Bloemfontein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bloemfontein
Plaats in Zuid-Afrika Vlag van Zuid-Afrika
Bloemfontein
Bloemfontein
Situering
Provincie Vrijstaat
District Mangaung
Gemeente Mangaung
Coördinaten 29° 7′ ZB, 26° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 236,17 km²
Inwoners (2011) 256.185 (1085 inw/km²)
Etniciteit[1] 56% Zwart
30% Blank
13% Kleurling
Talen[1] 43% Afrikaans
33% Zuid-Sotho
Politiek
Gesticht 1846
Website bloemfontein.co.za
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika

Bloemfontein is een Zuid-Afrikaanse stad in de gemeente Mangaung, provincie Vrijstaat, met ongeveer 250.000 inwoners[1]. Ze is de hoofdplaats van de Vrijstaat en een van de drie officiële hoofdsteden van Zuid-Afrika. Als gerechtelijke hoofdstad huisvest ze onder meer het Hooggerechtshof.

De naam[bewerken]

Volgens de oudste bronnen over de stad is de naam afgeleid van een bron (fontein) die bij het erf van een Griekwaboer met de Nederlandse (bij)naam Jan Bloem ontsprong. Er woonden al Voortrekkers in het gebied, toen de Britse majoor Henry Douglas Warden in 1846 de stad officieel stichtte. De Britten legden de naam Bloemfontein uit als een verwijzing naar de bloemenrijkdom die men op deze plaats aantrof, in het verder vrij kale en woestijnachtige landschap. Nog steeds is de bijnaam van Bloemfontein "Stad van die Rose" omdat er in de buurt in de lente een bloempracht ontstaat van rozen. In deze betekenis is de naam overigens een duidelijke erfenis van het Nederlands, want het Afrikaanse woord voor bloem is blom en de Afrikaanse naam zou derhalve Blomfontein zijn. Het Afrikaans werd echter pas in 1925 een officiële taal in Zuid-Afrika. Daardoor hebben heel wat plaatsen (Bloemfontein, Vereeniging, Zeerust, Stellenbosch, Welkom) en gebieden een Nederlandse naam.

In het Zuid-Sotho heet de stad ook Mangaung, wat 'thuishaven van jachtluipaarden' betekent. Dit is tevens de naam van de grotere agglomeratiegemeente waartoe Bloemfontein behoort.

Subplaatsen[bewerken]

Het nationaal instituut voor de statistiek, Stats SA, deelt sinds de census 2011 deze hoofdplaats in in 60 zogenaamde subplaatsen (sub place)[1], waarvan de grootste zijn: Ashbury • Bloemfontein Central • Bloemside Phase 2 • Fichardt Park • Grasslands • Heidedal • Langenhoven Park • Pellissier • Rodenbeck • Universitas • Willows.

Bevolking[bewerken]

Bloemfontein rond 1900
De oude Raadsaal met het ruiterstandbeeld van Christiaan de Wet.

Bij de volkstelling van 2001 had de stad ongeveer 350.000 inwoners, in 2011 ongeveer 256.000. Daarvan bestaat 43% uit blanken en kleurlingen en 56 % uit zwarten.

De blanken wonen in het centrum, het noorden, westen en zuidwesten van de stad en spreken bijna allemaal Afrikaans; er zijn zeer weinig Engelstaligen. Afrikaans is daardoor de belangrijkste voertaal. De zwarte bevolking woont in het oosten, zuidoosten (Basotho) en deels ook in het westen (Tswana) en spreekt overwegend Zuid-Sotho en Tswana.

Geschiedenis[bewerken]

Bloemfontein werd gesticht door Voortrekkers, Afrikaner kolonisten die het niet eens waren met het toenmalige Britse bestuur van de Kaapkolonie. In de Grote Trek verhuisden kolonisten naar deze streken. In 1850 werd Bloemfontein voor het eerst genoemd als woonplaats, acht jaar na de oprichting van Transoranje en vier jaar voor de erkenning van de onafhankelijke Boerenstaat Oranje Vrijstaat door de Britten. In 1899 werd op het station de Conferentie van Bloemfontein tussen Paul Kruger voor de Zuid-Afrikaansche Republiek en Alfred Milner voor het Verenigd Koninkrijk gehouden. Na de mislukking hiervan brak de Tweede Boerenoorlog uit. Op 13 maart 1900 werd Bloemfontein ingenomen door de Britse troepen. Vanaf 1910 is Bloemfontein samen met Pretoria en Kaapstad de hoofdstad van de Unie van Zuid-Afrika.

Cultuur en media[bewerken]

Er zijn verschillende musea zoals het Boerenoorlogmuseum, Nationale Museum, Nationale Afrikaanse Letterkundige Museum en Olijvenhuis. Er is ook een theater, Sand du Plessis, met 964 stoelen.[2]

De enige krant van Bloemfontein is het Afrikaanstalige Volksblad, een van de oudste kranten van Zuid-Afrika. Daarnaast zijn er drie radiostations: de tweetalige zenders OFM (algemeen) en Kovsie FM (Universiteit van de Vrijstaat), en de Afrikaanse gemeenschapszender Radio Rosestad.

Geboren in Bloemfontein[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties