Bloedbad van Wassy-sur-Blaise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De hertog van Guise

Het Bloedbad bij Wassy-sur-Blaise vond plaats op 1 maart 1562 bij de Franse plaats Wassy-sur-Blaise in het departement Haute-Marne en was een reactie van de katholieke factie onder leiding van hertog Frans van Guise op het Edict van Saint-Germain (1562): het was een openlijke provocatie van de hugenoten.

Op een rit van de hertog vanGuise met zijn gevolg stuitten zij op een protestantse eredienst, die plaatsvond in een schuur en waaraan zo’n 700 mensen deelnamen. Enige aanhangers van de hertog probeerden de dienst te verstoren, maar werden uit de schuur gezet. Toen er een oproer ontstond, werd de hertog geraakt door een steen, waarop zijn aanhangers het vuur op de menigte openden. Hierbij vielen 60-70 doden[1]

Nasleep[bewerken]

Na dit bloedbad volgde andere incidenten, waaronder in Sens, waar de aartsbisschop (Kardinaal Guise aanzette tot vervolging. Hoewel Calvijn maande tot kalmte, trokken ook de protestanten ten strijde, wat resulteerde in het begin van de Hugenotenoorlogen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De katholieke versie van het voorval is, dat protestanten tijdens de katholieke eredienst buiten de kerk zoveel stampei maakten, dat de mis niet kon worden opgevoerd. Hierop volgde een reactie van de katholieken op dit heiligschennis.