Bernauer Straße

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige metrostation, zie Bernauer Straße (metrostation).
Bernauer Straße in 1978: de in de Todesstreifen van de Berlijnse Muur liggende Versöhnungskirche, opgeblazen in 1985
1963, West-Berlijns burgemeester Willy Brandt met de vicepresident van Cyprus Fazıl Küçük: de ramen van de appartementsblokken werden dichtgemetseld

De Bernauer Straße is een straat tussen de Berlijnse stadsdelen Gesundbrunnen en Mitte, die thans allebei deel uit maken van het district Mitte. Ze loopt van het Mauerpark aan de hoek van Prenzlauer Berg tot aan het Nordbahnhof. De straat is genoemd naar de plaats Bernau bei Berlin, in Brandenburg.

De Berlijnse Muur liep door de straat en de straat raakte bekend door zijn ontsnappingen langs vensters van appartementen in het oostelijk deel van de stad, naar de straat die gelegen was in West-Berlijn. De straat maakte deel uit van de Franse sector van West-Berlijn en de deuren en ramen van de huizen werden nadien dichtgemetseld. De woningen werden in 1963 afgebroken. Voor de tien personen die de dood vonden bij hun ontsnappingspoging in de Bernauer Straße, werd een gedenkplaat opgericht aan de ingang van de Swinemünder Straße.

Na de val van de Berlijnse Muur, was het deel in de Bernauer Straße een van de langste stukken die bewaard bleef. Het werd in 1999 een gedenkteken.