Bevrijdingspop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bevrijdingspop
Bevrijdingspop
Algemene informatie
Datum 5 mei (jaarlijks)
Locatie Vlag van Nederland Haarlem, Haarlemmerhout
Duur één dag
Oprichter Ilco van der Linde
Organisator Stichting Bevrijdingspop
Edities
Aantal edities 39 (2019)
Eerste editie 1980
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Bevrijdingspop is een festival dat elk jaar in de Haarlemmerhout in Haarlem gehouden wordt ter gelegenheid van bevrijdingsdag. Het is samen met Amsterdam en Wageningen het oudste van de bevrijdingsfestivals en wordt georganiseerd door de Stichting Bevrijdingspop, voornamelijk in samenwerking met vrijwilligers. Het festival brengt de viering van vrijheid op speelse manier onder de aandacht door middel van muziek en andere culturele disciplines. De laatste jaren wordt er elk jaar met een actueel thema extra invulling gegeven aan de vrijheidsgedachte. Dit gebeurt in samenwerking met de andere bevrijdingsfestivals en Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste editie van Bevrijdingspop werd in 1980 gehouden op initiatief van Ilco van der Linde. Het festival werd geboren uit onvrede onder jongeren over de invulling van de 5 mei-viering, die vooral op ouderen en kleine kinderen gericht was. De eerste editie was in wat tegenwoordig het Patronaat is. Door de jaren heen heeft het festival op verschillende plaatsen door heel Haarlem plaatsgevonden, onder andere het Prinsenhof, de Botermarkt, het Haarlem-stadion en het Kenaupark, voordat het op de huidige locatie (de Haarlemmerhout) terechtkwam. Het festival won door de jaren heen in populariteit en bestaat sinds 1985 al niet meer uit één podium, maar uit twee. Ook heeft het Bevrijdingspop een speciaal kinderfestival en is er het thematische Plein van de Vrijheid. Het grote veld voor het hoofd/Houtpodium wordt het Vlooienveld genoemd, een naam die niet verwijst naar het grote aantal bezoekers, maar al op historische kaarten van de Haarlemmerhout is ingetekend. Tegenwoordig trekt het festival jaarlijks ongeveer 150.000 bezoekers en kan zich daarmee rekenen tot de grote bevrijdingsfestivals van Nederland. Een jaarlijks terugkerende traditie is het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Dit vuur wordt in de nacht van 4 op 5 mei vervoerd vanuit Wageningen om rond vijf uur 's middags op het Haarlemse festival te worden ontstoken. Het vervoer van het vuur gebeurt elk jaar op een andere ludieke wijze: bijvoorbeeld lopend, per kano, of per rolschaats. In 2001 was Bevrijdingspop toneel van de uit de hand gelopen grap van de makers van het televisieprogramma Kopspijkers, die onder de naam One Day Fly een nummer één hit scoorden uit protest tegen een ander populair televisieprogramma van dat moment: de popband-talentenjacht Starmaker. In 2015 beleefde Bevrijdingspop een stormachtige editie. In eerste instantie ging het festivalterrein in de Haarlemmerhout gewoon open, maar later werden de hekken enige tijd gesloten, om aan de veiligheid op het terrein te kunnen werken. De storm die op 5 mei 2015 over Nederland raasde had ook gevolgen voor andere bevrijdingsfestivals. Om die reden trad Caro Emerald plotseling in Haarlem op, terwijl zij vooraf niet in de line-up was vermeld. In 2017 was Bevrijdingspop het toneel van de Nationale Opening van de Bevrijdingsfestivals. Premier Rutte ontstak bij die gelegenheid het bevrijdingsvuur.

Artiesten[bewerken | brontekst bewerken]

Door de jaren heen hebben er verschillende artiesten van naam in de Haarlemmerhout gestaan, onder andere:

Krezip (2020) Maan (2020) Danny Vera (2020) DeWolff (2020)

Bevrijdingspop heeft ook meermalen plaats geboden aan DJ's. Onder andere Don Diablo Laidback Luke, Marco V, Armin van Buuren en DJ Chuckie hebben op Bevrijdingspop gestaan. In 2020 is Kris Kross Amsterdam een hoofdact van Bevrijdingspop, zij zijn tevens Ambassadeurs van de Vrijheid.

Herdenkingsconcert[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2008 wordt op de avond van 4 mei het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert gehouden op het terrein van Bevrijdingspop. Aansluitend aan de 2 minuten stilte en de dodenherdenking op de Dreef en het festivalterrein zelf(de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam wordt daar op grote schermen uitgezonden), vindt op het hoofdpodium of 'Houtpodium' een klassiek concert plaats, met een poppy 'touch'. Bij de meeste edities van het Herdenkingsconcert trad het Kennemer Jeugd Orkest op. Eenmaal was het Jazz Orchestra of the Concertgebouw betrokken bij het Herdenkingsconcert, in 2015. Bij het concert wordt steevast een aantal gastoptredens gegeven. De hoofdartiest treedt de volgende dag standaard ook op tijdens Bevrijdingspop op 5 mei.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bevrijdingsfestival in Haarlem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.