Blanes (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Blanes
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Blanes (Spanje)
Blanes
Situering
Autonome regio Catalonië
Provincie
Comarca
Girona
Selva
Coördinaten 41° 41′ NB, 2° 48′ OL
Algemeen
Oppervlakte 17,78 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
39.060
(2197 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
17.023
https://www.blanes.cat/
Detailkaart
Blanes (Catalonië)
Blanes
Locatie in Catalonië
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Blanes is een gemeente en een badplaats in de Spaanse autonome regio Catalonië, in de provincie Girona. Blanes is de zuidelijkste plaats van de Costa Brava. Het zuidelijker gelegen Malgrat de Mar wordt ook vaak tot de Costa Brava gerekend, maar dit is onjuist. De rivier de Tordera, tussen Blanes en Malgrat de Mar vormt de grens tussen de provincies Barcelona en Girona en tevens tussen de Costa Brava en de Costa del Maresme. Blanes telt 39.060 inwoners (1 januari 2016). Het is een populaire badplaats onder toeristen uit Noord- en West- Europa. Vanuit Blanes kan men met een regionale trein, de zogenaamde cercanías, naar Barcelona gaan.

Strand van Blanes

Blanes kent twee grote en bekende botanische tuinen. De Mar i Murtra is een mooie, kleurrijke plantentuin van bijna vijftien hectare groot. De tuin kent meer dan 4000 plantensoorten en wordt jaarlijks door zo'n 300.000 mensen bezocht. De tweede tuin is Pinya de Rosa. Deze heeft meer dan 7000 soorten planten, waaronder een grote collectie aloës en cactussen. Een groot aantal wordt tot de beste exemplaren ter wereld beschouwd onder de plantenliefhebbers.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen

Vuurwerkfestival[bewerken | brontekst bewerken]

Wereldberoemd is het 'Concurs de Focs d'Artifici', het vuurwerkconcours dat tijdens het Santa Anna festival wordt gehouden in Blanes. Dit concours, een internationale wedstrijd tussen verschillende landen, vindt altijd plaats in de derde of vierde week van juli. Tijdens het concours wordt meer dan 500.000 kilo aan vuurwerk de lucht in geschoten. Tijdens het vuurwerkconcours komen van heinde en verre mensen naar het strand van Blanes. Tijdens de vuurwerkshows op vrijdag en zaterdag zijn er meer dan 100.000 mensen in Blanes.

Geboren in Blanes[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Blanes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.