Bilderberg (hotelketen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bilderberg Hotels
Motto of slagzin Why settle for less
Rechtsvorm Besloten vennootschap
Oprichting 1935
Eigenaar First Sponsor Group
Land Nederland
Werknemers 900+ (2018)
Sector Horeca
Omzet/jaar € 81 miljoen (2018)
Website www.bilderberg.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bilderberg is een Nederlandse hotelketen die tot 1978 de naam Doorwerth droeg. De keten heeft in Nederland 12 vestigingen in het vier- en vijfsterrensegment.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De BV Exploitatie Maatschappij Bilderberg en Wolfheze werd in 1935 opgericht en in 1977 overgenomen door de SMP Hotelgroep. De Buunderkamp werd in de jaren zestig tot hotel verbouwd. In 1976 werd de Buunderkamp in de groep opgenomen. Hotel De Bilderberg werd van 1977-1978 verbouwd en uitgebreid, en in 1978 heropend. Vanaf dat moment wordt de naam Bilderberggroep gebruikt.

De naam Bilderberg is vooral bekend omdat de eerste Bilderbergconferentie, die van 29 tot 31 mei 1954 werd gehouden in Hotel De Bilderberg in Oosterbeek onder voorzitterschap van prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Sindsdien wordt er ieder jaar een Bilderbergconferentie gehouden in wisselende landen.

De Bilderberg hotelgroep werd in 2017 voor een bedrag van 171,4 miljoen euro verkocht aan de First Sponsor Group (95%) uit Singapore en de Duitse hotelmanagementonderneming Event Hotels (5%). Daarvoor was het in eigendom van het Britse QMH Limited, een vehikel van investeringsmaatschappijen Goldman Sachs en KKR.[1][2][3]

Op 8 oktober 2018 verkocht de Bilderberggroep, handelend onder de naam Queens Bilderberg Nederland B.V., vier van haar hotels aan de hotelketen Fletcher Hotel Vastgoed B.V.. Het ging daarbij om Hotel de Buunderkamp, Hotel Klein Zwitserland, Hotel De Klepperman en Hotel Wolfheze. Sinds 2020 behoort het Bellevue Hotel Dresden tot de Bilderberggroep. Dit is het eerste hotel van Bilderberg buiten Nederland. Het hotel werd overgenomen van hotelketen Westin.

In 2018 had de hotelketen een omzet van € 81 miljoen en stond daarmee op de 28e plaats qua omzet van de Nederlandse horecabedrijven.[4]

Vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Veluwe
Randstad
Limburg
  • Château Holtmühle in Tegelen
  • Hotel De Bovenste Molen in Venlo
  • Kasteel Vaalsbroek in Vaals
Overijssel
  • Grand Hotel Wientjes in Zwolle
Saksen

Voormalige Bilderberg vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bilderberg (hotel chain) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.