Berggorilla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Berggorilla
IUCN-status: Kritiek[1] (2008)
Gorill3.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Primates (primaten)
Familie: Hominidae (mensachtigen)
Geslacht: Gorilla (gorilla's)
Soort: Gorilla beringei (oostelijke gorilla)
Ondersoort
Gorilla beringei beringei
Matschie, 1903
Moeder en jongeling in het Volcans National Park, Rwanda
Moeder en jongeling in het Volcans National Park, Rwanda
Afbeeldingen Berggorilla op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Berggorilla op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De berggorilla (Gorilla beringei beringei) is een ondersoort van de oostelijke gorilla die leeft in het Virungagebergte, dat zich uitspreidt over Congo, Oeganda en Rwanda. Het is de grootste van de vijf bekende gorillaondersoorten. Het vrouwtje heeft een schofthoogte van 130-150 cm, het mannetje is met 140-185 cm nog een stuk groter. Vrouwtjes zijn ook een stuk lichter dan de mannetjes en wegen tussen de 68-114 kg. Het mannetje (de zilverrug) is met 160-210 kg ongeveer 100 kg zwaarder.

Voedsel[bewerken]

Berggorilla's zijn vegetariërs. Zij besteden ongeveer de helft van hun tijd aan het foerageren naar voedsel. Het voedsel bestaat voornamelijk uit bessen, bamboe, wortels, bladeren en vruchten. Maar ook wordt - vaak onopzettelijk - dierlijk eiwit verorberd als insecten en geleedpotigen. Soms eten berggorilla’s zelfs kleine stenen omdat die rijk zijn aan mineralen. Ook eten ze soms hun eigen mest.

Leefgebied[bewerken]

De berggorilla is ernstig bedreigd en is een van de drie ondersoorten van de oostelijke gorilla's. Er leven anno 2012 nog maar circa 880 exemplaren in de hele wereld, wat een stijging is sinds de schatting van 2010 (786).[2]. Deze dieren leven in een relatief klein gebied in het Virungagebergte. Ze kunnen worden aangetroffen in het Mgahinga Gorilla Nationaal Park en het Bwindi Impenetrable Forest in Zuidwest-Oeganda, in het Volcanoes Nationaal Park in Noordwest-Rwanda en in het nationaal park Virunga en het nationaal park Kahuzi-Biéga in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Nadat de Amerikaanse biologe Dian Fossey wereldwijd de aandacht wist te vestigen op berggorilla's, ging het jaar na jaar beter met de populatie. Maar daar bracht de Rwandese genocide in 1994 een abrupt einde aan. Naar schatting 500.000 tot 1 miljoen mensen werden vermoord en honderdduizenden vluchtten naar de grens met buurland Zaïre. En dus ook naar het leefgebied van de gorilla's.

Voortplanting[bewerken]

De vrouwtjes worden rond hun negende levensjaar vruchtbaar en de jonge berggorilla's verlaten de groep wanneer ze ongeveer elf jaar oud zijn en zwerven twee tot vijf jaar met andere adolescenten rond voordat ze een nieuwe groep vormen. Het tempo van de voortplanting ligt bij de berggorilla erg laag. Een vrouwtje krijgt gemiddeld elke 6 tot 8 jaar na een draagtijd van 8,5 maand één jong. Een vrouwtje krijgt in haar hele leven ongeveer 2 tot 6 jongen in een tijdspanne van 40 jaar. In normale omstandigheden worden mannetjes die een harem hebben van 3 tot 4 vrouwtjes in hun leven de vader van 10 tot 20 nakomelingen in een tijdspanne van 50 jaar.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Berggorilla op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Mountain gorilla population grows. Wildlife Extra (november 2012) Geraadpleegd op 13 november 2010