Blaise Compaoré

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blaise Compaoré

Blaise Compaoré (Ouagadougou, 3 februari 1951) is sedert 1987 president van Burkina Faso.

Compaoré is de zoon van een Mossi-chef (stamhoofd). Hij volgde een militaire opleiding in Kameroen en ontmoette in 1978 de latere revolutionair Thomas Sankara in Marokko, met wie hij vriendschap sloot. Na de staatsgreep van de militairen in 1982 werd Compaoré net als Sankara lid van de Militaire Raad.

In 1983 was hij het brein achter de coup die Sankara aan de macht bracht. Compaoré werd minister van Justitie onder Sankara die president werd en voorzitter van de Nationaal Revolutionaire Raad.

Binnen de nationaal revolutionaire raad ontstonden er spoedig conflicten over de te voeren koers. In oktober 1987 bracht Compaoré tijdens een staatsgreep Thomas Sankara ten val. Sankara kwam hierbij "per ongeluk" om het leven. Compaoré werd president en richtte een Volksfront op waarin diverse linkse en gematigde partijen zitting in namen. Compaoré werd zelf voorzitter van het Volksfront waarin Organisation pour la Democratie/Mouvement du Travail (OD/MT) de belangrijkste plaats in nam.

Twee jaar na de staatsgreep liet hij twee majoors, Henri Zongo en Jean-Baptiste Boukary-Lingani, terechtstellen omdat zij probeerden een staatsgreep te plegen.

In 1991 werd er een referendum gehouden over de invoer van een meerpartijenstelsel. Het grootste deel van de bevolking sprak hierin uit vóór de invoer van een meerpartijenstelsel. Naast de in het Volksfront georganiseerde partijen werden er ook oppositiepartijen toegestaan. De OD/MT werd opgeheven en vervangen door het Congres voor Democratie en Vooruitgang. In 1991 zegde president Blaise Compaoré tevens het marxisme min of meer vaarwel en voerde de markteconomie in. Pas in 1997 werd het marxisme echter pas officieel als politieke leer van Burkina Faso afgeschaft.

Hoewel het land sedert 1991 een democratie is, regeert president Compaoré met harde hand en voor al te veel oppositie is er geen plaats, evenmin voor een vrije pers.

Zie ook[bewerken]