Roadster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Biposto)
Voor het motortype Roadster, zie Naked bike welke soms als "roadster" wordt aangeduid.
1950 Jaguar XK120 roadster

Roadster is een Noord-Amerikaanse benaming voor een carrosserievorm van een auto met twee zitplaatsen zonder een permanent dak en oorspronkelijk ook zonder zijramen. Een cabriolet heeft daarentegen wel vaste ramen die geopend kunnen worden. De voorruit is doorgaans op de carrosserie bevestigd in plaats van erin geïntegreerd. Zelfs met een lichtgewicht dak (top) en doorzichtige plastic ramen zijn de inzittenden toch nog enigszins aan de elementen blootgesteld.

Sommige merken gebruiken het woord Spyder of Spider voor een compleet dakloos voertuig; vernoemd naar een oud type door een paard getrokken wagen.

Oude roadsters[bewerken | brontekst bewerken]

Van oorsprong werden roadsters gebouwd op basis van veel verschillende voertuigen, van een Ford Model T tot een Cadillac V16. Het type auto was vooral geliefd door gebruikers die plezier en gevoel van vrijheid verkozen boven een praktisch ontwerp.

Moderne roadsters[bewerken | brontekst bewerken]

De naam roadster beleefde een renaissance in 1990 met de introductie van de Mazda MX-5. Hoewel het geen roadster was in de oorspronkelijke zin van het woord, sloeg deze benaming snel aan.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]