Ben Crabbé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ben Crabbé
Afbeelding gewenst
Volledige naam Benjamin Bert Carl Crabbé
Geboren 12 november 1962
Origine Vlag van België België
Beroep Presentator
Muzikant
Jaren actief 1983 - heden
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media
Televisie

Benjamin Bert Carl (Ben) Crabbé (Tienen, 12 november 1962) is een Belgisch muzikant, presentator en televisiemaker. Hij woont in Boortmeerbeek.

Biografie[bewerken]

Hij begon als drummer bij het Leuvense popgroepje The Singles. Vanaf 1988 drumde hij bij De Kreuners, een groep die in de jaren 80 groot succes kende in Vlaanderen. Hij drumde ook kort bij andere groepen, zoals Big Pill. Tijdens de preselecties van het Eurovisiesongfestival 1983 stond hij op het podium bij Pas de Deux, maar omdat alle drums reeds op band stonden heeft Crabbé niet echt meegespeeld.

In 1983 ging hij werken bij radiozender Studio Brussel. Hij stond er in voor muzieksamenstelling, interviews en studiogasten voor het programma Bingo. Later had hij met De Klimop een eigen programma. In 1987 besloot hij om tv-werk te gaan doen bij de BRT (nu Eén). Eerst presenteerde hij er de talentenjacht De Fanclub. In 1991 presenteerde hij met Topscore zijn eerste televisiequiz. In 1993 presenteerde hij op Radio Donna het programma Kopstoot.

Sinds 15 september 1994 presenteert hij het televisiespelletje Blokken.

Tijdens het programma Margriet met Margriet Hermans vanuit het casino van Middelkerke deed hij enkele jaren de presentatie van de zangers die als intermezzo in het programma werden opgevoerd.

In 2000 presenteerde hij samen met Siegfried Bracke het politieke programma Bracke en Crabbé naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in dat jaar. In 2001 stond Crabbé mede aan de wieg van het productiehuis deMENSEN.

In 2003 speelde hij de finale van het eerste seizoen van De Slimste Mens ter Wereld. Crabbé verloor toen van de winnaar Alain Grootaers. In 2010/2011 speelde hij nogmaals mee. Toen kon hij acht keer deelnemen aan de quiz.

In 2004 presenteerde hij Aan Tafel, en van 2005 tot en met 2008 De tabel van Mendelejev.

In 2007 presenteerde hij een driedelige reeks van Spraakmakers met humoristen voor Canvas. Nadien volgde hij Jan Leyers op in het zomerpraatprogramma Zomer 2007 en Zomer 2008 op Eén. Hij deed dit afwisselend met Marcel Vanthilt.

Samen met een aantal andere televisiecollega's is Ben één van de stichtende leden van de Vlaamse Televisie Academie.

In de zomer van 2012 drumde Crabbé bij de begeleidingsband van Katrina Leskanich (bekend van Katrina & the Waves) tijdens haar Vlaamse festivaloptredens.[1]

Privéleven[bewerken]

Crabbé vormde jarenlang een koppel met omroepster en actrice Andrea Croonenberghs, maar hun relatie is inmiddels ten einde. Op 20 mei 2006 werd hij, bij zijn nieuwe levenspartner, voor het eerst vader.

Tv-programma's[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ben Crabbé mept erop los. Showbizzsite.be (1 februari 2012) Geraadpleegd op 1 februari 2012