Benetton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Benetton-winkel in Milaan

Benetton Group SpA is een Italiaanse kledingfabrikant. Het bedrijf werd in 1965 opgericht in Ponzano Veneto door de broers Luciano, Gilberto en Carlo Benetton en hun zus Giuliana. In 1968 werd in Parijs hun eerste buitenlandse filiaal geopend. In 1980 volgde New York, waarna Tokio volgt (1982). Het merk is vooral bekend van zijn reclames: schokkende foto's met daaronder de tekst United Colors of Benetton.

Benetton is voor 67,14% in handen van Edizione Holding, de investeringsmaatschappij van de familie. De overige aandelen zijn in handen van institutionele en particuliere beleggers. In 2004 bedroeg de omzet 1,7 miljard euro. De familie Benetton heeft verder belangen in onder andere de Italiaanse snelwegen (Autostrade via de holding Sintonia en het beursgenoteerde Atlantia) en Autogrill (in Nederland eigenaar van AC Restaurants) alsmede luchthavens.[1]

Historie[bewerken]

Giuliana Benetton begon op haar vijftiende met het breien van truien in dienst van een lokaal bedrijf. Haar oudere broer Luciano zag toekomst in de activiteiten van zijn zus en besloot de truien op de fiets te gaan verkopen aan textielbedrijven. Later begonnen ook de twee andere broers Gilberto en Carlo zich ermee te bemoeien en dit resulteerde erin dat de familie Benetton uiteindelijk in 1965 haar eerste winkel wist te openen in Belluno.

Economische ontwikkeling[bewerken]

Het familiebedrijf ontstond in een gunstige periode omdat de Italiaanse textielsector in de jaren zestig van de twintigste eeuw te maken kreeg met een enorme impuls op economisch gebied. In de jaren zeventig kreeg Benetton het zwaarder te verduren. Het particuliere bedrijfsleven kwam in de problemen en moest daarom worden geïndustrialiseerd en gereorganiseerd. Desondanks wist Benetton hier goed bovenop te komen. In de jaren tachtig kreeg de textielsector het weer moeilijk vanwege onder andere de zware staatsschuld in het buitenland. Benetton schakelde over op andere methoden. Het productieproces werd vereenvoudigd en naar het buitenland verplaatst. In de jaren tachtig/negentig had het bedrijf een goede concurrentiepositie op de internationale markt door innovatieve en hoogwaardige producten zoals design. Ondanks de sterke concurrentie uit Zuidoost-Azië heeft Benetton haar marktpositie weten te handhaven. De modebranche presteerde uitzonderlijk goed en Benetton wist de concurrentie vanuit Azië te trotseren. Ook na 1993 bleef het goed gaan met het bedrijf vanwege een nieuw handelsoverschot na de devaluatie van de lire in 1992.

Het familiebedrijf en Benetton[bewerken]

Textiel is met name in bezit van familiebedrijven die kenmerkend zijn voor succes in deze jaren. Medewerkers van deze familiebedrijven staan bekend om hun grote inzet voor het bedrijf en kennis wordt binnen het familiebedrijf van generatie op generatie overgedragen. Toch hadden zij juist hierdoor ook te maken met problemen omdat ze niet bereid waren tot externe financiering en het uit handen geven van de controle bij het uitgroeien tot een groot, internationaal bedrijf. In de jaren negentig vindt de sector zijn kracht in het moleculair kapitalisme, de samenwerking van kleine bedrijfjes. Ook verzamelen de bedrijven binnen de sector zich in industriële districten. Vaak is het harde werken en de inventiviteit niet de belangrijkste reden van het overleven van de textielsector in de vorm van kleine familiebedrijfjes. Harmonieuze samenwerking en het ontduiken van belasting maken vaak deel uit van de mythe waardoor zij desondanks het hart van de Italiaanse economie kunnen vormen.

Toekomst[bewerken]

De bovenstaande ontwikkelingen hebben er sterk toe bijgedragen dat een familiebedrijf als Benetton zich jarenlang heeft kunnen ontwikkelen tot een succesvol bedrijf dat later ook op internationaal niveau belangrijk is geworden. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot een multinational met ruim 5000 winkels wereldwijd. De familie geniet een groot aanzien in Italië. Benetton is een typisch voorbeeld van een Italiaans familiebedrijf dat de crisis heeft weten te doorstaan en heden ten dage nog steeds van groot belang is op mondiaal niveau.

Merken[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Benetton: United Colors Revisited, Aart Heering, 6 januari 2007, FEM Business, (jaargang 10, nummer 1)

Bronnen

  • Zamagni, Vera, Evolution of the Economy" in Italy since 1945 (ed. by P. McCarthy), 2000
  • Ginsborg, Paul, Italy and its discontents: family, civil society, state, 1980-2001, 2001
  • Veeger, Maarten, Een verleidelijk theater; cultuurwijzer voor het Italiaanse leven, 2004
  • Capriati, Michele, The Italian Economy, 2001-2003 Modern Italy 10/1, 2005
  • Italy in the world economy. Summary ICE report 2006-2007, Roma: ICE, 2007

Externe links