Biert (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Biert
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Biert
Biert (Nederland)
Biert (Nederland)
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Bernisse Bernisse
Coördinaten 51° 50′ NB, 4° 16′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Biert is een voormalige heerlijkheid en buurtschap in de Zuid-Hollandse gemeente Bernisse, en ligt ongeveer twee kilometer ten noordoosten van Zuidland in Voorne-Putten.
Bij de invoering van de gemeente als bestuursvorm in Nederland rond 1812 was Biert een deel van de gemeente Geervliet. Op 1 april 1817 viel de gemeente in drieën uiteen: Biert, Schuddebeurs en Simonshaven werden aparte gemeenten. Biert bestond slechts ca. 38 jaar als zelfstandige gemeente; op 1 sept. 1855 werd Biert weer opgenomen in Geervliet (en Schuddebeurs en Simonshaven ook). Tot 1 jan. 1980 bleef Biert een deel van Geervliet. Op die datum fuseerden de gemeenten Geervliet, Abbenbroek, Heenvliet, Oudenhoorn en Zuidland tot de nieuwe gemeente Bernisse en werd ook Biert een deel van Bernisse. Op 1 januari 2015 zal Biert in de nieuwe gemeente vallen die gevormd wordt uit de fusie met Bernisse en Spijkenisse.
De officiële -lange- naam van de heerlijkheid (en van 1817 - 1855: gemeente) was Biert en Stompert (ook ’stompaard’).

Biert ligt (grotendeels) aan de westzijde langs de Biertsedijk, in de Polder Biert. Aan de andere kant van de dijk bevinden zich De Wellevliet en Fikkershil. De dijk steekt ongeveer 1,6 meter uit boven de polder, die zich op ongeveer 1,4 meter onder NAP bevindt.

De naam Biert zou een verbastering kunnen zijn van Biervliet (vergelijkbaar met de gelijknamige plaats in Zeeland). In de middeleeuwen zou het een overslagplaats zijn van bier, gebrouwen in de Zuid-Hollandse steden. Deze verklaring staat echter niet vast.

Externe link[bewerken]


Beluister

(info)