Bensberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bensberg
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Bensberg
Bensberg (Noordrijn-Westfalen)
Bensberg
Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
Gemeente Bergisch Gladbach
Coördinaten 50° 58′ NB, 7° 9′ OL
Foto's
Kasteel Schloss Bensberg
Kasteel Schloss Bensberg
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Bensberg is een stadsdeel van Bergisch Gladbach in Noordrijn-Westfalen.

Ligging en plaatsbeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Bensberg ligt in het zuiden van de stad Bergisch Gladbach. Het grenst aan de steden Keulen, Overath en Rösrath. Een aparte bezienswaardigheid is het 'nieuwe' Schloss Bensberg; in de lente van 2000 is hierin een vijfsterrenhotel geopend met onder meer het restaurant Vendôme dat sinds 2006 in de Michelingids drie sterren telt. Niet ver hier vandaan ligt het 'oude' slot, een vroegere burcht waar het stadhuis van de vroegere stad is aangebouwd; de nieuwbouw werd ontworpen door de bekende architect Gottfried Böhm.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bensberg werd voor het eerst vermeld in een oorkonde van 1139. De burcht dateert uit die tijd; zij diende vanaf de 13e eeuw sporadisch als residentie van de graven van Berg. O.a van hieruit regeerden ze het 'Bergische Land'. Vanaf 1218 gebruikte Engelbert II, aartsbisschop van Keulen, deze burcht omdat hij beide territoria (het Bergische Land en het bisdom Keulen) van hieruit kon beheersen. Tot Bensberg behoorden in die tijd de dorpen Herkenrath, Dürscheid, Immekeppel en Refrath. Een eerste economische opleving kende Bensberg door de bouw van het 'nieuwe' slot in het begin van de 18e eeuw, als hertog Johann Wilhelm II (in de volksmond: Jan Wellem) een jachtslot liet oprichten; zijn jachtgebied was het vlakbij gelegen 'Königsforst'. Tijdens de Franse invasie van 1807 tot 1813 had Bensberg administratief de status 'Kanton Bensberg' in het groothertogdom Berg. In 1947 verkreeg Bensberg stadsrechten; na de Tweede Wereldoorlog onderging Bensberg en omgeving een sterke inwijking vanuit het stadsgebied Keulen. Midden jaren 70 kon Bensberg, ondanks heftige weerstand van de inwoners, niet ontsnappen aan een samenvoeging met Bergisch Gladbach. Met de wet van 1 januari 1975 verloor Bensberg zijn autonomie.

Mijnbouw[bewerken | brontekst bewerken]

In het midden van de 19e eeuw groeide de bevolking aan als gevolg van de ontginning van erts in de omgeving. Vandaag is de mijnbouw te verwaarlozen: met de sluiting van de groeve 'Weiss' op 1.12.1957 eindigde de mijnbouw in het huidige stadsgebied Bergisch Gladbach. Als laatste van het ertsgebied in en om Bensberg werd in 1978 de groeve 'Lüderich' gesloten.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens het elektronisch bevolkingsregister telde Bensberg op 31.12.2010 5648 inwoners. De leeftijdsgroep van 65-plussers overtreft met 1478 inwoners de groep van min-18-jarigen met slechts 801 inwoners.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]