Beneden-Merwede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Beneden Merwede)
Beneden-Merwede
Beneden-Merwede
Lengte 16,25 km
Debiet 450 m³/s
Max. diepte NAP[1] -5,9 m
Bron Merwede
Monding Oude Maas
Noord, Wantij
Plaatsen Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht
Stroomt door Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Bevaarbaar CEMT-klasse VIc[2]
Coördinaten 51° 49′ NB, 4° 47′ OL
Beneden-Merwede (Zuid-Holland)
Beneden-Merwede
De Beneden-Merwede vanuit de lucht, met Hardinxveld-Giessendam op de achtergrond
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Beneden-Merwede is een getijrivier in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het vormt de historische benedenloop van de rivier de Merwede. Het traject begint bij Boven-Hardinxveld, waar de Boven-Merwede zich verdeelt in een zuidelijke tak, de Nieuwe Merwede, en een noordelijke tak, de Beneden-Merwede. Bij Dordrecht splitst de Beneden-Merwede zich in de Noord (naar rechts) en de Oude Maas (naar links). Zelfs na de Deltawerken, waarbij de getijdeninvloed op de delta van de Rijn en Maas flink werd verminderd, heeft de Beneden-Merwede nog altijd een (behoorlijk) getijverschil van maximaal 80 cm behouden. De totale lengte van de Beneden-Merwede bedraagt 16,25 kilometer. De rivier vormt een belangrijk onderdeel in de vaarroute tussen Rotterdam en Duitsland.

De Beneden-Merwede is geschikt voor scheepvaart CEMT-klasse VIc. De maximaal toegestane afmeting zijn 200 × 23,5 meter.[2]

Oeververbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een verkeersbrug voor de N3 bij Papendrecht, en de Baanhoekbrug, een eensporige spoorbrug met een (brom)fietspad aan de oostzijde van de brug.

Bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Merwedebrug heeft een doorvaart met een basculebrug van 30 meter breed, en een gesloten hoogte van NAP +9,84 meter. De andere doorvaart is een vaste overspanning van 193 meter breed, en een doorvaarthoogte van 12,9 meter.[3]
  • De Baanhoekspoorbrug heeft een doorvaart met een basculebrug van 30 meter breed, en een gesloten hoogte van NAP +11,53 meter. De andere doorvaarten zijn twee vaste overspanningen van 75 meter breed, en een doorvaarthoogte van NAP +12,58 meter.[4] Noot: Parallelle fietsbrug is gekoppeld aan de hoofdbrug.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Beneden-Merwede.