) · Tinker Bell (2008)
Overig: The Nightmare Before Christmas (1993) · De reuzenperzik (1996) · Valiant (2005) · The Wild (2006) · Roadside Romeo (2008) · A Christmas Carol (2009) · Alice in Wonderland (2010)