Bing Russell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bing Russell
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboortenaam Neil Oliver Russell
Geboren 5 mei 1926
Overleden 8 april 2003
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1951-1990
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Neil Oliver "Bing" Russell (Brattleboro, 5 mei 1926 - Thousand Oaks, 8 april 2003) was een Amerikaans acteur. Hij was bekend om zijn rol als de hulpsheriff Clem Foster in de televisieserie Bonanza en als Robert in de film The Magnificent Seven.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Russell was aanvankelijk een honkbalprofessional, maar had al op de middelbare school acteren gevolgd en begon zijn film- en televisiecarrière in 1951. In de eerste jaren had hij zeer kleine rollen en werd hij meestal niet genoemd in de aftiteling, zoals in de film noir-klassieker Kiss Me Deadly en in de horrorfilm-klassieker Tarantula. Hij richtte zich al snel op het westerngenre, dus hij werd gezien in bijna elke succesvolle westernserie van de jaren 1950 en 1960, zoals Gunsmoke, The Rifleman, The Virginian en Rawhide. Hij werd bekend bij het wereldwijde televisiepubliek door zijn rol als hulpsheriff Clem Foster in Bonanza, die hij tussen 1961 en 1972 in 55 afleveringen speelde. Hij verscheen ook in westerse klassiekers zoals Rio Bravo en The Magnificent Seven in ondersteunende rollen. In de jaren 1970 was hij vooral te zien in gastrollen in verschillende televisieseries. Hij verscheen ook samen met zijn zoon Kurt Russell in de Disney-producties The Computer Wore Tennis Shoes en Now You See Him, Now You Don't. In 1979 verscheen hij in John Carpenter's Elvis biografie als Vernon Presley, de vader van Elvis Presley, gespeeld door zijn zoon Kurt. Hij verscheen nog steeds in enkele van de filmprojecten van zijn zoon in de jaren 1980, maar had zijn focus verlegd van acteren naar sport. Bing Russell was de eigenaar van het Portland Mavericks-honkbalteam, dat deelnam aan de Minor league baseball. Zijn kleinzonen zijn voormalig Major League-honkbalspeler Matt Franco en acteur en voormalig ijshockeyspeler Wyatt Russell.

Privéleven en overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was getrouwd met Louise Julia Crone van 1946 tot aan zijn dood in 2003. Hij was vader van 4 kinderen, waaronder acteur Kurt Russell. Hij stierf op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]