Bierbuik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bierbuik

Een bierbuik is een vooral bij mannen voorkomende dikke, naar voren uitpuilende buik, zonder dat de rest van het lichaam noodzakelijkerwijs dik is.

Zoals de naam al zegt wordt door de meeste mensen aangenomen dat deze buik het gevolg is van veel bierdrinken. Eerder is de bierbuik het gevolg van aanleg en eetgewoonten. Als mannen overgewicht hebben zal het vet zich vooral ophopen op de buik. Bij overgewicht bij vrouwen zal het vet zich ophopen op de heupen (peertype of gynoïde obesitas), de bovenbenen en bovenarmen, maar ook op de buik (appeltype, of androïde obesitas).

Sommige biersoorten bevatten, anders dan andere alcoholische dranken zoals wijn en jenever, vrij veel suikers. Stevige bierdrinkers krijgen veel van deze suikers binnen, die in het lichaam in vet worden omgezet. De bierbuik zou echter vooral te wijten zijn aan de eet- en leefgewoonten die vaak met veel bier drinken gepaard gaan. Zware bierdrinkers consumeren veelal ook grote hoeveelheden calorierijke spijzen zoals friet, hamburgers, gefrituurde snacks, salami, kaas, enz. en bewegen meestal weinig. Bier scherpt immers de eetlust aan.

Andere benamingen[bewerken]

Soms wordt de bierbuik eufemistisch aangeduid als toogzweer of gastronomisch gezwel. In Nederland wordt de term bierspoiler wel eens gebruikt. In Vlaanderen komt het verdwijnende woord balg of bolg nog voor om op een plastische maar denigrerende manier naar het tonnetje te verwijzen. In delen van Noord-Brabant staat een "torrotje" gelijk aan de bierbuik in de volksmond.

Zie ook[bewerken]