Blommersia angolafa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Blommersia angolafa
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2014)
Blommersia angolafa
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Mantellidae (Gouden kikkers)
Onderfamilie:Mantellinae
Geslacht:Blommersia
Soort
Blommersia angolafa
Andreone, Rosa, Noël, Crottini, Vences & Raxworthy, 2010
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Blommersia angolafa op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Blommersia angolafa is een kikker uit de familie der gouden kikkers (Mantellidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de groep van biologen Franco Andreone, Gonçalo M. Rosa, Jean Noël, Angelica Crottini, Miguel Vences en Christopher John Raxworthy.[2]

Uiterlijek kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Blommersia angolafa bereikt eren lichaamslengte van 17 tot 21 millimeter. De uiteinden van de vingers en tenen zijn wat verdikt. De vrouwtjes zijn bruin van kleur, de mannetjes eerder geel. Beide geslachten hebben blauwachtige vlekken op hun flanken en op de toppen van de vingers en tenen.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De kikker leeft in Afrika en komt endemisch voor in Madagaskar.[3] De soort behoort tot een groep kikkers die zich ontwikkelt in waterplassen waarvan het zuurstofpeil lager is dan in waterlopen.

Levenswijze en voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De soort legt eitjes en kweekt de kikkervisjes in dode palmbladeren op de grond van het oerwoud. Deze soort is de enige waarvan dit gedrag bekend is. Het vrouwtje legt per blad 2 tot 10 gelige eitjes in bruine dril een paar millimeter boven het wateroppervlak in het blad. Volwassen mannetjes zouden bovendien ook vrouwtjes roepen vanuit de bladeren om ermee te paren. De mannetjes lijken hun kroost - zowel eitjes als kikkervisjes - te bewaken.

Blommersia angolafa broedt voor zover bekend alleen in de palmen Dypsis lastelliana, Dypsis tsaravoasira en Dypsis hovomantsina. Dypsis-palmen worden in Madagaskar vaak gekapt. De twee laatst vernoemde soorten zijn zelfs kritiek bedreigd, wat ook een bedreiging vormt voor de kikkersoort.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]