Benjamin Martha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Benjamin Martha (Willemstad, 28 november 1981) is een Nederlandse voetballer van Antilliaanse komaf. Hij speelde in de jeugd van NAC Breda, maar wist het eerste niet te halen. Toen een avontuur bij de amateurs van Rijsoord niets opleverde, leek de linksbenige aanvaller verloren voor het voetbal. Hij meldde zich uiteindelijk maar aan bij DOTO en hervond in Pernis het plezier in het voetbal. Hij promoveerde met de club naar de hoofdklasse en kende een ijzersterk jaar in het seizoen 2005/06. Martha speelde zo sterk dat RBC Roosendaal het met hem wilde proberen, ondanks een mondelinge overeenkomst met hoofdklasser Barendrecht. Uiteraard ging Martha voor zijn kans in het profvoetbal. Zijn debuutseizoen in Roosendaal werd een succes. Voornamelijk als invaller wist hij tot 14 goals in 36 wedstrijden te komen. Een doelpunt tegen AGOVV Apeldoorn vestigde zijn naam.

In januari 2008 werd Martha geselecteerd voor het nationale elftal van de Nederlandse Antillen. Hij debuteerde als invaller in de slotminuut voor zijn land op 6 februari 2008 in het met 0-1 gewonnen WK-kwalificatieduel bij Nicaragua.

In april 2008 werd bekend dat Martha geen nieuw contract zou tekenen bij RBC. Martha koos voor een terugkeer naar de amateurs en wel bij Quick Boys. Vanaf het seizoen 2009/10 speelde hij bij het Ridderkerkse RVVH, waar hij in de winter van 2010 ondanks een doorlopend contract vertrekt. Martha kwam in het seizoen 2011/12 uit voor vv Katwijk in de Nederlandse Topklasse. Sinds juni 2012 speelt hij voor SC Feyenoord. Omdat SC Feyenoord het zondagteam heeft opgeheven, ging Martha op zoek naar een andere club. Dat werd zaterdagtopklasser Kozakken Boys, waar hij sinds juni 2013 voetbalt.