Beppie Melissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beppie Melissen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Bertha Melissen
Geboren 26 mei 1951
Geboorteplaats Mijdrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1987-heden
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Beppie Melissen (Mijdrecht, 26 mei 1951) is een Nederlands actrice, bekend van onder andere haar gastrollen in de televisieserie Jiskefet. Zij is een jongere zus van schrijver en dichter Sipko Melissen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Melissen richtte in 1989 samen met René van 't Hof en Leny Breederveld theatergroep Carver op waaraan zij nog steeds verbonden is.

Melissen is bij het grote publiek vooral bekend geworden door gastoptredens in het televisieprogramma Jiskefet en dan met name door haar rol in de afleveringen over het bejaardentehuis "St. Hubertusberg". Zij speelt daarin de onsympathieke en cynische hoofdzuster. Een andere bekende Jiskefet-rol is die van José, de vrouw van de "witte bosneger" Oboema.

Zij acteerde in televisieseries als Baantjer, IC en Wet & Waan en in vele films, waaronder Advocaat van de Hanen, Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium, De Heineken Ontvoering en Het Zakmes met onder meer Olivier Tuinier, Genio de Groot en Adelheid Roosen.

In 2006 en 2007 speelde Melissen in de televisieserie Gooische Vrouwen. Daarin was ze regelmatig te zien als Greet Hogenbirk, de moeder van Martin Morero. Na het overlijden van haar personage in de serie, speelde ze in seizoen 4 en 5 Cor Hogenbirk, de zus van Greet. In 2008 was ze te zien als Gees in de film Vox Populi van regisseur Eddy Terstall. Ze ontving in maart van datzelfde jaar de Mary Dresselhuys Prijs vanwege "de inzet en de volharding van Melissen waarmee zij haar geesteskind Toneelgroep Carver inspireert tot humoristische voorstellingen die vaak gaan over absurditeit van het leven en het onvermogen van de mens om daarmee om te gaan". Vervolgens speelde ze in de Nederlandse comedyserie Iedereen is gek op Jack als Coby Keizer. In 2012 was Melissen te zien in een Nederlandse versie van de comedyserie The Golden Girls. De andere golden girls waren Loes Luca, Pleuni Touw en Cecile Heuer. Vanaf 27 augustus 2012 was zij te zien in Villa Morero. Vanaf 15 augustus 2013 speelt zij een rol in het theater in de komedie "Een ideale vrouw". Melissen speelde in 2014 in het toneelstuk Vaslav in het DeLaMar.

Sinds maart 2018 is Melissen te zien als Wilma Klaassen in de televisieserie Nieuwe buren. In 2019 speelt zij een hoofdrol (de dementerende Stine Rasmussen) in de zeer goed ontvangen film Kapsalon Romy. Voor deze film ontving zij op 2 oktober 2020 het Gouden Kalf voor de beste actrice.[1]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]