Biografisch Portaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Biografisch Portaal van Nederland (kortweg: BioPort) is de naam van een website en tevens organisatorische eenheid van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) voor samenwerking tussen archieven en onderzoeksinstitutent waar biografische informatie uit diverse geïnformatiseerde collecties en databanken bij elkaar wordt gebracht.

Het Biografisch Portaal presenteert in een beknopt overzicht links naar oorspronkelijke bronnen voor meer dan 70.000 personen uit de Nederlandse geschiedenis, van de vroegste tijden tot heden. Het gaat om mensen die in Nederland zijn geboren of er actief zijn geweest. Nog levende personen worden niet opgenomen. Iedere persoon in het Biografisch Portaal heeft een eigen 'persoonspagina' met kerngegevens. Die persoonspagina's linken door naar digitale informatie over de desbetreffende persoon, zoals korte levensbeschrijvingen, archivalia, literatuur en afbeeldingen.

Het BioPort is een initiatief van de Stichting Biografisch Portaal van Nederland: een samenwerkingsverband van de belangrijkste cultuurwetenschappelijke instellingen (Biografie Instituut, CBG, Huygens ING, IISG, NA, OGC, PDC, RKD), opgericht in 2010. Het Huygens ING is penvoerder van de stichting. De site, sinds februari 2010 in de lucht, is nog volop in ontwikkeling, terwijl steeds meer partners meer links aan de gegevensbank toevoegen. De broninformatie wordt toegevoegd op projectbasis, bijvoorbeeld voor kunstenaars of bekende vrouwen.

Externe link[bewerken]