Binnenstad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de gelijknamige sneltramhalte in IJsselstein, zie Binnenstad (sneltramhalte)
Doorkijk door de poort de stad in, naar 'binnen'. De foto is gemaakt bij de Nobelpoort in Zierikzee.
De binnenstad is vaak voorzien van winkels. Ook andere commerciële activiteiten, zoals een toeristische markt, worden hier vaak gehouden.

Een binnenstad, ook wel stadskern, stadscentrum of centrum of dorpscentrum genoemd, is het (meestal historische) deel van een stad dat door de aanwezigheid van winkels en andere openbare voorzieningen de centrumfunctie vervult in een stad. De naam is afgeleid van het feit dat een stad zich vroeger binnen de muren (omwalling) bevond.

In veel steden is de binnenstad autoluw gemaakt om het verblijf van het langzame verkeer (voetgangers en fietsers) prettiger te maken.

Veel Europese binnensteden bevatten een historische kern met vlak daarbuiten een station en eventueel een zakencentrum. In de Verenigde Staten en een aantal andere landen bestaat in vrijwel geen enkele stad een historische kern en is de binnenstad te herkennen aan winkels en een zakencentrum met hoogbouw. Dit geldt eveneens voor veel steden in China, waar veel historische gebouwen zijn gesloopt. Om oorlogsredenen geldt dit voor Ieper, Rotterdam en veel Duitse steden, waaronder Dresden het meest vernoemd wordt.

Lijst van binnensteden[bewerken | brontekst bewerken]

Lijsten van binnensteden met een pagina op Wikipedia:

Binnensteden in België[bewerken | brontekst bewerken]

Binnensteden in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Binnensteden buiten de Benelux[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Binnensteden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.