Blauwgrijze ara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blauwgrijze ara
IUCN-status: Kritiek[1] (2013)
Anodorhynchus glaucus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittacidae (Papegaaien)
Geslacht: Anodorhynchus (Ara's)
Soort
Anodorhynchus glaucus
(Vieillot, 1816)
Blauwgrijze ara op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De blauwgrijze ara (Anodorhynchus glaucus) is een papegaai van het geslacht van de blauwe ara's (anodorhynchus). De vogel is nauw verwant aan de Lears ara.

Uiterlijk[bewerken]

De blauwgrijze ara behaalt een lengte van ongeveer 70 centimeter lang. De vogel heeft een turquoise blauwe vacht met groot grijzig hoofd. De staart heeft een typerende staart voor de Ara. De vogel heeft een grote krachtige grauwzwarte snavel. De ogen van de vogel zijn geel van kleur.

Leefgebied[bewerken]

De vogel komt van oorsprong voor in Uruguay, het zuidelijke deel van Paraguay en rondom Río Grande do Sul en Santa Catarina in het zuidwesten van Brazilië en in de provincies Corrientes en Misiones in Argentinië. De vogel leeft graag in de buurt van de oevers van grote rivieren.

Voedsel[bewerken]

Het voedsel van deze vogel bestaat voornamelijk uit vruchten van de palmboom Butia yatay, harde noten en zaden.

Voortplanting[bewerken]

De vogel bouwt zijn nesten op inhammen van steile kliffen. Het vrouwtje legt meestal twee eieren die na ongeveer een maand uitkomen.

Bedreigd[bewerken]

Het is onduidelijk of en hoeveel van deze dieren er nog in het wild leven. Er zijn geen officiële cijfers beschikbaar. De laatste officiële waarneming dateert uit 1960. In 1994 werd aangenomen dat deze vogel was uitgestorven en kreeg deze de bijbehorende status. Er zijn echter na 1994 weer onofficiële waarnemingen geweest van deze vogel en hij heeft daardoor sinds het jaar 2000 de status kritiek. De grootste bedreiging voor deze vogel was het verdwijnen van de natuurlijke leefomgeving en de handel in exotische dieren en eieren.

Bronnen, noten en/of referenties