Billy Connolly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Billy Connolly
Billy Connolly in juni 2012
Billy Connolly in juni 2012
Algemene informatie
Volledige naam William Connolly jr.
Geboren 24 november 1942
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1965 - Heden
Beroep acteur
muzikant
komiek
presentator
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Connolly in 2006

William "Billy" Connolly jr., CBE (Anderston, Glasgow, 24 november 1942) is een Schots komiek, acteur, muzikant en presentator. Zijn bijnaam luidt "The Big Yin".

Levensloop[bewerken]

Connolly werd geboren in Anderston, Glasgow, in Schotland. Zijn moeder Mary Connolly werkte in een ziekenhuis als bediende in een cafetaria. In de vroege jaren 1960 werkte Billy Connoly nog als lasser van verwarmingsketels aan de scheepswerven van Glasgow, een carrière die hij tegen het einde van het decennium opgaf om folkzanger in de groep The Humblebums (o.a. met Gerry Rafferty) te worden. Later trad hij ook op als solozanger. In de vroege jaren 1970 maakte hij de overgang van folkzanger met een komisch persona naar volwaardig cabaretier. Connolly is ook een acteur en verscheen in films als Indecent Proposal (1993), Muppet Treasure Island (1996) en Mrs Brown (1997), waarvoor hij werd genomineerd voor een BAFTA.

In 2001 publiceerde Pamela Stephenson een biografie van haar man met de titel "Billy". Het schetst zijn carrière en leven, met inbegrip van het seksueel misbruik door zijn vader dat van zijn tiende tot zijn veertiende jaar duurde. Connolly schreef ook zelf verschillende boeken, waaronder Billy Connolly (eind 1970) en Gullible's Travels (begin 1980), beide op basis van zijn podiumact, maar ook boeken op basis van een aantal van zijn "World Tour" tv-series. In december 2014 is Connolly te zien als de dwergenkoning Daín II van de IJzerheuvels, in de afsluitende film van de Hobbit-trilogie ‘The Battle of the Five Armies’ van regisseur Peter Jackson.

Connolly is twee keer getrouwd: de eerste keer met Iris Pressay, waar hij in 1985 van scheidde, en sinds 1989 is hij getrouwd met Pamela Stephenson.

Filmografie[bewerken]

Externe links[bewerken]