Ben Slingenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ben Slingenberg (Oosterbeek, 1 mei 1954) is een in Veere woonachtige Nederlandse kinderboekenschrijver. Voordat hij kinderboeken ging schrijven, stond hij voor de klas. Door ziekte bleek hij echter niet meer in staat te zijn dit vak uit te oefenen, daarom is hij zich gaan richten op het schrijven van kinderboeken. Opvallend aan de boeken van Slingenberg is dat hij gevoelige onderwerpen in zijn kinderboeken niet schuwt.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Een e-mail van Lumie (2001, ISBN 9026610807, uitgeverij Callenbach) Een e-mail van Lumie gaat over hoe een klas omgaat met het ernstig ziek worden en uiteindelijk overlijden van klasgenoot Lumie. Er wordt op een luchtige en soms grappige toon vertelt over het dagelijkse gebeuren in de klas, zoals dat voor veel kinderen herkenbaar zal zijn. Daardoorheen speelt zich het verhaal af van een groepje bevriende kinderen dat probeert de zieke Lumie zo veel mogelijk bij alles te betrekken, terwijl je ook leest over hun eigen verdriet.

Soms wens je alles anders (2001, ISBN 9026611218, uitgeverij Callenbach) Soms wens je alles anders gaat over Puck die probeert het geheim van haar opa te achterhalen. Het geheim van opa heeft te maken met iets dat gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog waar opa het al jaren heel moeilijk mee heeft. Op subtiele wijze wordt het verhaal van het oorlogsleed van toen via Amin, een Afghaans klasgenootje van Puck, verbonden aan het leed van vluchtelingen in het heden.

Dan gaan we samen (2002, ISBN 9026611439, uitgeverij Callenbach) Dan gaan we samen gaat over Lotte die een pleegbroer krijgt. Pleegbroer Kasper komt bij Lotte wonen omdat zijn moeder een drankprobleem heeft. Lotte ziet erg uit naar zijn komst en probeert Kasper zich thuis te laten voelen. Hij voelt zich echter in het begin alleen op zijn gemak bij Frida, een kunstenares bij wie ze vaak op bezoek gaan. Met Kasper zelf gaat het niet zo goed, hij is vaak bang en mist zijn moeder heel erg. Of hij ooit nog naar haar terug kan is echter de vraag...

Alleen! (2003, ISBN 9026612184, uitgeverij Callenbach) Alleen! gaat over Jens die samen met zijn moeder is verhuisd naar een nieuwe stad. Jens schaamt zich erg voor het feit dat zijn vader in de gevangenis zit vanwege 'zinloos geweld’ en besluit dan ook dat niemand in zijn nieuwe omgeving hier iets over te horen krijgt. Dat wordt echter steeds moeilijker en valt op een gegeven moment nauwelijks meer vol te houden. Verder lezen we hoe moeilijk het voor Jens is om met zijn vader om te gaan.

Kiezen! (2004, ISBN 9023991184, uitgeverij Mozaïek) Kiezen! gaat over Wieteke die een nieuw klasgenootje krijgt in Nalini. Nalini komt uit Zaïre. Omdat Wieteke heel nieuwsgierig is wil ze alles over Nalini weten. Op de interesse van Wieteke reageert Nalini echter helemaal niet aardig. Al vrij snel wordt duidelijk dat er 'iets' met Nalini is, Wieteke probeert er met de beste bedoelingen achter te komen wat dat 'iets' is en verliest daardoor steeds meer haar vriendje Stijn uit het oog.

Vrije Val (2007, ISBN 9789023992288, uitgeverij Mozaïek) Met Vrije Val haakt Slingenberg in (op het op het moment van verschijnen van het boek) actuele onderwerp rondom de uitgeprocedeerde asielzoekers, waar dan al enkele jaren een debat over gehouden wordt of zij voor een generaal pardon in aanmerking komen. In Vrije Val maakt de lezer kennis met Floortje en haar Somalische buurjongen en klasgenoot Farid. Al jaren trekken zij met elkaar op, als plotseling Farid en zijn moeder te horen krijgen dat zij het land moeten verlaten vanwege de afwijzing van hun laatste verzoek om een verblijfsvergunning. Floortje doet o.a. samen met haar klasgenootjes haar uiterste best om dit te voorkomen. Het boek is geschreven alsof het Floortjes eerste boek is.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

"Een e-mail van Lumie" werd in 2002 bekroond met de prijs Het Hoogste Woord en Slingenberg kreeg voor hetzelfde boek ook de Eigenwijsprijs.